A murit Joe Cocker. VIDEO

Joe Cocker a murit ieri, la vârsta de 70 de ani, în urma unui cancer pulmonar. Dintr-un instalator cu voce gravă dar extrem de sensibilă, el a devenit o veritabilă legendă a muzicii rock şi blues, obţinând premii Grammy şi fiind decorat de regina Marii Britanii.

Şi-a câştigat popularitatea în anii 1960 şi a rămas în memoria publicului graţie vocii sale răguşite, a mişcărilor sale spamodice din timpul concertelor şi a coverurilor unor piese celebre, în special din repertoriul trupei The Beatles.

VIDEO: Queen’s Golden Jubilee, 3 iunie 2002, cu Phil Collins la tobe şi Brian May la chitară: https://www.youtube.com/watch?v=_wG6Cgmgn5U 

John Robert “Joe” Cocker s-a născut în 20 mai 1944 în Crookes, un orăşel britanic din apropiere de Sheffield, într-o familie de funcţionari, dar înaintea vârstei de 30 de ani s-a mutat în Statele Unite.

A adoptat numele de scenă “Joe” de la un joc din copilărie, denumit “Cowboy Joe”, sau, potrivit unor declaraţii ale membrilor familiei sale, de la numele unui spălător de geamuri din cartierul în care locuia.

În adolescenţă, principalii artişti care l-au influenţat au fost Ray Charles şi Lonnie Donegan. A susţinut primul său concert cu public la vârsta de 12 ani, alături de fratele său mai mare Victor, care l-a invitat să urce pe scenă alături de trupa sa.

În 1960, alături de trei buni prieteni, a înfiinţa primul său grup, The Cavaliers. Trupa s-a destrămat însă după doar un an, iar Joe a părăsit şcoala pentru a deveni ucenic instalator şi a practicat această meserie în paralel cu cariera muzicală.

A devenit celebru în anul 1964 şi a produs 40 de albume. A fost distins cu Premiul Grammy în anul 1983, pentru melodia “Up Where We Belong”, interpretată în duet cu Jennifer Warnes.

În 1993, a fost nominalizat la Brit Award la categoria “cel mai bun cântăreţ britanic”, iar în anul 2008 a devenit membru al Ordinului Imperiului Britanic în rang de Ofiţer, pentru servicii deosebite aduse industriei muzicale.

Cele mai cunoscute piese ale sale sunt “You Are So Beautiful”, “With a Little Help from my Friends”, “Unchaine My Heart” şi “You Can Leave Your Hat On”.

Anul trecut, şi-a doborât propriile recorduri cu ocazia unui turneu pe stadioane în Europa, susţinut pentru a-şi promova ultimul album de studio, “Fire It Up”, lansat în 2012. A susţinut ultimul său concert la Londra, în iunie 2014.

Ultimul concert al lui Joe Cocker în România a avut loc în 2013, la Sala Palatului. (M.S.)

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.