Universităţile vor prospera din nou pe banii părinţilor: Învăţământ fără Bacalaureat, finanţat integral de solicitanţi

Cea mai recentă Ordonanţă de urgenţă în domeniul învățământului, prin care s-au operat 97 de modificări în Legea educaţiei  nr. 1/2011 la numai 3 ani de la adoptarea ei, dă dreptul universităţilor să organizeze, începând din această toamnă, învăţământ postliceal plătit integral de solicitanţi, la taxă de facultate. Mai pe româneşte, cei care nu au reuşit să promoveze bacalaureatul vor scoate bani din buzunarul părinţilor pentru studii care nu le vor asigura locuri de muncă – aşa cum, de altfel, nu obțin nici cei mai mulți absolvenţi de facultate, pregătiți pentru altceva decât cere piața muncii.

În schimb, universităţile vor relua perioada de prosperitate după ce rămăseseră de câţiva ani, când rata de promovare a BAC-ului a fost sub 50%, cu mai puţin de jumătate din plătitorii locurilor cu taxă pe care îi aveau în anii de glorie păstoriţi înclusiv de Ecaterina Andronescu.

Este vorba numai despre universităţile de stat – care, în ciuda faptului că sunt finanţate din bani publici, îşi dublează locurile fără taxă aprobate de Guvern cu locuri plătite de studenţi, ca la privat.

Peste 100 de universităţi, 5 ani de criză de locuri de muncă

În plină criză de locuri de muncă, ce durează deja de 5 ani, România are 56 de universităţi de stat unde sunt înscrişi circa 400.000 de studenţi, plus 56 de universităţi private, unde studiază aproximativ 140.000 de studenţi.

În fiecare an ies de pe băncile liceelor circa 174.000 de absolvenţi, din care însă numai circa jumătate promovează Bacalaureatul (44% după contestaţii în 2012, şi 56% anul trecut), iar peste 100 de universităţi se bat pe cei 80.000 de „clienţi”.

Statul finanţează din bani publici 62.000 de locuri fără taxă, ceea ce înseamnă că 20.000 de „bacalaureaţi” se duc la locurile cu taxă.

25% şomaj în rândul tinerilor

Ceilalţi 80.000 care nu iau Bac-ul vor deveni acum victimele unui sistem care le dă speranţe fără acoperire. Vor constata după 3 ani că nu au locuri de muncă iar diploma o vor pune în ramă.

Şi cum asta nu ţine de foame, mai devreme sau mai târziu vor fi nevoiţi să activeze în cu totul alte domenii în care au studiat, aşa cum simt pe pielea lor, an de an, circa 100.000 de şomeri de lux dintr-o promoţie de studenţi.

Rata şomajului în România este, de câţiva ani, de 25%, iar Guvernul nu pare interesat să acorde facilităţi pentru crearea de job-uri.

Învăţământul gratuit este o mare minciună: încă de la grădiniţă, apoi în clasele primare, gimnaziu şi liceu se plătesc tot felul de sume oficializate drept “fondul clasei”, “fondul şcolii” etc., prin care părinţii sunt buzunăriţi de stat după ce mai plătesc, prin taxe şi impozite, şcoala copiilor lor.

Facultatea fără BAC marca Andronescu

Ecaterina Andronescu a mai încercat acum doi ani să treacă prin Parlament un proiect legislativ cu facultate fără BAC – şi s-a făcut de râs, preşedintele Traian Băsescu trimiţând la reexaminare actul normativ, care nu a mai găsit susţinători ulterior.

Acum, fostul ministru PSD al Educaţiei – care a mai modificat Legea Educaţiei în decembrie 2012, chiar după alegeri, pentru a scăpa de incompatibilitatea în care s-a aflat pe vremea când încasa de la stat şi salariul de senator, şi pe cel de rector, dar şi de decizia de conflict de interese, ambele emise de ANI – a găsit soluţia pentru a-i jecmăni pe părinţi, dându-le iluzia că diplomele obţinute de copiii lor vor avea vreo valoare.

