Chevron: SUSPENDĂM explorarea gazelor de şist de la Pungeşti până convingem localnicii. Ponta: SUSŢINEM explorarea neconvenţională

Tom Holst, managerul Chevron pentru România, a declarat luni  la Washington, la o masă rotundă organizată de AMRO și Business Roundtable la care a participat şi premierul Victor Ponta, aflat într-o vizită oficială în SUA, că explorarea gazelor de şist de la Pungeşti a fost suspendată până când localnicii vor fi convinşi că metodele folosite de companie sunt cele mai bune. Chevron are contracte cu statul român pe o perioadă de 30 de ani, încheiate de Guvernul Ungureanu, pentru căutare şi explorare a gazelor de şist. USL a dat jos Guvernul MRU printr-o moţiune de cenzură pe acest subiect, iar acum Guvernul Ponta continuă ce a început adversarul său politic. El i-a asigurat pe reprezentanţii American Romanian Business Council (AMRO) – organism ce reuneşte principalele companii americane prezente în România şi a cărui preşedinţie o deţine Chevron – că “Guvernul pe care-l conduc este foarte hotărât să sprijine toate explorarările de resurse neconvenționale – gaze de șist, în traducere simplă”.

“Aş dori să fac precizări cu privire la motivele suspendării activităţii în zona localităţii Pungeşti. Una dintre cheile filosofiei de afaceri a Chevron este aceea de a acţiona în siguranţă sau de a nu a o face deloc. Prioritatea noastră numărul unu este aceea de a dezvolta operaţiunile în siguranţă pentru angajaţi, subcontractori şi comunitate”, a spus Tom Holst.

El a precizat că explorarea va reîncepe atunci când se va înţelege că metodele companiei sunt cele mai sigure.

“La Pungeşti, noi şi Guvernul credem că activitatea trebuie să se desfăşoare în siguranţă, munca acolo trebuie să se bazeze pe o interrelaţionare pe termen de lungă durată, ce se poate extinde peste 30 de ani. Ei trebuie să înceapă să aibă încredere. Noi vom reiniţia, vom reporni operaţiunile în Pungeşti atunci când standardele de siguranţă sunt îndeplinite şi când se va înţelege mai bine că avem cele mai bune practici şi că pe acestea le dezvoltăm în proiectul din România.”, a spus Holst.

Ponta: “O minoritate nu va putea impune majorităţii o decizie”

Premierul Victor Ponta este decis să susţină explorările. “Guvernul pe care-l conduc este foarte hotărât să sprijine toate explorările de resurse neconvenționale – gaze de șist, în traducere simplă. Explorări pe care nu le face doar Chevron, ci și alte companii. Atât timp cât sunt respectate toate condițiile de mediu avantajele economice sunt uriașe. Mi s-a confirmat încă o dată că SUA sunt pe cale de a câștiga o mare bătălie în economia mondială, prin faptul că folosesc în acest moment resurse mult mai ieftine. Gazul în SUA este la o treime față de prețul din Europa, iar în ultimul an, aproximativ 1 milion de locuri de muncă au fost create în domeniul exploatării gazelor și a petrolului de șist”, a declarat el la Washington.

Premierul a adăugat că reprezentanţii Chevron i-au comunicat că nu intenţionează să se retragă din România, ci vor să comunice mai clar atât condiţiile de protecţie a mediului şi cele tehnologice, cât şi avantajele economice.

“Eu sunt absolut convins că o parte importantă dintre cei care sunt împotrivă sunt deschişi la aceste explicaţii, trebuie doar să le primească. Va rămâne, cum se întâmplă în toate ţările din lume, o minoritate radicală care nu va asculta niciun argument oricât de raţional, dar care nu poate să impună majorităţii o decizie sau renunţarea la un proiect strategic naţional”, a mai spus Ponta.

ponta sua

Despre redevenţe, prim-ministrul a arătat că “sistemul redevenţelor nu trebuie să-i gonească pe cei care investesc. Exxon, Chevron nu sunt prezenţi doar în România, sunt foarte doriţi şi în alte ţări”.

Explorare cu scandal

Amplasarea primei sonde de explorare a gazelor de şist de către compania Chevron a ieşit cu scandal: circa 700 de localnici din Siliştea, comuna Pungeşti, judeţul Vaslui, au înconjurat în 16 octombrie perimetrul unde urma să intre utilajele şi nu le-au lăsat să pătrundă.

Locul se află la câteva sute de metri de casele lor, iar angajaţii Chevron primiseră autorizaţie de construire a sondei în 3 octombrie, având în prealabil toate avizele necesare de la autorităţile statului pentru prospectarea solului în perimetrul de la Siliştea.

În timpul protestului, 5 localnici au leşinat şi au fost transportaţi la Spitalul Judeţean de Urgenţă Vaslui, unde au rămas internaţi. Sătenii reclamă că jandarmii, mobilizaţi în număr foarte mare, respectiv 300, au intervenit în forţă pentru a-i îndepărta pe oamenii care blocaseră accesul utilajelor de forare.

