109 persoane şi 22 de maşini, depistate în urma semnalărilor prin Sistemul Informatic Schengen

Poliţiştii români şi partenerii din statele membre Schengen au depistat, în ultima săptămână, 109 persoane şi 22 de autovehicule ce fac obiectul unor semnalări introduse în Sistemul Informatic Schengen (SIS). Rezultatul a fost posibil graţie schimbului suplimentar de informaţii realizat prin intermediul Biroului SIRENE din cadrul Centrului de Cooperare Poliţienească Internaţională (CCPI) al IGPR. Biroul a fost inaugurat în 16 septembrie 2010, iar de atunci, în fiecare săptămână au loc peste 100 de identificări de persoane şi zeci de maşini, atât pe teritoriul României, cât şi al statelor membre.

În perioada 9-15 februarie, autorităţile române au localizat pe teritoriul ţării noastre 61 de persoane ce fac obiectul unor semnalări în SIS. Au pus în aplicare 6 mandate europene de arestare, au identificat 3 persoane semnalate ca fiind dispărute şi au  depistat 33 de persoane căutate pentru a participa la o procedură judiciară.

De asemenea, au fost identificate 20 autoturisme căutate de partenerii din Spaţiul Schengen pentru a fi confiscate sau folosite ca probe în cursul procedurilor penale.

La rândul lor, partenerii străini au identificat pe teritoriul statelor lor 48 de persoane căutate de autorităţile române. Dintre acestea, 24 de persoane erau urmărite de Poliţia Română în baza unui mandat european de arestare, 2 erau date dispărute iar 11 erau căutate pentru participarea la o procedură judiciară.

În statele membre au fost identificate şi 2 autovehicule semnalate de autorităţile române în vederea indisponibilizării sau pentru a fi folosite ca probe în cursul procedurilor penale.

Informaţii despre Biroul SIRENE

Structurile specializate din cadrul Poliţiei Române (în special structurile de investigaţii criminale şi cele de combatere a criminalităţii organizate) cooperează, prin Biroul SIRENE, cu partenerii de pe teritoriul celorlalte state membre Schengen, în vederea schimbul de date şi informaţii suplimentare.

Sistemul informatic SIRENE este destinat stocării informaţiilor de către autorităţile române şi schimbului de date între acestea şi sistemul comun european de urmărire poliţienească transfrontalieră, respectiv SIS, acesta reprezentând un element determinant pentru procesul de aderare a României la spaţiul Schengen.

SIS conţine date minime despre persoanele sau bunurile urmărite în cadrul unei proceduri judiciare, iar datele şi informaţiile suplimentare ce pot conduce la localizarea acestora sunt obţinute prin intermediul Birourilor SIRENE constituite la nivelul fiecărui stat membru Schengen.

Pentru a asigura un flux continuu de date şi informaţii, Biroul SIRENE funcţionează 24 de ore din 7 zile, având acces permanent la datele operative ale Poliţiei Române, Poliţiei de Frontieră Române, Oficiului Român de Imigrări etc.

Magda SEVERIN

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.