Strategia nationala pentru siguranta rutiera 2011-2020 a fost avizata de CSM, cu exceptia amenzilor imprescriptibile si instantelor speciale

Plenul Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) a avizat favorabil, cu doua exceptii, “proiectul de Hotarare a Guvernului pentru aprobarea Strategiei nationale pentru siguranta rutiera 2011-2020 si a Programului de Actiuni Prioritare pe perioada 2011-2020 de implementare a Strategiei nationale pentru siguranta rutiera 2011-2020”.au fost respinse imprescriptibilitatea proceselor verbale de contraventie si crearea unor instante specializate in judecarea de spete generate de accidente.

In strategia asumata de Executiv se propune, intre altele, introducerea tichetului de contraventie, care sa insoteasca permisul de conducere si care sa aiba drept scop “evidentierea sanctiunilor contraventionale achitate”.

Lipsa acestui tichet in sine ar fi urmat sa dovedeasca neachitarea amenzii, Guvernul propunand chiar suspendarea dreptului de a conduce pana la plata amenzilor, acestea urmand, totodata, in intentia Guvernului, sa devina imprescriptibile.

“Analizand aceasta propunere, Plenul Consiliului Superior al Magistraturii a apreciat ca obiectivul urmarit de Strategia nationala pentru siguranta rutiera 2011-2020 vizand eliminarea prescrierii proceselor verbale are in vedere prescriptia executarii sanctiunii amenzii contraventionale. Prin urmare, aceasta masura este de natura sa creeze un cadru sanctionator mai sever in cazul executarii sanctiunii contraventionale fata de aplicarea acesteia. Or, ca si prescriptia raspunderii contraventionale, prescriptia executarii este justificata prin anihilarea eficientei sanctiunii aplicate daca nu a fost executata o perioada de timp. In acest context, Plenul a apreciat ca imbunatatirea gradului de colectare a amenzilor contraventionale nu justifica propunerea imprescriptibilitatii procesului verbal”, se precizeaza intr-un comunicat de presa de marti al CSM.

Nu necesita  specializarea stricta a judecatorilor

Prin programul de actiuni prioritare propus de Guvern pentru perioada 2011-2020 se intentiona si crearea unor instante judecatoresti specializate in domeniul circulatiei rutiere, precum si imbunatatirea practicii judiciare prin pregatirea magistratilor pentru intelegerea corecta a aspectelor, altele decat cele juridice, referitoare la accidentele rutiere.

“Fata de initiativa crearii unor instante specializate in domeniul circulatiei rutiere, Plenul Consiliului a apreciat ca masura nu este oportuna, intrucat domeniul nu presupune o stricta specializare a judecatorilor, iar natura si numarul cauzelor avand acest obiect nu impun existenta unor instante specializate. Cat priveste propunerea de pregatire a magistratilor, aceasta poate face obiectul programelor de pregatire profesionala a magistratilor in conditiile in care se va aprecia oportun”, argumenteaza reprezentantii CSM. (M.S.)

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.