LIVE TEXT. Accident dramatic cu o aeronavă medicală: pilotul Adrian Iovan a murit după 6 ore încarcerat iar medicul rezident, o oră mai târziu. 5 răniţi, salvaţi

Un avion de mici dimensiuni care transporta de la Bucureşti la Oradea o echipă de 4 medici şi o rezidentă pentru a preleva organe de la un donator aflat în moarte cerebrală, în scopul salvării unui pacient din Spitalul Fundeni, a aterizat forţat, în jurul orei 15.17, în Poiana Horea din apropierea Lacului Fântânele, în zona Beliş-Scărişoara, jud. Cluj. Avionul s-a dezintegrat şi sunt răniţi toţi pasagerii, dar şi cei doi piloţi. Unii au fracturi şi, din păcate, niciun salvator nu a ajuns la ei până la ora 21.20. Din echipa de medici răniţi fac parte dr. Radu Zamfir, chirurg la Institutul Fundeni – cel care a şi anunţat aterizarea forţată şi a acordat primul ajutor celorlalţi care au avut nevoie – şi dr. Valentin Calu, chirurg şi purtător de cuvânt al Spitalului Elias.

După aproape 6 ore de la producerea aterizării forţate, pilotul Adrian Iovan, cel care le-a salvat, practic, viaţa tuturor celor din aeronava medicală, a murit încarcerat. Iovan avea 55 de ani şi o carieră de zeci de ani ca pilot la Tarom şi BlueAir.

După aproximativ o oră a încetat din viaţă şi rezidenta (studentă în anul V la Medicină Militară), care a suferit de două ori stop cardiorespirator (ea fiind coborâtă de localnici pe o targă dintr-o pătură, până la maşinile de teren care i-au transportat pe răniţi spre ambulanţă – până la sosirea maşinilor 4×4, unii răniţi au fost preluaţi cu tractorul). 

Amândoi au murit cu zile, cum se spune în popor.

Iată supravieţuitorii:  

Răzvan Petrescu – copilotul avionului – se află în stare critică, acuzând un şoc hipovolemic ca urmare a hemoragiei masive, iar medicii Valentin Calu, Cătălin Pivniceru şi Sorin Ianceu sunt în stare medie spre gravă, cu fracturi multiple, potrivit SMURD. Al patrulea medic aflat în avion, Radu Zamfir, este în stare relativ bună, având doar răni superficiale.

Dr. Radu Zamfir are 39 de ani şi a absolvit UMF “Carol Davila” în 1998. Este medic specialist chirurgie generală din octombrie 2006 şi lucrează la Institutul Clinic Fundeni, în Laboratorul de Cercetare Chirurgie.

Dr. Valentin Calu are 42 de ani, este doctor în ştiinţe medicale şi lucrează ca medic chirurg la Spitalul Universitar de Urgenţă Elias, iar din 2007 este şi purtătorul de cuvânt al unităţii sanitare. Anterior, el a fost coordonator al Unităţii de Primiri Urgenţe de la Elias.

Dr. Cătălin Pivniceru este medic specialist chirurgie generală la Spitalul “Sfânta Maria” din Bucureşti.

Dr. Sorin Ianceu (37 de ani) este medic chirurg la Spitalul Municipal din Beiuş, a absolvit UMF Cluj şi se specializează în transplant. El face parte din echipa de transplant a Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Oradea.

UPDATE 5 februarie: Într-un raport intern al MT se arată că nu au fost întrunite condiţiile pentru convocarea, de către ministrul Mănescu, a Comitetului Ministerial de Urgenţă. 

UPDATE 4 februarie: Ramona Mănescu, ministrul Transporturilor, susţine că nu are ce să-şi reproşeze, iar ROMATSA “a acţionat în termen rezonabil”.

UPDATE 4 februarie: Parchetul Militar a preluat ancheta.

UPDATE 28 ianuarie: Preşedintele Traian Băsescu a convocat pentru duminică, 2 februarie, şedinţa CSAT cerută de premierul Ponta.

UPDATE 23 ianuarie: Stroe a demisionat, Oprea a preluat interimatul la Interne.

UPDATE 22 ianuarie: Filmul evenimentelor, pe ore, în Raportul întocmit de vicepremierul Oprea.

UPDATE 22 ianuarie: Premierul Victor Ponta a solicitat, în urma analizării raportului preliminar al accidentului aviatic, înlocuirea din funcţie a directorului general ROMATSA, Aleodor Frâncu (cel care încasează lunar un salariu de 9.000 de euro), a directorului de operaţiuni Bogdan Donciu – de la aceeaşi instituţie – şi demiterea secretarului de stat din MAI, Cătălin Chiper. De asemenea, va solicita în CSAT demiterea şefului STS, gen. Marcel Opriş, precum şi “a altor responsabili” pentru „eşecul evident” al operaţiunii de salvare.

UPDATE 21 ianuarie, 15.30: Dr. Zamfir s-a externat, a zburat cu o cursă de linie la Bucureşti şi a povestit, într-o conferinţă de presă la Spitalul Fundeni, cum s-a întâmplat tragedia: “Când am ajuns într-o salvare parcă l-am apucat pe Dumnezeu de picior!”.

