Abonamentele elevilor vor fi decontate la zi

Abonamentele pentru transportul elevilor vor fi decontate la zi, după noua procedură care prevede plafoane maxime de cost, a anunţat sâmbătă, la Pitești, ministrul Educației, Remus Pricopie. El a precizat că, anul trecut, sumele pentru decontare crescuseră foarte mult, astfel încât se ajunsese ca un abonament pe 25 km să coste 500-600 de lei. În aceste condiţii, alocarea bugetară a fost depășită, iar Ministerul Educaţiei a intrat în 2013 cu o datorie de 45 de milioane de lei.

“Am reușit în acest moment să acoperim datoria de anul trecut și o bună parte din anul acesta. (…) Noi am alocat sumele pentru fiecare județ în parte, iar acestea au fost mai departe distribuite elevilor. În cazul în care vom înregistra alte tipuri de probleme, le vom analiza și vom lua măsurile necesare. Prioritar pentru noi este ca acești bani să ajungă la elevi și nu la transportatori “, a precizat Remus Pricopie.

El susţine că, prin introducerea unor plafoane de decontare – la stabilirea cărora au fost luate în calcul valorile medii la nivel național -, s-a urmărit eliminarea unor costuri nejustificate.

“Noi ne-am aflat într-o situație fără precedent, ca abonamentele să crească de 14-15 ori într-un interval de 18 luni. De ce s-a ajuns aici? Pentru că Legea educației avea un articol foarte generos, conform căruia contravaloarea abonamentelor elevilor, până la 50 de kilometri, se decontează de către Ministerul Educației. Nu exista niciun plafon, nu exista nicio restricție și am ajuns ca un abonament pe 25 km să coste 500-600 de lei, ceea ce este inadmisibil”, a spus ministrul Educației.

Amintim că Guvernul a aprobat achiziţionarea, prin Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice (MDRAP), a 600 de microbuze şcolare, pentru care a alocat, la rectificarea bugetară din 30 iulie, 16,7 milioane de euro. Astfel, în contractul care va fi atribuit prin licitaţie la 1 noiembrie, statul va aloca pentru fiecare microbuz 28.150 de euro, (cu TVA).

Remus Pricopie a participat, sâmbătă, la inaugurarea Centrului de Excelență de la Universitatea din Pitești, realizat în colaborare cu Inspectoratul Școlar Județean (ISJ) Argeș și destinat pregătirii elevilor cu rezultate deosebite din învățământul preuniversitar.

Magda SEVERIN

Imagine: Jean-Mihai PÂLŞU

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.