Un an până la abrogarea tarifelor de roaming în UE

Prezent la Bruxelles la lucrările Consiliului Digital, ministrul Comunicațiilor, Marius Bostan, le-a transmis românilor o veste bună: “În 15 iunie, Comisia Europeană va propune un regulament pentru piețele de roaming la nivel de gros, pentru a fi posibilă abrogarea tarifelor de roaming la data de 15 iunie 2017, iar România se va implica activ pentru a face posibil acest lucru”.

Ministrul a mai spus că una dintre prioritățile sale esențiale este consolidarea securității cibernetice: “Acesta este un domeniu esențial pentru buna funcționare a economiei României dar și a Pieței Interne și a Pieței Unice Digitale. Mă bucur că la data de 17 mai, Consiliul a adoptat formal Directiva NIS. După votul din PE, probabil în luna iulie, directiva ar putea intra în vigoare în august 2016”.

Bostan a insistat că susține “cu tărie” abordarea Comisiei Juncker: “Nu mai vorbim de ICT în mod izolat, ci de economia și societatea digitală. Dezvoltarea domeniului digital și a rețelelor de generație viitoare (5G) este condiția esențială pentru competitivitatea domeniilor de baza ale economiei: industrie, inovare, energie, transporturi, mașinile conectate, sănătate, big data etc. Trebuie depuse eforturi, însă, în domeniile: competențelor digitale prea scăzute, creșterea gradului de utilizare constantă a internetului în rândul tuturor cetățenilor, stimularea încrederii utilizatorilor în aplicațiile electronice, precum eCommerce, eBanking”.

Ministrul Comunicațiilor a subliniat, totodată, că în România evoluțiile în domeniul digital sunt semnificative, 72% dintre gospodării fiind acoperite de rețele de acces de generația următoare, numărul de abonamente la bandă largă fixe (minim 30MBps) este printre cele mai mari din Uniunea Europeană (63%, față de media UE de 30%), în timp ce 1,7% dintre români dețin diplome în domeniile Știintei Tehnologiei și Matematicii (STEM).

Magda SEVERIN

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.