Mediatizarea intensă a evenimentului la aproape toate buletinele de ştiri a făcut ca reprezentanţii companiei Chevron să anunţe a doua zi că suspendă activitatea. Chiar dacă şi-au retras utilajele, localnicii nu au crezut că spun adevărul, aşa că au rămas câteva zile încontinuu în spaţiul respectiv.

Primarul se afla în concediu, dar consilierii locali, când au văzut că nu este de glumit, au convocat o şedinţă în care au decis organizarea unui referendum local.

12 companii din 6 ţări aşteaptă să foreze

Nu numai Siliştea se află în situaţia de a se trezi cu puţuri pentru gazele de şist, ci zeci de alte localităţi din Vaslui, Timiş, Arad şi din Dobrogea etc. vor fi “perforate”. Iar aceasta pentru că, spre deosebire de exploatarea convenţională care presupune forarea unui singur puţ, procedeul de fracturare hidraulică se face prin zeci, poate chiar sute de puţuri.

Astfel, dacă toate cele 12 firme care au concesionat perimetre (printre care OMV Petrom, compania sârbă NIS controlată de ruşii de la Gazprom, Romgaz – vezi toate firmele şi zonele de foraj, în harta întocmită de România Liberă) vor primi ok-ul autorităţilor locale pentru instalarea sondelor, vor fi mii de puţuri de exploatare pe terenurile din România. E drept că explorarea nu înseamnă exploatare, dar la prospecţiune se foloseşte tot procedeul de fracturare hidraulică, iar după ce se va găsi gaz tot la exploatare se va ajunge, că doar nu degeaba investesc acum aceste companii sume uriaşe.

Românii au devenit foarte circumspecţi după ce au văzut la televizor cu ce se confruntă localnicii din Izvoarele, jud. Galaţi, unde inundaţiile din septembrie – spun autorităţile -, dar poate că şi sonda petrolieră din zonă au dus la amplificarea unor mişcări telurice. Practic, în 20 de zile au avut loc peste 200 de cutremure cu intensitate de până în 4 grade Richter, iar autorităţile dau din umeri când trebuie să le dea explicaţii oamenilor şi iau deja în calcul strămutarea satului.

Contracte cu Chevron pe 30 de ani

Compania americană de energie Chevron, care deţine concesiuni pentru explorarea gazelor de şist în România, a efectuat primul foraj de explorare în a doua jumătate a anului 2012 şi vrea să investească în următorii 30 de ani sute de milioane de dolari în cazul în care va descoperi depozite mari de gaze naturale.

Contractele semnate de Guvernul Ungureanu cu gigantul american Chevron au fost desecretizate în aprilie anul trecut, chiar înainte de căderea Guvernului în urma moţiunii de cenzură pe această temă, declanşată de USL-ul aflat pe atunci în Opoziţie. Abia venit la putere, Guvernul Ponta I a instituit un moratoriu care a stopat orice activitate în domeniul gazelor de şist, dar totul a durat doar până la alegerile parlamentare din decembrie 2012. Instalat la putere cu 70% majoritate, USL şi-a schimbat imediat atitudinea faţă de explorarea gazelor de şist şi acum susţine procedeul fracturării hidraulice a solului.

Odată cu desecretizarea contractelor, am aflat că dreptul de concesiune al americanilor pe 30 de ani poate fi prelungit cu 15 ani pentru a fora şi a extrage gaze din 4 perimetre din zona de est a României. Cei de la Chevron vor plăti statului român redevenţe între 3,5% şi 13% din valoarea gazului exploatat.

Băsescu: “Se doreşte să rămânem importatori de gaze”

Trebuie amintit însă şi că preşedintele Traian Băsescu a presat Guvernul Ungureanu să revizuiască tot sistemul de redevenţe pe zăcămintele naturale şi critica, la începutul lui aprilie anul trecut, “înverşunarea luptei împotriva exploatării gazelor de şist”, susţinând că “se doreşte ca România să rămână un continuu importator de gaze”.

Aceeaşi opinie a avut-o şeful statului şi săptămâna trecută, într-un interviu la B1TV, numai că de data aceasta a spus şi cine este “inamicul”: “Gazprom are tot interesul ca România să nu poată începe exploatarea de gaze de şist şi în Marea Neagră. Pentru că România poate deveni exportator. Toţi ne-am aşezat pe Chevron. Sunt 10 companii care au licenţe pentru gaze de şist. În vest nu avem proteste la Gazprom, cum nu avem nici un protest că Lukoil are concesiune în Marea Neagră. Nimic rusesc nu e atins, dar la tot ce e american apar proteste”.

