9 milioane de euro pentru Cazinoul din Constanta

 

Guvernul va investi aproape 39,2 milioane de lei (9 milioane de euro), fara TVA, pentru consolidarea si restaurarea Cazinoului Constanta, potrivit unei hotarari adoptate in sedinta de miercuri, care stabileste indicatorii tehnico-economici ai investitiei. Potrivit Executivului, lucrarile se vor desfasura pe o perioada de doi ani.

Finantarea obiectivului de investitii se face de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Dezvoltarii Regionale si Turismului (MDRT), in limita sumelor aprobate anual cu aceasta destinatie.

Cazinoul din Constanta este o cladire istorica amplasata pe un teren in suprafata de 3.108 mp. Cladirea se desfasoara pe subsol, parter, etaj si mansarda cu o suprafata construita la sol de 1.598,81 mp si o suprafata desfasurata de 3.844,56 mp. Potrivit Anexei nr. 1 la Ordinul nr. 2314/2004 al ministrului Culturii si Cultelor privind aprobarea Listei monumentelor istorice si a Listei monumentelor istorice disparate, cladirea este monument istoric de valoare universala.

Aflat pe faleza, cazinoul reprezinta una dintre cladirile emblema ale orasului Constanta. Construirea acestuia a inceput in jurul anului 1904, planurile initiale fiind intocmite de catre arhitectul Petre Antonescu, care a proiectat o cladire al carei stil arhitectonic se inspira din traditiile artei romanesti. Dupa terminarea fundatiilor insa, planurile au fost schimbate, Primaria incredintand modificarea acestora unui arhitect elvetian, Daniel Renard. Construita in stil Art Nouveau, cladirea a fost terminata in 1910, fiind inaugurata in 1911.

“Neglijata ani de zile, constructia se gaseste in prezent intr-o stare avansata de degradare, necesitand lucrari de consolidare si restaurare. Structura de rezistenta prezinta degradari semnificative mai ales in zona subsolului. Prezinta, de asemenea, o foarte puternica deteriorare a elementelor de arhitectura”, precizeaza ministrul Elena Udrea.

Cazinoul a reprezentat un veritabil studio cinematografic pentru mai multe pelicule romanesti si straine, cel mai recent fiind “The Brothers Bloom”, filmat in anii 2007- 2008.

In toamna anului trecut, cazinoul a fost trecut din administrarea Primariei municipiului Constanta in cea a MDRT, pentru a fi refacut prin Compania Nationala de Investitii, subordonata ministerului. Dupa finalizarea lucrarilor, cazi noul va fi predat pentru administrare Consiliului Local Constanta si va fi redat circuitului public.

Magda SEVERIN

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.