6 sefi din vamile Giurgiu si Bors, cercetati prealabil pentru cozile de TIR-uri

In urma verificarilor dispuse de ministrul Gabriel Berca la punctele de trecere a frontierei Bors si Giurgiu, 6 ofiteri cu functii de conducere (un adjunct sef inspectorat teritorial, un sef sector, un sef de punct, 2 adjuncti sef sector si un ofiter aflat la comanda punctului) sunt cercetati prealabil pentru “neglijenta manifestata in indeplinirea indatoririlor de serviciu sau a dispozitiilor primite de la sefii ierarhici”. Alti 12 ofiteri cu functii de conducere sau cu atributii de comunicare au fost atentionati cu privire la modul de indeplinire a atributiilor specifice, informeaza Politia de Frontiera. Amintim ca, in urma apelurilor disperate ale transportatorilor, care au reclamat cozi de 30 km la iesirea din tara prin vama Giurgiu-Ruse, seful Politiei de Frontiera, Ioan Buda, a trimis corpul de control la Giurgiu si Bors pentru a verifica exact perioada de activitate dintre zilele de 20-24 februarie, cand aproape 1.000 de TIR-uri au stat la coada cate 24 de ore pentru formalitatile vamale.

Saptamana trecuta, inspectorul general al Politiei de Frontiera Romane, chestor sef de politie Ioan Buda, a dispus Serviciului Control din cadrul IGPF efectuarea, in regim de urgenta, a unor verificari la nivelul Sectorului Politiei de Frontiera Giurgiu din cadrul ITPF Giurgiu si Sectorului Politiei de Frontiera Bors, din cadrul ITPF Oradea.

“Masura a avut drept scop verificarea modalitatii de gestionare a actiunilor de verificare a transporturilor de marfuri prin PTF Giurgiu si PTF Bors, declansate pentru combaterea contrabandei si a evaziunii fiscale. De asemenea, a fost evaluat modul prin care conducerea celor doua structuri ale Politiei de Frontiera a coordonat resursele umane si logistice, in vederea aplicarii masurilor necesare pentru evitarea aglomerarilor si pentru fluidizarea traficului, precum si indeplinirea atributiilor specifice de catre toti lucratorii din cadrul Sectoarelor PF”, precizeaza Politia de Frontiera.

Rezultatele controalelor nu au fost deloc in regula. Astfel, “a fost constatata coordonarea superficiala, de catre unii ofiteri cu functii de conducere, a activitatilor desfasurate in punctele de trecere a frontierei in perioada 20-24.02.2012”. Este exact perioada cand circa 1.000 de TIR-uri au stat la coada pe 30 de km la iesirea din tara prin vama Giurgiu-Ruse, iar la intrarea dinspre Bulgaria, alte sute se intindeau pe 8 km.

Gestionare slaba si superficialitate

De asemenea, Serviciul de Control a stabilit ca, in perioada analizata, nu au fost dispuse masuri eficiente pentru fluidizarea traficului prin cele doua puncte de frontiera. “Timpii mari de asteptare la controlul de frontiera au fost generati de slaba gestionare a problematicii de organizare manageriala si de implicarea superficiala a factorilor de conducere din cadrul celor doua structuri in dispunerea unor masuri necesare sa preintimpine blocarea traficului rutier de marfa”, arata reprezentantii Politiei de Frontiera.

Prin urmare, conducerea Inspectoratului General al Politiei de Frontiera a dispus cercetarea prealabila, pentru “neglijenta manifestata in indeplinirea atributiilor de serviciu sau a dispozitiilor primite de la sefii ierarhici” a urmatorilor ofiteri cu functii de conducere:

  • adjunctul sefului Inspectoratului Teritorial al Politiei de FrontieraOradea
  • adjunctul sefului Sectorului P.F. Bors
  • seful Sectorului P.F. Giurgiu
  • adjunct al sefului Sectorului P.F. Giurgiu
  • seful Punctului de Trecere a Frontierei (P.T.F.)Giurgiu
  • un ofiter aflat la comanda P.T.F. Giurgiu

Totodata, 12 ofiteri cu functii de conducere, de executie sau cu atributii de comunicare publica din cadrul Inspectoratelor Teritoriale ale Politiei de Frontiera Giurgiu si Oradea au fost atentionati, fiind dispuse masurile necesare pentru eliminarea disfunctionalitatilor constatate si eficientizarea activitatilor.

Conducerea IGPFR promite masuri ferme in viitor, in toate situatiile “in care vor fi identificate deficiente in exercitarea actului managerial sau pe linia indeplinirii atributiilor specifice de catre lucratorii din cadrul Politiei de Frontiera”. (M.S.)

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.