A DEMISIONAT vicepreşedintele ANAF responsabil de colectarea veniturilor

Constantin Mihail, vicepreşedintele responsabil de colectarea veniturilor bugetare în cadrul Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală (ANAF) a demisionat iar decizia a fost semnată deja, în urmă cu o săptămână, de premierul Victor Ponta. La conducerea instituţiei rămâne Gelu Ştefan Diaconu, preşedinte, pus în 2012 de PNL şi care nu a vrut să demisioneze odată cu ceilalţi liberali la ruperea USL, invocând grija pentru buget. Victor Ponta se declara mulţumit de Diaconu în luna februarie: “Cât timp are planul de încasări sunt mulţumit, când nu îl realizează nu sunt mulţumit şi o să-l schimb. Pe (colectările – n.r.) din ianuarie sunt foarte mulţumit”. Celălalt vicepreşedinte al ANAF, Florin Tunaru, este responsabil cu inspecţia fiscală şi a rămas în funcţie.

Constantin Mihail a fost numit în funcţie în 22 mai 2012, imediat după instalarea Guvernului USL, anterior fiind consilier personal al şefului ANAF (două săptămâni) şi director de cabinet al vicepreşedintelui de până atunci (din 6 ianuarie 2010).

În 2002, Constantin Mihail a fost chiar şeful proiectului de înfiinţare a ANAF.

Recent, la bilanţul activităţii SRI pe 2013, preşedintele Traian Băsescu a pledat pentru depolitizarea ANAF, dând ca exemplu SRI pentru performanţele pe care le poate atinge o instituţie depolitizată.

“Ne plângem că nu adunăm veniturile prognozate, deşi economia creşte. Depolitizaţi ANAF-ul şi în câţiva ani veţi avea veniturile la bugetul de stat, este mesajul meu către politicieni. De la centru, până la şefii judeţeni ai ANAF-ului. Lăsaţi profesioniştii să lucreze”, a arătat şeful statului.

El a precizat că nu spune acest lucru doar în timpul Guvernului Ponta, ci şi în timpul guvernelor Tăriceanu şi Boc.

Replica premierului nu a întârziat: “Mi s-a părut una din marile ipocrizii, dacă mai există o limită la ipocrizie. Nu am apucat să îl întreb dacă prin faptul că «să vină profesioniştii la ANAF» se referea la Blejnar, că dacă la asta se referea, nu aveam ce să discutăm”, a spus el, la Antena 3.

Victor Ponta a insistat că Gelu Ştefan Diaconu nu este susţinut politic de PSD şi că va fi schimbat doar dacă nu are încasări la buget. Încasări nu prea sunt, dar cel dat afară este vicepreşedintele ANAF.

Magda SEVERIN

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.