UPDATE 21 ian. ora 14.00: Cauza morții celor două victime este şocul hipotermic combinat cu șoc traumatic – în cazul pilotului Adrian Iovan – şi “cu tulburări de dinamică respiratorie ca urmare a unui traumatism” în cazul rezidentei Aurelia Ion, arată rezultatele necropsiei efectuate, marți, la Serviciul de Medicină Legală Alba.

Medicul primar legist Gheorghe Vieru a declarat că nici pilotul, nici studenta nu au avut hemoragii interne. “Foarte puțin a fost la pilot unde era un hemotorace în jur de 200 de ml”, a afirmat medicul legist. 

UPDATE 21 ian. ora 8.25: Trupul pilotului Adrian Iovan a fost scos din avion de echipe de descarcerare ale ISU Bihor şi Cluj şi dus la Centrul de Primiri Urgenţe Câmpeni, jud. Alba, unde se află şi în prezent. La centrul din Câmpeni a fost dus şi trupul neînsufleţit al tinerei. Ambele autopsii vor fi efectuate aici în cursul acestei după-amieze.

UPDATE 21 ian. ora 6:15 Răniţii în accidentul aviatic sunt conştienţi, fiind internaţi la terapie intensivă.

UPDATE 21 ian. ora 6.30: Medicul şef al UPU Cluj, Adela Golea, a declarat că toate cele cinci persoane rănite sunt conştiente şi au fost internate la Terapie Intensivă, nefiind necesar transferul pacienţilor în alte oraşe.

“Una prezintă fractură de bazin, fractură de femur pe stânga, un traumatism toracic, a fost internată pe terapie intensivă. A doua venită tot cu maşina de victime multiple prezintă un traumatism cranio-cerebral minor, o contuzie cervicală, un traumatism toracic şi de bazin, a mers tot pe terapie intesivă. A treia victimă prezintă un traumatism de coloană, cu fractură de coloană dorsală D10 şi cu un traumatism toracic cu fractură de coaste. A patra victimă prezintă un traumatism cranian, traumatism de coloană cervicală şi coloană dorso-lombară şi asociat prezintă un traumatism de gleznă dreaptă cu plagă. A cincea victimă prezintă un traumatism de coloană dorso-lombară cu hematom la nivelul bazinului. Toţi vor fi internaţi pe Terapie Intenivă,” a declarat Golea.

Dr. Golea a precizat că tânăra a fost găsită în stop cardio-respirator, avea traumatisme craniene, fracturi la membre, la bazin, la coloana cervicală şi era în stop cardio-respirator, cu temperatura corpului de 18 grade. “S-a încercat resuscitarea tinerei pe toată durata intervenţiei de coborâre a celorlalte cinci victime, însă manevrele au eşuat”.

UPDATE 21 ian. ora 2.40: Primul rănit – copilotul, cu ambele picioarele fracturate, a ajuns, cu o ambulanţă SMURD, în jurul orei 2.40, la Unitatea de Primire a Urgenţelor (UPU) 1 din Cluj-Napoca, acesta fiind conştient. La ora 4.00, respectiv 4.30 au sosit şi cei patru medici răniţi.

UPDATE 21 ian. ora 1.30: Primii răniţi sunt aşteptaţi să ajungă la Spitalului de Urgenţă din Cluj-Napoca. Copilotul se află în stare critică, dar cei 4 medici sunt stabili. 

UPDATE 21 ian. ora 00.20: Marius Pop, Off Road Transilvania: “Acum am urcat echipamentul de descarcerare. Am coborât răniţii pe drumuri forestiere neumblate. Este nevoie de o mai mare colaborare între tot ce înseamnă unităţile astea de salvare. Din păcate, se oferă nişte coordonate GPS pe distanţe foarte mari. Nu vă puţeţi închipui ce este în pădure, se aud urlând lupii“, a declarat el într-o convorbire telefonică la Realitatea TV.

UPDATE 21 ian. ora 0.15: Dr. Dana Safta, directorul medical al Spitalului Elias, relatează la Realitatea TV ce a vorbit cu dr. Valentin Calu: “Au fost duşi în spate mai bine de 1 km de către sătenii din Horea, apoi au fost coborâţi cu nişte tractoare pentru transportul buştenilor. De la ora 16.34 şi până la 17.08 când am mai intrat ultima dată în legătură cu el – am vorbit de 4 ori – am aflat că erau răspândiţi pe o zonă şi nu putea să dea informaţii despre ceilalţi. Cred că era şi starea de spaimă până când a constatat că nu este imobilizat şi că se poate mişca. La prima convorbire telefonică mi-a spus: “Ne-am prăbuşit, suntem căzuţi undeva într-o pădure foarte deasă. Sunt întins pe pământ şi abia respir”. Ulterior, colegul meu mi-a relatat că, după ce a constatat că se poate mişca, a dat foc obiectelor din bagajul său – papuci, halat, after-shave -, pentru a se putea încălzi. Dr. Calu are o dublă specializare în chirurgie, este şef de lucrări în Universitatea de Medicină şi mergea pe viaţa lui şi pe timpul lui la prelevarea de organe de la donatori, pentru a salva vieţi”.

