20 de TIR-uri confiscate. Legumele si fructele se scumpesc de zeci de ori de la vama la taraba

Garda Financiara Ilfov a confiscat 20 TIR-uri incarcate cu 400 tone de legume si fructe, precum si cu 25.000 de fire de flori, anunta Agentia Nationala de Administrare Fiscala (ANAF). Automarfarele au fost monitorizate prin aplicatia Trafic Control, sistem care permite Garzii Financiare sa verifice permanent, 24 de ore din 24, toate achizitiile intracomunitare. Cu aceasta ocazie, comisarii au verificat si preturile cu care intra in tara legumele si fructele, si nu mica le-a fost mirarea cand au constatat ca acestea se scumpesc de zeci de ori de la vama la tarabe. Insa intr-o economie de piata autoritatile nu au cum sa intervina decat prin depistarea celor care fac evaziune fiscala.

Un kilogram de salata din Spania intra in tara cu 25 de bani si este vandut in supermarket cu 6 lei sau cu 3 lei bucata, adica de 24 de ori mai scump.

Portocalele din Grecia sunt aduse cu 1 leu si 20 de bani si ajung la 4-5 lei, iar  kilogramul de kiwi vine cu 1,5 lei si pana la magazin se tripleaza.

Castravetii sunt adusi cu 4 lei pe kg si se vand dublu-mai ieftin, totusi, decat cei romanesti.

Producatorii romani se plang ca lor nu li se cumpara marfa, desi este la fel de scumpa sau chiar mai piperata la pret decat cea din import. Acum, dupa iarna grea care le-a distrus multora dintre ei serele si solariile, zarzavaturile vor aparea mai tarziu pe piata, motiv sa le si scumpeasca.

Multi producatori reclama lipsa ajutorului din partea statului, argumentand ca produsele straine vin atat de ieftine tocmai datorita sprijinului oferit de stat. In schimb, importatorii si comerciantii castiga sute de milioane de euro in fiecare an, fara sa se omoare sa munceasca pamantul.

Magda SEVERIN

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.