UPDATE! A 5-a zi de PROTESTE “Salvaţi Roşia Montană!”

Tinerii ecologişti protestează, joi, în Piaţa Universităţii din Bucureşti, pentru a 5-a seară consecutiv, împotriva exploatării miniere de la Roşia Montană şi a gazelor de şist. Circa 2.000 de activişti au ocupat din nou zona fântânii de la Arhitectură, flancaţi de cordoane de jandarmi, dar tot au reuşit să se strecoare şi să blocheze, după ora 23.00, B-dul Regina Elisabeta, aşa cum au procedat şi în serile trecute. În weekend se aşteaptă un număr mult mai mare de manifestanţi. Un hop vor avea însă de trecut vineri, când va avea loc meciul România-Ungaria: suporterii galeriilor de fotbal reprezintă un real pericol în degenerarea unei demonstraţii paşnice. Dovadă stau actele de vandalism din ianuarie 2012, de la protestele din Piaţa Universităţii. O transmisiune live din mijlocul protestelor poate fi urmărită în fiecare seară, la https://stareanatiunii.com.

UPDATE 6 septembrie: Protestul s-a încheiat după ora 2.00.

Jandarmii sunt în număr de 200, însoţiţi de negociatori. Dacă în serile trecute lucrurile s-au desfăşurat cu calm, acum s-a produs un prim incident semnificativ: îmbrânceli între forţele de ordine şi manifestanţii care au vrut să ocupe rondul de la Universitate, la câteva minute după ce au ocupat carosabilul de pe B-dul Regina Elisabeta. Spiritele s-au calmat rapid.

Demonstanţii fac apel la români să li se alăture: “Ieşiţi din casă, dacă vă pasă!”, “Salvaţi-vă!”, “Salvaţi Roşia Montană!”, “Uniţi, salvăm Roşia Montană!”, “Fără referendum!”, Zi de zi aici vom fi!”, “Vrem cultură, nu cianură!”, „Păduri, nu cianuri”, scrie pe pancartele pe le poartă.

Alte inscripţii amintesc despre un recent protest celebru: Turkish Summer, Romanian Autumn”, “Ăsta e doar preambulul, vă aşteaptă Istanbulul!”.

Demonstranţii cer retragerea proiectului de lege promovat pe furiş de Guvern şi trimis Parlamentului, prin care se reglementează exploatarea minereurilor din perimetrul Roşia Montană.

Totodată, ei solicită anularea contractului cu Roşia Montană Gold Corporation (RMGC), interzicerea exploatărilor cu cianuri în România şi introducerea zonei Roşia Montană în patrimoniul Unesco.

protest rosia montana 2

Cu puţin înainte de miezul nopţii, jumătate dintre manifestanţi s-au desprins din grup şi s-au îndreptat spre Piaţa Constituţiei, unde au ocupat carosabilul pe ambele benzi de circulaţie.

Mulţi s-au aşezat turceşte, aplaudă, scandează “Uniţi salvăm Roşia Montană”, agită pet-uri în care au introdus pietricele, încearcă să trezească monstrul Casa Poporului. Serviciul de pază al Parlamentului a oprit iluminarea exterioară a clădirii, probabil pentru a nu putea fi filmată.

Printre protestatari se află şi muzicieni care cântă la tobe africane. Aici nu se află jandarmi, ci doar echipaje de Poliţie Rutieră.

Alte grupuri de manifestanţi s-au dispersat în Centrul Istoric, astfel că la Universitate au rămas puţini.

Solidaritate la Londra

Manifestaţii similare au loc în alte oraşe din ţară, dar şi în străinătate. Astfel, un protest de solidaritate cu cel din Bucureşti faţă de proiectul de la Roşia Montană, la care au participat între 150 şi 200 de persoane, a avut loc în faţa ambasadei României la Londra, relatează The Guardian.

“Este o luptă simbolică a generaţiei noastre. Este unul dintre cele mai importante lucruri care se întâmplă acasă şi am aflat prin intermediul Facebook şi Twitter”, a declarat ea.

Manifestaţiile au început duminică, când tinerii au testat terenul: au mers în marş până în Piaţa Victoriei, au poposit o perioadă bună de timp în Piaţa Romană şi au revenit la Universitate, unde au stat până la ora 2.00.

Luni, manifestanţii au fost împiedicaţi să reia traseul, astfel că s-au repliat şi au blocat circulaţia pe B-dul Regina Elisabeta, până la ora 4.00.

Marţi seara, demonstranţii au fost blocaţi de forţele de ordine să mai ocupe B-dul Regina Elisabeta, spre Calea Victoriei, dar o parte dintre ei au reuşit să ocolească cordoanele de jandarmi şi să ajungă în B-dul Nicolae Bălcescu, pe care l-au ocupat pe sensul dinspre Romană spre Universitate.

Luaţi prin surprindere, jandarmii au slăbit vigilenţa, astfel că o altă parte din restul protestatarilor rămaşi la fântână s-au strecurat până pe B-dul Regina Elisabeta, ocupând din nou ambele sensuri de circulaţie. În jurul orei 23.30 li s-au alăturat şi cei de pe B-dul Nicolae Bălcescu.

Miercuri seară, demonstranţii au „confiscat” carosabilul timp de două ore pe B-dul Magheru şi circa o oră pe B-dul Regina Elisabeta. Sunt imprevizibili şi nu prea: se strâng, de cum se lasă întunericul, pe trotuarul de la fântâna Facultăţii de Arhitectură, apoi de la ora 22.30-23.00, când circulaţia auto nu mai este aşa intensă, invadează bulevardul pe ambele sensuri.

Magda SEVERIN

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.