400.000 de dolari confiscaţi de la mafioţi de americani, cu ajutorul poliţiştilor şi procurorilor români, revin Poliţiei şi MJ

Agenţia Antidrog Americană (DEA) a acordat Poliţiei Române 300.000 de dolari, iar Ministerului Justiţiei (MJ) – 100.000 de dolari din cei 2 milioane de dolari confiscaţi de la gruparea mafiotă “Fanchini”, care acţiona la nivel mondial şi a fost destructurată cu ajutorul poliţiştilor şi procurorilor români. Banii au fost acordaţi Structurii Antidrog a Poliţiei Române şi Oficiului Naţional de Prevenire a Criminalităţii şi Cooperare pentru Recuperarea Creanţelor provenite din Infracţiuni din Ministerul Justiţiei, după ce au fost retraşi de autorităţile americane din conturile membrilor reţelei internaţionale de criminalitate organizată.

Gruparea, cunoscută sub numele Fanchini, era specializată în trafic de droguri şi ţigări de contrabandă şi a fost anihilată cu ajutorul ofiţerilor români din cadrul Direcţiei Generale de Combatere a Crimei Organizată şi al procurorilor Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT).

Şeful Poliţiei Române, chestorul principal Petre Tobă, a declarat joi, într-o conferinţă de presă, că este vorba despre o anchetă care s-a derulat în perioada 2007-2008 şi a pornit de la identificarea unui cetăţean român din gruparea Fanchini – care acţiona la nivel mondial şi se ocupa de infracţiuni din sfera criminalităţii organizate.

După implicarea anchetatorilor de la Bucureşti, au fost arestaţi, în ţara nostră, 15 români implicaţi în trafic cu ţigări contrafăcute, în timp ce în SUA a fost anihilat restul grupului.

Petre Tobă a precizat că, pentru a ajunge la finalul unei operaţiuni, respectiv destructurarea unor grupări organizate şi arestarea membrilor lor, este nevoie de foarte multă muncă, de colaborare poliţienească, respectiv schimb de informaţii, supraveghere operativă, schimb de proceduri etc., toate acestea conducând la descoperirea întregii reţele criminale.

 “De-a lungul timpului, colaborarea cu autorităţile de aplicare a legii din Statele Unite ale Americii a fost extrem de fructuoasă şi a condus la rezolvarea a zeci de cazuri complexe. Şi nu doar atât, s-au dezvoltat adevărate relaţii de prietenie între poliţiştii români şi colegii americani”.

“Vom folosi cei 300.000 de dolari pentru achiziţionarea de autoturisme pentru structurile de combatere a criminalităţii organizate”, a precizat Tobă.

Asistenţa americanilor a dat roade şi în confiscările noastre

La conferinţa de presă au participat şi ministrul Justiţiei, Mona Pivniceru, chestorul principal de poliţie Ioan-Nicolae Căbulea, secretar de stat în MAI, ambasadorul SUA în România, Mark Gitenstein, şi directorul regional DEA, Mark Destito.

Mona Pivniceru a declarat că Departamentul de Justiţie al SUA şi Ambasada SUA la Bucureşti au oferit asistenţă României, prin Ministerul Justiţiei, în 2010 şi 2011, pentru înfiinţarea unei structuri cu atribuţii în materie de schimb de date şi informaţii în proceduri judiciare penale.

Ea a precizat că programul a avut şi extensii în domeniul pregătirii profesionale din structurile de Poliţie, Parchete, instanţe, iar structura ca atare a fost înfiinţată printr-o hotărâre de guvern din 2011.

“În consecinţă, colaborarea cu partenerul american a dat roade, a generat o instituţie care are în obiectul de activitate diseminarea rapidă a informaţiilor între Poliţie, Parchet, instanţă şi alte organisme similare dintre statele membre ale spaţiului european şi nu numai, şi prin urmare periplul penal, criminalitatea organizată pot fi, astfel, înfrânte prin măsurile de confiscare în toată gama lor, aşa cum au fost reglementate în legislaţia penală”, a adăugat ministrul Justiţiei.

Rezultatul infracţiunilor se reîntoarce în bugetul de stat

Potrivit Monei Pivniceru, România are un cadru juridic complet, ce permite ca rezultatul infracţiunilor să se reîntoarcă în bugetul de stat.

“Cu sau fără această partajare a rezultatelor confiscării, la nivel legislativ, pe lângă confiscarea tradiţională din dreptul român, s-a mai incriminat confiscarea extinsă, s-a reglementat posibilitatea de valorificare a bunurilor în cursul desfăşurării procedurilor judiciare şi, prin urmare, putem aprecia că avem un cadru juridic complet, care să permită ca rezultatul infracţiunilor să se reîntoarcă în patrimoniul firesc, în bugetul de stat sau, ca o sancţiune complementară, pentru preîntâmpinarea săvârşirii de infracţiuni”, a precizat ministrul Justiţiei.

Ministrul a spus că stârpirea criminalităţii organizate constituie şi un obiectiv al Strategiei Naţionale Anticorupţie, lansată de Ministerul Justiţiei.

“Vom trece cu această strategie în etapa a doua, cea de supraveghere a administrării bunurilor sechestrate şi de monitorizare şi valorificare a ordinului dat de judecător în materie de confiscare”, a afirmat ministrul Justiţiei.

Magda SEVERIN

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.