Utilajele agricole nu vor mai fi taxate ca TIR-uri

Taxa pentru utilajele agricole inregistrate va fi eliminata, prin modificarile care vor fi aduse Codului Fiscal, discutate in Parlament, a declarat, luni, ministrul Agriculturii, Stelian Fuia. Peste 300 de agricultori au protestat in martie, la Nadlac, impotriva incadrarii utilajelor agricole in categoria vehiculelor de transport de mare tonaj – fata de categoria vehiculelor lente, pana anul trecut. Aceasta face ca taxele platite la primarii sa creasca, in acest an, de peste zece ori.

Stelian Fuia sustine si el ca “nu este normal ca fermierul sa plateasca impozit pentru o combina ca pentru un BMW X5 sau limuzinele care circula pe drumurile publice”. De ce dintr-o data nu mai e normal, numai alegerile parlamentare o pot explica. Cert este ca pana la modificarea legislatiei va mai trece multa apa pe la moara.

“Va fi o discutie in Parlament pe Codul Fiscal si va fi o modificare pentru a lamuri aceasta problema cu impozitarea utilajelor agricole inregistrate. Vom scoate aceasta taxa pentru utilajele care sunt inregistrate la primarie cu placute galbene”, a spus Fuia.

La jumatatea lunii martie, el anunta ca Ministerul Agriculturii nu este de acord ca utilajele agricole sa fie impozitate ca vehicule de transport si ca discuta in acest sens cu reprezentantii Ministerului Finantelor.

Peste 300 de agricultori au protestat la acea data la Nadlac fata de majorarea taxelor pentru utilajele agricole, organizand si un mars cu aproape 70 de tractoare pe strazile orasului.

Ei au sustinut ca incadrarea utilajelor agricole in categoria vehiculelor de transport de mare tonaj – fata de categoria vehiculelor lente, pana anul trecut – face ca taxele platite la primarii sa creasca, in acest an, de peste zece ori. (M.S.)

Imagine: Jean-Mihai PALSU

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.