10 finalişti în competiţia GE de proiectare deschisă pentru imprimare 3D

General Electric (NYSE: GE) a dezvăluit, marţi, 10 finaliști ai Etapei I și o serie de câștigători de mențiuni speciale în Competiţia de proiecte pentru imprimare 3D: reproiectarea unui suport pentru motoare de avion. GE selectează un finalist şi din România, dintre cele aproape 700 de lucrări înscrise la nivel global în etapa finală a competiţiei.

 În cadrul competiției au fost invitați antreprenori, companii şi instituţii să înscrie idei pentru reproiectarea unui  suport de motoare de avion, folosind imprimarea 3D. Componentă critică a motoarelor de avion, suporturile susţin greutatea motorului pe durata manipulării şi trebuie să reziste la vibraţii puternice în timpul zborului.

Tehnologia aditivă permite reducerea greutăţii unui singur motor de avion cu 455 de kg și obținerea de economii de combustibil consistente. Competiția de proiecte îmbină avantajele tehnologiei de producție prin aditivare cu cele ale deschiderii inovării, urmărind să identifice soluții de design care nu numai să reducă greutatea suportului ci și să îi îmbunătățească rezistența și performanțele.

„Intrăm într-o nouă eră a producției industriale, care exploatează avantajele demonstrate ale comunităților deschise de inovare. Fabricaţia aditivă permite GE ca, alături de comunitatea producătorilor, să depăşească graniţele tehnologiei tradiţionale. Finaliștii au demonstrat rezultatele care pot fi obținute prin însușirea acestui model deschis, bazat pe colaborare” , a declarat Mark Little, Vicepreşedinte Senior şi Director Tehnologic, Centrul de Cercetare Globală GE.

Unul dintre finaliști, Fidel Chirtes, provine din România. El a proiectat două tipuri de suporturi, care permit reducerea greutății piesei cu până la 80%.

Ceilalți finaliști sunt: Gyula Ármin Fendrik și Mandli Peter (Ungaria), Thomas Johansson, Ph.D (Suedia), Sebastien Vavassori (Marea Britanie), Piotr Mikulski (Polonia), Nic Adams (Australia), M Arie Kurniawan (Indonezia), Andreas Anedda (Italia).

Pe lângă finaliști, au primit mențiuni speciale o serie de concurenți, pentru creativitatea în proiectarea anumitor elemente, incluzând folosirea unot tehnici speciale de design și optimizare a topografierii. Următorii concurenţi au primit menţiuni speciale pentru proiecte:

• Sean Morrissey şi Charlie Pyott din Statele Unite

• Andriy Banadyga din Marea Britanie

• Hubert Baumgartner, din Austria

• Tim Titus din Coreea

„Competiţia GE a fost una dintre cele mai reuşite competiţii în ceea ce priveşte numărul concurenţilor, complexitatea tehnică a proiectelor înscrise şi calitatea rezultatelor”, a declarat Hardi Meybaum, CEO al GrabCAD. „A fost o plăcere să urmărim comunitatea în demersul ei de valorificare a avantajelor fabricaţiei aditive într-o aplicaţie atât de complexă”, a adăugat el.

Competiţia de proiecte pentru imprimare 3D, lansată în luna iunie 2013, a atras un număr record de proiecte înscrise, prin platforma GrabCAD. Fiecare finalist al primei Etape va primi 1.000 USD şi va intra în Etapa II a competiţiei, etapă în care proiectele lor pentru suportul de motor de avion vor fi fabricate folosind tehnici aditive şi vor fi supuse testelor de rezistenţă de către GE.

Cea de-a doua etapă a competiţiei va avea loc între 17 septembrie şi 15 noiembrie, iar primele 8 proiecte vor fi recompensate dintr-un fond de premii de 20.000 USD.

Această competiţie (https://grabcad.com/challenges/ge-jet-engine-bracket-challenge) şi interesul manifestat de GE pentru fabricaţia aditivă (https://www.ge.com/stories/additive-manufacturing) fac parte din angajamentul constant al companiei faţă de noua revoluţie industrială – fabricaţia avansată. GE este cel mai mare utilizator de tehnologii aditive pentru metale din lume şi deţine o unitate completă de fabricaţie aditivă în Cincinnati, Ohio, precum şi o echipă globală de 600 de ingineri în 21 de centre.

Despre GE

GE (NYSE: GE) acţionează asupra lucrurilor care fac diferenţa. Foloseşte cei mai buni oameni şi cele mai bune tehnologii pentru a aborda cele mai stringente provocări la nivel global. Identifică soluţii pentru domeniul energetic, pentru sănătate şi locuinţe, pentru sectorul de transport şi cel financiar. Construieşte, oferă soluţii energetice, pune lumea în mişcare şi îmbunătăţeşte sănătatea oamenilor. Merge dincolo de imaginaţie. Are inţiativă. GE trece la acţiune. Pentru informaţii suplimentare, vizitaţi pagina web a companiei la adresa www.ge.com.

Despre GE Global Research (www.ge.com/research)

GE Global Research este centrul de dezvoltare tehnologică pentru toate diviziile GE. Oamenii de ştiinţă şi inginerii companiei redefinesc posibilul, susţin creşterea diviziilor şi găsesc răspunsuri la unele dintre cele mai stringente probleme ale lumii.

Inovează 24 de ore pe zi în centrele din Niskayuna, New York; San Ramon, California; Ann Arbor, Michigan; Bangalore, India; Shanghai, China; Munchen, Germania şi Rio de Janeiro, Brazilia.

GrabCAD (https://grabCAD.com/)

GrabCAD este principala organizaţie de proiectare deschisă care ajută inginerii să introducă mai repede produsele pe piaţă prin conectarea oamenilor, conţinutului şi tehnologiei.

 GrabCAD Workbench permite inginerilor să partajeze mai uşor fişierele, să colaboreze cu partenerii şi să finalizeze proiectele la timp, în timp ce GrabCAD Community accelerează procesul de proiectare prin valorificarea cunoştinţelor şi resurselor celei mai mari surse de conţinut CAD şi inteligenţă tehnologică din lume.

Înfiinţată în 2010, compania este susţinută de Matrix Partners şi Charles River Ventures şi îşi are sediul în Cambridge, MA, cu birouri de dezvoltare în Estonia şi Marea Britanie. (M.S.)

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.