A doua zi de proteste la Dacia Mioveni. Update!

Protestul declanşat ieri de o parte dintre angajaţii companiei Automobile Dacia continuă şi joi, de data aceasta ei declarându-se nemulţumiţi şi de poziţia administraţiei, care a transmis presei că greva declanşată miercuri este ilegală, astfel că nu vor fi plătiţi. Reprezentanţii producătorului de automobile spun că administraţia companiei “are deschidere pentru discuţii cu sindicatele”.

“Reprezentanţii administraţiei şi cei ai sindicatului continuă discuţiile care vizează contractul colectiv de muncă, începute din luna februarie. Protestul continuă, dar din punctul de vedere al companiei avem deschidere pentru discuţii cu sindicatele”, a declarat, joi, directorul de comunicare al Dacia, Anca Oreviceanu.

Mai mulţi angajaţi ai uzinei Dacia din Mioveni (5.000 – potrivit protestatarilor, câteva sute – potrivit companiei) au oprit activitatea, miercuri dimineaţă, cerând creşteri salariale şi acuzând că până acum nu s-a semnat Contractul Colectiv de Muncă.

Angajaţii spun că li se cere să producă o maşină în 40 de secunde, dar că nu sunt plătiţi corespunzător şi, mai mult, li s-au înăsprit condiţiile de muncă, înmulţind verificările alcooltest şi controalele la poartă.

Reprezentanţii companiei Automobile Dacia au susţinut că protestul este ilegal, constructorul auto precizând că la care acesta au participat, miercuri, “câteva sute de salariaţi”, reprezentând sub 20% din numărul total de angajaţi şi că aceştia nu vor fi plătiţi pentru că au lipsit de la lucru.

Update: “În jurul orei 16.00, angajaţii au încheiat protestul şi au reluat lucrul. Atât conducerea Dacia, cât şi sindicatul reprezentativ la nivelul companiei şi-au manifestat intenţia de a reveni la masa negocierilor”, a anunţat Direcţia Comunicare Dacia.

Conform aceleiaşi surse, salariaţii care au participat la protest nu au formulat nişte revendicări clare, dar administraţia şi sindicatul au decis că negocierile pe marginea contractului colectiv de muncă nu pot continua decât după reluarea lucrului.

“Conducerea Dacia şi Sindicatul Autoturisme Dacia (SAD) au convenit (…) să continue negocierile pentru Contractul Colectiv de Muncă doar în condiţiile reluării lucrului şi revenirii la o desfăşurare normală a producţiei. De asemenea, părţile au mai agreat să continue dialogul doar în cadrul comisiei de negociere, în conformitate cu prevederile legale”, se precizează în comunicat.

De asemenea, administraţia anunţă că va lua măsurile legale împotriva celor care au participat la greva spontană. Ei nu vor fi plătiţi pentru orele nelucrate şi vor fi sancţionaţi disciplinar, conform regulamentului de ordine interioară.

“O altă măsură avută în vedere de conducerea Dacia este tragerea la răspundere materială a celor care sunt răspunzători de prejudiciile cauzate de întreruperea ilegală a activităţii”, se mai menţionează în comunicat.

Reprezentanţii administraţiei mai anunţă că salariul minim garantat pentru un muncitor calificat de la Dacia este în prezent de 1.918 de lei. Salariaţii mai beneficiază de o serie de prime, de tichete cadou acordate cu diferite ocazii, de bonuri de masă, de o masă caldă gratuită pe zi, de prime de vacanţă şi de participare la profitul companiei, de bilete de odihnă şi tratament, de transport subvenţionat, precum şi de diverse ajutoare ocazionale.

Protestul de la Uzina Vehicule Dacia a început miercuri dimineaţă, când salariaţii din primul schimb au întrerupt lucrul, acuzând conducerea societăţii că vrea să modifice în defavoarea angajaţilor o serie de prevederi ale contractului colectiv de muncă. (M.S.)

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.