90.000 de firme au intrat în insolvenţă din 2008

De la declanşarea crizei economice au intrat în insolvenţă 88.912 de firme, dintre care 16.404 au intrat în incapacitate de plată în 2012, potrivit datelor Oficiului Naţional al Registrului Comerţului. În ultimii 5 ani, au intrat în incapacitate de plată aproape 9% din numărul total de firme active la sfârşitul anului trecut.

Numărul insolvenţelor s-a diminuat uşor anul trecut  faţă de 2011, când 16.916 firme nu au mai avut bani să-şi plătească datoriile. Dar insolvenţele au fost mai răsunătoare, pentru că firmele au fost mai mari: Mic.ro, Hidroelectrica, Tnuva, Pagini Aurii, Romstrade, mai mulţi dezvoltatori imobiliari etc. Nu şi-au mai putut plăti datoriile, iar o parte dintre ele chiar şi-au încetat definitiv activitatea.

Valoarea medie a cifrei de afaceri a firmelor insolvente în 2012 este cu 34% mai mare decât cea a firmelor care au intrat în incapacitate de plată anul trecut.

Domeniile cele mai afectate de insolvenţe sunt comerţul, distribuţia, transporturile, construcţiile şi industria prelucrătoare, ele ocupând primele locuri după numărul de firme intrate în dificultate. Practic, 4 din 10 firme activează în domeniul transporturilor şi depozitării, industriei prelucrătoare şi comerţului. (M.S.)

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.