103.300 de români şi-au găsit loc de muncă, au mai rămas de recuperat 510.000 de joburi pierdute în criză

Angajatorii au creat 103.300 de noi locuri de muncă în primele 8 luni ale acestui an, numărul salariaţilor depăşind 4,3 milioane de persoane în august, potrivit datelor de la Institutul Naţional de Statistică (INS). Economia mai are însă de recuperat 510.000 de joburi pierdute din 2008 încoace, cel mai afectat fiind sectorul industriei, se arată într-o analiză a Ziarului Financiar.

Cele mai multe angajări au fost făcute anul acesta de către companiile care activează în domeniul construcţiilor, care au raportat cu 37.600 de salariaţi mai mulţi de la începutul anului, în industrie (+17.900 de angajări de la începutul anului) şi în agricultură (+10.400 de salariaţi).

Angajări mai puţine, dar cel mai probabil cu contracte pe perioadă nedeterminată s-au făcut în domeniul IT, unde numărul de joburi noi a crescut cu 3.400 de la începutul anului, şi în telecom, sector în care s-au făcut 2.300 de noi angajări.

Datele de la Statistică mai arată că retailul şi construcţiile sunt, după industrie, sectoarele care mai au de recuperat cele mai multe locuri de muncă.

În România, la o populaţie de 19 milioane de locuitori există 4,3 milioane de salariaţi (în mediul privat 3,1 şi în instituţiile şi companiile statului 1,2 milioane), însă populaţia ocupată (aptă de muncă) este de 9 – 10 milioane de persoane.

Deşi o mare parte din persoanele cu vârsta de muncă au plecat în ultimii ani să lucreze în străinătate (peste 3 milioane de români), tot rămân două-trei milioane de persoane care nu se regăsesc în nicio statistică, lucrând la negru sau la gri, se mai arată în analiză. (M.S.)

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.