UPDATE 5! Acalmie în Ucraina: Ianukovici anunță guvern de uniune națională şi alegeri anticipate. Iulia Timoşenko va fi eliberată

După o zi sângeroasă de proteste şi o noapte de negocieri cu miniştrii de Externe ai Poloniei, Germaniei şi Franţei la care au participat şi liderii opoziţiei, președintele ucrainean Viktor Ianukovici a cedat astăzi la prânz, evident sub presiunea UE şi SUA. Astfel, Ianukovici a anunțat, vineri la prânz, alegeri prezidențiale anticipate, o reformă constituțională și formarea unui guvern de uniune națională. Bilanțul oficial provizoriu al victimelor confruntărilor dintre manifestanții opoziției și forțele de ordine a crescut între timp la 80 de morți, între care 13 polițiști, şi 577 de răniţi, însă cadre medicale citate de CNN spun că numărul morţilor depăşeşte 100 iar cel al răniţilor, 1.000.

UPDATE 18.50: Iulia Timoşenko va fi eliberată, în urma votării în urmă cu câteva minute, în Parlament, a unui amendament special. Totodată, a fost anulată o lege care îi trimitea în ilegalitate pe manifestanţi.

UPDATE 17.30: Parlamentul ucrainean a votat, cu o largă majoritate în favoarea revenirii la Constituția adoptată în 2004, conform căreia președintele are mai puține prerogative decât în Constituția actuală, relatează AFP. 

Președintele Consiliului European, Herman Van Rompuy, a cerut guvernului și opoziției să treacă “de la cuvinte la fapte” și să pună în practică acordul de ieșire din criză.

UPDATE 16.30: În piaţă s-au adunat circa 20.000 de oameni – sceptici cu privire la acordul semnat de Ianukovici, despre care spun că acesta nu îl va respecta şi de aceea îi cer în continuare demisia imediat. Ei doresc ceva concret, repede; o hârtie nu îi satisface şi cred că preşedintele nu va organiza alegeri anticipate.

Zidul ridicat în piaţă din bucăţi de pavaj – ironic asemănător celui din capodopera The Wall a trupei Pink Floyd – a fost refăcut ca în fiecare zi după dărâmarea lui de tunurile de apă ale forţelor de ordine. 

Este de aşteptat ca protestele să continue şi în zilele următoare, dar cel puţin au fost oprite crimele din stradă: trupele speciale antirevoltă Berkut au fost retrase de Ianukovici.  

Un prim pas ar putea duce la detensionare: dacă în două zile Constituţia – modificată de Ianukovici pentru a-şi acorda puteri mai mari – va reveni la forma din 2004.

UPDATE 15.30: Acordul semnat de Ianukovici a fost aprobat de “Consiliul Maidan” al manifestanţilor, consiliu ce cuprinde toate tendinţele din cadrul opoziţiei: partide politice, reprezentanţi ai societăţii civile şi grupări radicale, potrivit lui Tiagnibok, liderul partidului naţionalist Svoboda (Libertate) şi unul dintre principalii trei lideri ai opoziţiei politice.

Opoziţia a cerut, totodată, ca actualul ministru de Interne Vitali Zaharcenko să nu facă parte din viitorul Guvern, iar procurorul general Viktor Pcionka să fie demis din funcţie, din cauza rolului pe care l-au jucat în reprimarea, din partea Poliţiei şi puterii judiciare, a manifestanţilor din toată Ucraina.

UPDATE 14.00: Circulaţia metroului a fost reluată parţial. Staţiile “Hreşciatik” şi “Maidan Nezalejnosti” sunt utilizate doar pentru corespondenţă. 

Primarul Kievului, Vladimir Makeienko, a decis să redeschidă metroul astăzi (deşi anunţase şi luni că va face acest lucru, odată cu demisia din partidul lui Ianukovici) în urma unui anunţ al Serviciului de Securitate (SBU) potrivit căruia situaţia în privinţa securităţii este “satisfăcătoare” la metrou, cu excepţia staţiilor din centru.

Câteva mii de protestatari sunt în continuare în Piaţa Independenţei – Euromaidan (“maidan” înseamnă “piaţă” în limba ucarineană) din Kiev, iar atitudinea manifestanţilor aminteşte de Decembrie ’89 în România: maşinile sunt oprite şi verificate, oamenii sunt nervoşi, grupurile radicale împart dispoziţii.

Demonstranţii au fost extrem de bine organizaţi în toată perioada protestelor, timp de 3 luni: unii făceau mâncare şi ceai pe care le distribuiau gratuit celor din piaţă, alţii aprovizionau cu sticle incendiare şi pietre, alţii refăceau baricadele, aduceau anvelope ca să le incendieze în momentul în care erau atacaţi de trupele Berkut – unitatea specială antirevoltă a poliției ucrainene, cunoscută pentru brutalitate și temută de manifestanți. 

În piaţă se strâng zilnic zeci de mii de oameni, numărul lor atingând chiar şi 100.000 la sfârşit de săptămână, când nu merg la serviciu. În rest, sunt tineri şi, probabil, foarte mulţi şomeri. Sunt foarte disciplinaţi, ascultând de lideri.

Acum, centrul Kievului arată ca după război: pavajul este complet distrus, clădirile sunt înnegrite, resturi de anvelope zac peste tot printre baricadele recompuse aproape zilnic în acest câmp de luptă.

Ianukovici a cedat greu, situaţia rămâne încă tensionată. „Anunț lansarea unei proceduri în vederea unor prezidențiale anticipate”, a declarat președintele într-un comunicat, fără a specifica vreo dată.

„Lansez, de asemenea, procesul de revenire la Constituția din 2004”, care reduce prerogativele prezidențiale în favoarea Guvernului și Parlamentului, precum și formarea unui „guvern de uniune națională”, se mai spune în comunicat.

Precizăm că Ianukovici a modificat Constituţia astfel încât să îşi sporească puterile, ca preşedinte al Ucrainei.

Azi-noapte, deputaţii ucraineni – care s-au şi bătut în Parlament – au votat o rezoluţie prin care Ianukovici a fost silit să retragă forţele de securitate de pe străzi atât în Kiev, cât şi în celelalte oraşe ale Ucrainei. 

Iată şi prevederile Acordului dintre puterea şi opoziţia ucraineană:

1. În 48 de ore va fi adoptată şi publicată o lege care reinstaurează Constituţia din 2004. Semnatarii îşi declară intenţia de a forma o coaliţie şi un Guvern de uniune naţională în decurs de zece zile.

2. O reformă constituţională care echilibrează zonele de responsabilitate ale preşedintelui ucrainean, Guvernului şi Parlamentului va începe imediat şi va fi încheiată în septembrie 2014.

3. Alegerile prezidenţiale vor fi organizate imediat după ce va fi adoptată noua Constituţie, dar nu mai târziu de decembrie 2014. Va fi adoptată o nouă legislaţie şi o nouă componenţă a Comisiei Electorale Centrale, în conformitate cu principiul proporţionalităţii, potrivit normelor OSCE şi Comisiei de la Veneţia.

4. Va fi demarată o investigaţie în cazul recentelor acte de violenţă ce va fi supravegheată de autorităţi, opoziţie şi Consiliul European.

5. Autorităţile nu vor declara stare de urgenţă. Autorităţile şi opoziţia se vor abţine de la folosirea forţei.

Magda SEVERIN

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.