Le va umple însă buzunarele profesorilor universitari, care, la cele 2 sau 4 ore pe care le predau pe săptămână, vor avea salariile şi mari, deoarece autonomia universitară dă dreptul conducerii acestor instituții să-şi însuşească fondurile din studiile cu taxă fără să dea socoteală “statului”. Prea puțini bani se duc în dotarea laboratoarelor.

Urgență în prag de vacanță

OUG nr. 49/26.06.2014, publicată ieri în Monitorul Oficial, face referire la dreptul instituţiilor de învăţământ de stat de a organiza învăţământ postliceal. Admiterea se va face pe baza certificatului de absolvire a liceului, nefiind necesară diploma de bacalaureat.

Conform actului normativ, învăţământul postliceal se organizează în şcoli postliceale cu personalitate juridică sau ca structuri fără personalitate juridică, în cadrul liceelor cu personalitate juridică, ori în colegii în cadrul instituţiilor de învăţământ superior acreditate.

Pentru anul şcolar 2014-2015, colegiile din cadrul instituţiilor de învăţământ superior de stat pot organiza învăţământ postliceal doar finanţat integral de către solicitant.

Organizarea şi funcţionarea învăţământului postliceal se fac conform unei metodologii aprobate prin ordin al ministrului Educaţiei, iar cifra de şcolarizare pentru învăţământul postliceal de stat se aprobă prin Hotărâre a Guvernului.

Iar cum orice act normativ românesc are şi excepţii, recenta OUG prevede că „prin excepţie, cifra de şcolarizare pentru învăţământul postliceal de stat finanţat integral de către solicitanţi, persoane fizice sau juridice, se aprobă prin decizii ale inspectoratelor şcolare ori prin hotărâri ale senatelor universitare şi se comunică Ministerului Educaţiei”.

Începând cu anul şcolar 2015-2016, cifra de şcolarizare şi mecanismul de finanţare pentru învăţământul postliceal, organizat la nivelul colegiilor din cadrul instituţiilor de învăţământ superior de stat, se aprobă prin hotărâre a Guvernului.

Taxe ca la facultate

Finanţarea de bază pentru colegiile din cadrul instituţiilor de învăţământ superior de stat se asigură la nivelul standardelor de cost pentru învăţământul preuniversitar.

Admiterea în învăţământul postliceal se face în conformitate cu criteriile generale stabilite de Ministerul Educaţiei, pe baza unei metodologii elaborate de unitatea/instituţia de învăţământ, prin consultarea factorilor interesaţi.

Pentru anul şcolar 2014-2015, au fost alocate, prin cifra de şcolarizare, 26.000 de locuri, după ce în anul şcolar 2013-2014 în învăţământul postliceal de trei ani au fost 61.792 de elevi.

Iată şi domeniile

Reţeaua de învăţământ postliceală de stat – finanţată de către solicitanţi, persoane fizice sau juridice – cuprinde 62 de unităţi, cele mai multe fiind cele care pregătesc tinerii pentru calificarea asistent medical generalist.

Printre celelalte calificări din învăţământul postliceal se numără:

– asistent medical de farmacie

– cameraman fotoreporter

– operator sunet

– tehnician silvic

– tehnician în industria cimentului

– asistent de gestiune

– desenator în construcţii şi arhitectură

– tehnician cadastru funciar-topograf

– tehnician în activităţi de secretariat

– diriginte oficiu poştal

– asistent de gestiune în unităţi de cazare şi alimentaţie.

Adică denumiri atrăgătoare pentrui viitoarele diplome, dar exact în domenii unde locurile de muncă sunt „gârlă”: în farmacii – aflate în pragul falimentului: în mass-media – de 4 ani pe butuci; în construcţii – aflate la pământ; în oficii poştale – în prag de desfiinţare.

Magda SEVERIN

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.