UPDATE! 930 de firme în insolvență în ianuarie

În ianuarie au intrat în insolvenţă 930 de firme, mai puțin de jumătate față de prima lună a anului trecut, când au fost 2.054 de firme în incapacitate de plată, arată datele ONRC.

Scăderea semnificativă a fost determinată de prevederile noii Legi a insolvenței, in vigoare de la jumătatea anului trecut.

Astfel, administratorii sancţionaţi pentru aducerea firmei în stare de insolvență nu mai pot ocupa o astfel de poziţie pentru o anumită perioadă și răspund penal pentru situaţia companiei, deoarece noua legislaţie prevede realizarea unei inspecţii fiscale de către organele de specialitate.

Anul trecut au intrat în insolvenţă peste 20.000 de firme, în scădere cu 30% faţă de 2013, potrivit ONRC. Din tot anul, scăderea a fost cu 50% mai mică în semestrul 2, când noua lege a insolvenței intrase deja în vigoare.

Firmele din farma, transporturi, imobiliare şi construcţii, cele mai expuse

Conform datelor relevante cu privire la segmentul companiilor de impact din economia românească, cu active de peste 1,5 milioane euro, CITR a identificat un total de aproximativ 9.000 de companii aflate în dificultate sau stare de insolvenţă iminentă. Dintre acestea, 3.158 activează în domeniile real estate, construcţii, farma sau transporturi.

“Practic, 35% din totalul companiilor de impact din România care au o situaţie financiară delicată operează într-unul dintre aceste sectoare de activitate”, se arată într-un comunicat recent al CITR.

Companiile din imobiliare generează pierderi de peste 945 milioane de euro, cele de construcţii de peste 200 milioane de euro, cele din transporturi, de peste 65 milioane de euro şi farma, de 53,3 milioane de euro.

Dacă domeniul farmaceutic şi cel al transporturilor sunt o tendinţă nouă în categoria companiilor cu risc de insolvenţă, imobiliarele şi construcţiile sunt arii de activitate în topul insolvenţelor încă de la începutul crizei economice. Aproape 22% din totalul companiilor de impact din real estate au probleme de lichiditate, însumând aproape 2.000 de firme cu active de peste 1,5 milioane de euro.

În construcţii, numărul afacerilor de asemenea dimensiuni care se confruntă cu dificultăţi financiare este aproximativ 650, generând pierderi anuale de peste 200 milioane de euro.

În transporturi, specialiştii CITR se aşteaptă ca asimilarea diurnelor acordate şoferilor cu drepturile salariale şi taxarea retroactivă a acestora să genereze un val semnificativ de insolvenţe în societăţilor care activează în sectorul transporturi. Dintre companiile de impact din acest domeniu aproape 350 se confruntă cu dificultăţi financiare majore, generând astfel pierderi anuale de peste 65 milioane de euro.

Mai puține radieri și suspendări

În afară de insolvențe, în ianuarie a.c. au fost radiate cu 10% mai puţine firme (aproape 6.500) față de aceeași lună din 2014, în timp ce 1.611 firme au fost suspendate, în scădere cu 22,6%.

Şi înmatriculările de noi firme au scăzut, însă cu un ritm mult mai redus, de 0,16%, la 8.501 de societăţi. Cele mai multe firme înfiinţate au ca obiect de activitate comerţul (2.486), activităţi profesionale, ştiinţifice şi tehnice (906) şi construcţii (802).

La sfârşitul lunii ianuarie erau active peste 1,14 milioane de persoane juridice şi persoane fizice autorizate. (M.S.)

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.