9.330 de amenzi rutiere în 4 zile. Discuţii la Guvern pe Codul Rutier

Poliţiştii rutieri au amendat în această săptămână, de luni până joi inclusiv, 9.330 de şoferi, dintre care 84 pentru consum de alcool și 2.901 pentru încălcarea regimului legal de viteză. De asemenea, oamenii legii au reținut 327 de permise de conducere și au retras 291 de certificate de înmatriculare, informează, sâmbătă, Poliţia Română. Pe de altă parte, ieri au avut loc discuţii la Guvern pe marginea modificărilor Codului Rutier privind înfiinţarea unui cont unic de încasare a amenzilor. Fără vreo soluţie.

Nu s-a găsit nicio soluţie pentru încasarea amenzilor într-un cont unic la Trezorerie, înfiinţarea acestuia dovedindu-se mult mai dificilă decât se preconizase. La discuţii au fost convocaţi de premierul Victor Ponta ministrul Radu Stroe, comisarul şef Lucian Diniţă – şeful Poliţiei Rutiere -, şi ulterior, un reprezentant al Ministerului Finanţelor.

Proiectul de modificare a OUG 195/2002 ar putea, totuşi, intra în şedinţa de miercuri a Guvernului şi fără această prevedere privind suspendarea permisului de conducere dacă amenda nu este plătită în 30 de zile, deşi tocmai aceasta era invocată de autorii actului normativ drept “urgenţă”.

Astăzi, premierul a declarat că OUG privind modificarea Codului Rutier “va fi adoptată în funcţie de soluţia tehnică de implementare care va fi găsită”, ceea ce însemnă că proiectul nu va “trece” de Guvern fără înfiinţarea acelui cont unic la Trezorerie pentru amenzi. Dar nu putem şti sigur niciodată, după atâtea schimbări de declaraţii şi decizii. Până acum au fost două amânări.

339 de infracţiuni depistate

La controalele de la nivel naţional – ce au cuprins şi traficul rutier – au participat, în perioada 7-10 octombrie, 5.000 de poliţişti rutieri, de ordine publică, de la investigaţii criminale, de la investigarea fraudelor, de la intervenţii rapide, de la transporturi, din cadrul formaţiunilor arme, explozivi şi substanţe periculoase, dar şi de la alte formaţiuni de poliţie, care au desfăşurat 44 de percheziţii, 1.511 de controale, 366 de filtre şi 7 razii.

Totodată, poliţiştii au depistat 339 de infracțiuni, dintre care 178 în flagrant delict. De asemenea, polițiștii au prins 309 suspecți de infracțiuni – 24 fiind reținuți și 10 arestați. Au fost găsite şi 2 autoturisme ce figurau în bazele de date ca fiind furate.

Polițiștii au aplicat, în total, 12.090 de sancțiuni contravenționale (cu tot cu cele 9.330 de circulaţie), în valoare 3.719,665 de lei și au confiscat bunuri în valoare de 143.020 de lei.

Controalele, inclusiv pe drumurile naţionale şi autostrăzi, vor avea loc şi în weekend, când sunt aplicate, de regulă, mai multe amenzi decât în cursul săptămânii.

Magda SEVERIN

Imagine: Jean-Mihai PÂLŞU

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.