Întrebat dacă nu e vina Guvernului pentru faptul că nu comunică public, Traian Băsescu a răspuns afirmativ:Depinde şi de zona în care se fac explorările. Vaslui e o zonă cu oameni săraci, care trăiesc strict din agricultură. Faptul că propagandiştii actualului Guvern până acum un an le-au băgat în cap ca nu vor mai putea face faţă – e greu de scos. Ce nu le spun ei oamenilor însă e că resursele pe care le exploatăm acum sunt în curs de diminuare de la an la an”.

“Vom deveni tot mai dependenţi”

Preşedintele a adăugat că “România dacă nu găseşte alte resurse va importa tot mai mult, vom deveni tot mai dependenţi de cineva care a demonstrat că poate închide robinetul oricând”.

“Rusia e o mare putere. Nu aş vrea să-i văd peste 10 ani pe aceşti domni care spun să nu exploatăm resursele fiind în situaţia de a explica de ce România e dependentă. Cu siguranţă, aceşti propagandişti nu vor fi atunci. Responsabilitatea politicului e să privească puţin la viitor”, a mai spus Băsescu.

El a admis că există şi riscuri: “Nu sunt dintre cei ce spun “Totul e roz”. Orice astfel de exploatare are costuri de mediu şi riscuri. Mă uitam pe o statistică: riscul de eşec e de o sondă dintr-o mie. Probabil până începem noi exploatarea va fi o sondă la 3.000. Orice explorare înseamnă o şansă”.

Băsescu a mai spus că “dincolo de propaganda care s-a dus ani de zile şi prin cler, prin activiştii PSD şi PNL, acelor oameni li s-a consolidat o convingere”. “Mai e un element: am fost deputat de Vaslui 8 ani. Tatăl meu s-a născut în Podul Hagiului, la frontiera dintre Iaşi şi Vaslui, o zonă care istoric provine din răzeşi, extrem de legaţi de pământ. Când vii şi spui de pericolele la care poate fi supus pământul, reacţia populaţiei e extrem de dură. Ce se întâmplă acum e o factură pe care o plătim toţi pentru minciuna lui Ponta, Antonescu şi activiştii lor, în perioada de Opoziţie“, a acuzat preşedintele.

 Avize Chevron de explorare în 4 perimetre

Trei dintre perimetrele concesionate de Chevron sunt în judeţul Constanţa – lângă Adamclisi, Costineşti şi Vama Veche -, iar unul se află la Păltiniş, lângă Bârlad, în jud. Vaslui. Pentru acesta din urmă, Consiliul Judeţean Vaslui, cu USL-ul nou venit la putere, a şi dat în ianuarie 2013 autorizaţie de amplasare a sondei de foraj.

La jumătatea lunii aprilie anul acesta, Chevron a primit avizele şi pentru explorare de-a lungul coastei Mării Negre. “Agenţia pentru Protectia Mediului din judeţul Constanţa a emis aviz de prospecţie pentru blocurile din Costineşti şi Vama Veche”, a anunţat Ministerul Mediului. Chevron a primit inclusiv permisiunea de a efectua explozii controlate la o adâncime de 10-15 m, pe o suprafaţă de 1.800 kmp.

Riscurile tehnologiei prin fracturare hidraulică

Potrivit ecologiştilor, această tehnică presupune injectarea în stâncă, la înaltă presiune, de cantităţi uriase de apă şi substanţe chimice care pot polua apele subterane şi instabiliza solurile.

Unii geologi nu exclud producerea de minicutremure de 2-2,5 grade pe scara Richter. Iar cum în zona Vrancea avem activitate seismică, este lesne de înţeles că aceasta se poate amplifica.

Daţi click pe Petiţia online pentru a vizualiza toate pericolele pe care le implică aplicarea tehnologiei prin fracturare hidraulică. Enumerăm câteva:

“- scoaterea din circuit a unor terenuri (densitatea medie fiind de 6 puţuri de foraj pe km pătrat, la care se adaugă reţeaua de conducte pentru transport)

– riscul de contaminare a solurilor

 poluarea sonoră, zgomotul produs de echipamentele de foraj şi cele de transport

– utilizarea a zeci de mii de metri cubi de apă pentru fiecare foraj în detrimentul agriculturii (terenurile nu vor mai fi irigate)

– Precedentele din SUA şi alte state arată că apa freatică şi sursele de apă potabilă sunt în pericol de contaminare, că există un risc seismic asociat, că se produce mobilizarea unor substanţe radioactive, a metanului şi a altor substanţe cu efect de gaze de seră”.

Pentru Rovana Plumb, ministrul Mediului, operaţiunile de explorare a gazelor de şist “nu reprezintă niciun risc”, deoarece “înainte de operaţiunea amplă trebuie să ştim dacă avem astfel de depozite”. Iar aceasta, pentru a negocia cu cât să vindem şi aceste resurse naturale, după ce am dat tot petrolul. 

Magda SEVERIN

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.