Timbrul de mediu, prin ordonanţă de urgenţă

Noua taxă auto, denumită “Timbru de mediu” va fi aprobată într-o şedinţă specială de Guvern marţea viitoare, prin ordonanţă de urgenţă şi nu prin lege de modificare a actualului act normativ – Legea nr. 9/2012, a anunţat, miercuri, prim-ministrul Victor Ponta.

“A fost azi o discuţie: dacă facem proiect de lege sau ordonanţă de urgenţă pentru timbrul de mediu. Opinia ministrului Mediului şi a mea este că avem o situaţie în care trebuie să avem certitudine. Săptămâna viitoare, din proiect de lege va fi ordonanţă de urgenţă. Va rămâne în dezbatere publică. Săptămâna viitoare trebuie să o adoptăm. Am făcut o singură modificare, dar fără impact bugetar mare. Pentru prima dată, o să avem prime pentru cei care folosesc maşini electrice sau total nepoluante”, a afirmat Victor Ponta.

În calcul noii taxe se va ţine cont numai de emisiile de CO2 ale autovehiculului, valoare ce va fi înmulţită cu valoarea în euro a fiecărui gram şi cu cota de reducere a timbrului exprimată în funcţie de vechime.

Totodată, vechimea autovehiculului se va calcula în funcţie de data primei înmatriculări a acestuia, se precizează la Art. 6, alin. 5 al Ordonanţei de modificare.

Formula de calcul pentru timbrul de mediu se va aplica numai în cazul autovehiculelor încadrate pe segmentul M1 (dotate cu cel mult opt locuri, fără scaunul şoferului), cărora le corespund norma de poluare Euro 3, Euro 4 şi Euro 5.

Vor plăti taxă şi instituţiile publice, şi cei care au dat statul în judecată şi au primit diferenţa

Vor plăti noua taxă şi instituţiile publice, cu excepţia Salvării, Pompierilor, Corpului Diplomatic, dar şi persoanelor cu handicap. Pe de altă parte, nu vor mai plăti Timbrul de mediu cei care au achitat acest tip de taxă în anumite forme.

Persoanele care au dat statul român în judecată pentru restituirea taxei încasate ilegal şi cărora li s-a restituit contravaloarea i, precum şi cei care au înmatriculat autoturismele fără achitarea taxei, vor plăti Timbrul la prima vânzare a maşinii. Pentru maşinile revândute în afara României, statul va returna o taxă reziduală, calculată în funcţie de perioada de utilizare.

Magda SEVERIN

Imagine: Jean-Mihai PÂLŞU

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.