30 de revolutionari s-au tinut dupa Basescu pana la Iasi

Un grup de circa 30 de revolutionari a incercat sa boicoteze mitingul pro Basescu de sambata de la Iasi, ei instalandu-secu noaptea-n cap langa tribuna, apoi s-au imprastiat prin multime, luandu-se la harta cu manifestantii veniti sa-l sustina pe presedintele suspendat. Amintim ca grupul este acelasi care il urmareste peste tot pe Basescu, afisandu-se zilnic la sediul lui de campanie din Bucuresti si intrerupandu-l oricand vrea sa se adreseze multimii. La Iasi, revolutionarii au procedat la fel: pe parcursul discursurilor tuturor celor care au urcat pe scena, dar si al presedintelui suspendat, ei au strigat incontinuu “Jos Basescu”. Mitingul de sustinere la care au participat aproximativ 15.000 membri ai PDL, ICCD, Partidului Noua Republica (PNR) si PNTCD nu a fost lipsit si de alte “surprize”: li s-a taiat curentul, iar organizatorii l-au acuzat pe primarul Gheorghe Nichita (PSD), care insa a replicat ca USL a renuntat la mitingul pentru care ii daduse autorizatie tot pentru sambata, la 500 de metri distanta. Aceasta insa dupa ce Traian Basescu l-a avertizat ca “poate punem de-o bataie”, astfel ca nu a vrut sa-si asume responsabilitatea unei posibile lupte de strada cum s-a vazut in iarna la Bucuresti. Mitingul USL a fost reprogramat pentru duminica.

Organizatorii au fost pregatiti cu un generator, pe care au cuplat microfonul presedintelui suspendat care ramasese fara sonor in timp ce se adresa multimii. Cat rau pot face cateva zeci de oameni imprastiati prin multime si care au strigat neincetat “Jos Basescu”? S-a putut vedea la televizor: cum incepeau, multimea le raspundea “Jos Ponta”, astfel ca discursul a fost intrerupt de scandari dupa fiecare fraza.

Insa prima pana de curent s-a produs atunci cand avea sa vorbeasca Mihail Neamtu, liderul Partidului Noua Republica, inainte de discursul lui Traian Basescu.

Si la inceputul mitingului, inaintea sosirii liderilor PDL, mai multi pensionari sustinatori ai USL si raspanditi in multime s-au luat la cearta cu sustinatorii presedintelui suspendat, unul dintre acestia fiind bruscat si parasind piata la scurt timp. Jandarmii au fost nevoiti sa intervina pentru a aplana conflictul.

Fostul premier Mihai-Razvan Ungureanu si cateva sute de persoane, majoritatea imbracate in alb, au fost primii care au “ocupat” Piata Palatului Culturii, de dimineata, venind dinspre esplanada Teatrului National “Vasile Alecsandri”. La scurt timp i s-a alaturat Cristian Preda cu sustinatorii lui si cu totii s-a indreptat spre Palatul Culturii.

In drum, MRU i-a indemnat pe oamenii intalniti pe strada sa vina  la miting pentru a protesta impreuna fata de actuala putere, USL. “Nu se poate sa stam pasivi, ci trebuie sa facem ceva impotriva celor care au facut rau. Trebuie sa mergem mai departe si sa aratam ce vremuri de restriste traim”, a spus Mihai-Razvan Ungureanu.

“Democratia bate hotia!”

In scurt timp au inceput sa soseasca cele 200 de autocare si 200 de microbuze cu sustinatori ai presedintelui suspendat, veniti din judetele Moldovei, iar Piata Palatului Culturii s-a umplut pana la refuz.

Participantii au afisat pancarte cu mesaje precum “Jos Ponta”, “Basescu, suntem cu tine”, “Democratia bate hotia!”, “Domnule Presedinte, bine ati venit in orasul coruptului Gheorghe Nichita si a infractorului Relu Fenechiu”.

Un batran avea scris pe pancarta: “1- solutiile de vot”: “neprezentarea la vot pana la ora 19.00, urmarim sondajele de opinie; 2 – prezentare la referendum dupa ora 19.00, votand NU daca pana atunci au votat peste 9 milioane de oameni”.

Pana la inceperea mitingului, pe scena din Piata Palatului Culturii a urcat interpretul Aurel Tamas, care a intretinut atmosfera.

La ora 11.10 a inceput primul discurs, cel al lui Gheorghe Flutur, apoi au vorbit Vasile Blaga, Cristian Preda, Mihai-Razvan Ungureanu, Monica Macovei, Mihail Neamtu. Ca la toate mitingurile PDL, prezentator a fost Traian Ungureanu.

Discursul lui Traian Basescu, de o jumatate de ora, a inceput la 12.15.

Mitingul de la Iasi s-a incheiat cu Imnul Golanilor al lui Cristian Paturca, in jurul orei 12:45.

Magda SEVERIN

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.