Taxa auto, amânată prin lege până în 2013

Camera Deputaţilor, for decizional  în acest caz, a aprobat, marţi, cu 219 voturi “pentru” unul “împotrivă” şi 15 abţineri OUG nr. 1/ 2012 privind amânarea până la 1 ianuarie 2013 a datei de la care devine obligatorie aplicarea taxei auto. Senatul adoptase anterior, tacit, actul normativ, iar comisiile de industrii şi buget ale Camerei au avizat-o favorabil.

Ordonanţa iniţiată de Guvenul Boc la începutul anului, sub presiunea protestelor din Piaţa Universităţii, prevede amânarea datei de la care devine obligatorie aplicarea taxei pentru emisiile poluante provenite de la autovehicule cu ocazia primei transcrieri a dreptului de proprietate în România, asupra unui autovehicul rulat şi pentru care nu a fost aplicată taxa specială pentru autoturisme sau taxa de poluare pentru autovehicule.

Amânarea operează de la intrarea în vigoare a acestei ordonanţe, din februarie 2012 şi până la 31 decembrie 2012.

Actul normativ reglementează şi situaţia persoanelor care au achitat taxa pentru transcrierea dreptului de proprietate a autovehicului. În acest caz, contribuabilii se pot adresa organelor abilitate pentru restituirea taxei plătite, conform Ordonanţei 92/2003 privind codul de procedură fiscală. (M.S.)

Imagine: Jean-Mihai PÂLŞU

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.