A doua rectificare bugetară, aprobată: Venituri mai mici cu 1,09 mld lei, cheltuieli mai mari cu 1,354 mld lei

Guvernul a aprobat, sâmbătă dimineaţă, a doua rectificare bugetară din acest an, ce prevede venituri la bugetul de stat cu 1,09 miliarde lei mai mici – prin scăderi la TVA, sume primite de la UE în contul plăţilor efectuate, impozit pe venit şi salarii – şi majorarea pe ansamblu cu 1,354 miliarde lei a cheltuielilor bugetului general consolidat. Banii cei mai mulţi îi primeşte Ministerul Agriculturii, iar din sumele defalcate din TVA,  bugetele locale sunt suplimentate cu 1,07 miliarde lei.

La rectificare a fost luată în calcul creşterea economică revizuită în scădere la 1%, de la 1,2% cât a fost estimată la prima rectificare bugetară, în august, în timp ce bugetul iniţial fusese construit pe o creştere de 1,8 – 2,3%.

Deficitul bugetului general consolidat este menţinut la 13,66 miliarde lei, adică 2,2% din Produsul Intern Brut.

Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare a revizuit, vineri, în scădere estimările privind evoluţia economiei României în 2012, de la 0,8% la doar 0,5%, cât estima în iulie.

Rectificarea prevede majorarea pe ansamblu cu 1,354 miliarde lei a cheltuielilor bugetului general consolidat, astfel:

  • creştere de 307,7 milioane lei a cheltuielilor bugetului de stat
  • o suplimentare de 2,55 miliarde lei a bugetelor locale
  • o majorare de 70 milioane lei a bugetului asigurărilor sociale
  • o suplimentare de 136,4 milioane lei la Fondul naţional unic de asigurări de sănătate
  • o creştere de 2,5 milioane lei a cheltuielilor Companiei Naţionale de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale din România (CNADNR).

Resurse au fost găsite inclusiv de la bugetul de şomaj, de unde se taie cheltuieli de 201 milioane lei.

Veniturile bugetului de stat sunt prevăzute să scadă cu 1,095 miliarde lei, iar cheltuielile bugetului de stat se majorează, pe sold, cu suma de 307,7 milioane lei.

Veniturile din TVA sunt diminuate cu 1,309 miliarde lei, din care 1,07 miliarde lei reprezintă alocări suplimentare către bugetele locale, sumele primite de la UE în contul plăţilor efectuate sunt revizuite în scădere cu 1,476 miliarde lei, veniturile din impozitul pe venit şi salarii scad cu 103,5 milioane lei, iar veniturile din capital cu 100 milioane lei.

Principalele venituri ale bugetului de stat care se majorează în urma rectificării bugetare sunt cele din:

– accize: plus 210,5 milioane lei

 – taxe pe utilizarea bunurilor, autorizarea utilizării bunurilor sau pe desfăşurarea de activităţi: plus 908,2 milioane lei reprezentând venituri încasate din închirierea benzilor de frecvenţă (echivalentul a 204,1 milioane euro)

– venituri nefiscale: plus 685,7 milioane lei, reprezentând, în principal, vărsăminte din venitul net al Băncii Naţionale a României

– alte impozite pe profit, venit şi câştiguri din capital de la persoane juridice: plus 90 milioane lei.

Cheltuielile de personal cresc cu 59,8 milioane lei, cheltuielile cu bunuri şi servicii se majorează cu 98,6 milioane lei, cheltuielile cu subvenţiile se majorează cu 143 milioane lei la Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, reprezentând – 100 milioane lei sume aferente schemei de ajutoare de minimis pentru compensarea efectelor fenomenului de secetă.

Cheltuielile aferente proiectelor cu finanţare din fonduri externe nerambursabile se majorează, pe sold, cu 212,4 milioane lei, din care la Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale se duc 257 milioane lei, reprezentând avansuri aferente plăţilor naţionale directe complementare în sectorul vegetal, iar capitolul ‘Alte cheltuieli’ se majorează cu 47,2 milioane lei.

Transferurile între unităţi ale administraţiei publice cresc cu 16 milioane lei, fondurile de rezervă se diminuează cu 109,6 milioane lei, cheltuielile aferente programelor cu finanţare rambursabilă scad cu 5,4 milioane lei, cheltuielile de capital se reduc cu 64,8 milioane lei, iar bugetul fondurilor provenite din credite externe se diminuează cu suma de 1,7 milioane lei.

De asemenea, a doua rectificare bugetară pe anul 2012 prevede suplimentarea sumelor defalcate din TVA către bugetele locale cu suma de 1,07 miliarde. (M.S.)

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.