UPDATE 23.45: Dr. Irinel Popescu, Institutul Fundeni: “Sunt 8 ore de la producerea accidentului. Prima dată am vorbit cu dr. Zamfir la ora 16.40, apoi de încă două ori. Era în stare de şoc şi mi-a sous: “Ne-am prăbuşit”. Am luat legătura imediat cu toţi cei în măsură să îi salveze. Din păcate, pilotul a murit după 6 ore. Fata (medicul rezident, n.r.), din păcate, a suferit un nou stop cardiorespirator şi a murit şi ea. Copilotul are fracturi la ambele picioare. Doctorul Calu are o fractură de braţ, iar doctorul Pivniceru este în stare mai bună. Din fericire, dr. Zamfir a putut să le acorde asistenţă tuturor, el fiind cel mai puţin rănit”. 

UPDATE 23.40: Dr. Dana Safta, de la Spitalul Elias: “Dr. Valentin Calu este rănit, dar în stare bună. “Este o persoană de mare anvergură medicală şi îşi dorea să stpânească foarte bine transplantul de ficat. La solicitarea Centrului de Transplant s-a deplasat la prelevarea de organe”. 

UPDATE 23.30: Unul din medicii supravieţuitori a declarat echipei Antena 3 care se află în zona de preluare a răniţilor că o cauză posibilă a accidentului este givrarea avionului  (s-a încărcat cu gheaţă), iar pilotul a încercat degivrarea dar nu a reuşit, astfel căp a aterizat forţat.  

UPDATE 23.25: Medicul rezident a murit, a confirmat dr. Victor Zota, la Realitatea TV.

UPDATE 23.20: Raed Arafat, care nu se află în România: “Nu putem să dăm nicio informaţie oficială până nu am confirmări de la faţa locului. Ar fi incorect să dau informaţii eu, de aici. Nu este semnal telefonic în zonă, am pierdut legătura cu reprezentanta SMURD. Sunt echipele de intervenţie la faţa locului, operaţiunea este în desfăşurare, avem o echipă mare de medici, paramedici, nu pot să dau nicio informaţie pânnă nu am confirmare sută la sută. Din punctul meu de vedere, operaţiunea putea să dureze mult mai mult, din cauza reliefului şi a condiţiilor meteo. Speranţa mea este să avem cât mai mulţi în viaţă”.

Subsecretarul de stat în Ministerul Sănătăţii a precizat că a aflat despre eveniment “imediat după ce am aterizat unde mă aflu”. “Am fost sunat printre primii, de la prof. Irinel Popescu. Nu a fost un zbor pentru SMURD, ci pentru Agenţia de Transplant, efectuat de Şcoala superioară de Aviaţie.

UPDATE 23.00: Şeful Salvamont Bihor, Dan Mircea Petrescu: “Rezidenta a fost coborâtă într-o pătură din care s-a făcut o targă, se află în stop cardio-respirator. Se pare că a murit, dar nu pot să confirm sută la sută. Copilotul a fost coborât la fel, are ambele picioare rupte. Niciunul nu este bine. Vă daţi seama că este un avion care a căzut. Avionul este făcut praf”, a precizat el.

UPDATE: 22.45: Pilotul Adrian Iovan a murit, potrivit Realitatea TV, care a primit informaţia de câteva zeci de minute şi a aşteptat confirmarea de la şeful Salvamont Bihor, Dan Mircea Petrescu. El a rămas încarcerat în avion, am urcat până acolo, Poliţia şi Jandarmeria se află deja la faţa locului.

UPDATE 22.40: Aleodor Frâncu, director ROMATSA: “Faptul că pilotul a reuşit aterizarea într-o zonă atât de periculoasă e un lucru mare”. 

UPDATE 22.37: Primii doui răniţi au fost preluaţi de ambulanţe şi se îndreaptă spre spital, anunţă col. Burlui, şeful IGSU.

UPDATE 22.30: Un medic a ajuns la faţa locului şi execută manevrele de resuscitare a unei victime. Un rănit are picioarele rupte, iar altul, membrele superioare. Rezidentul şi pilotul Adrian Iovan se află în stare de inconştienţă. Operaţiunea de salvare se desfăşoară în Pasul Ursoaia. Răniţii sunt coborâţi pe braţe circa 1 km, de unde sunt preluaţi de maşini de teren care au reuşit să urce pe drumul forestier. Nu se ştie dacă pilotul sau copilotul este încarcerat şi trebuie să ajungă acolo un echipaj de descarcerare – a declarat col. Burlui.

UPDATE 22.25: Prefectul jud. Alba, Gheorghe Feneşer: “Au fost coborâţi 2 răniţi până la maşina de teren. Avem nevoie de 20 de minute de mers pe jos până la locul accidentului. Proprietarii unor maşini de teren s-au mobilizat să urce până unde este posibil – până la aproximativ 1 km de locul unde se află răniţii. Ambulanţele sunt pregătite, traseul este organizat să ajungă la Cluj-Napoca, prin Huedin, pe distanţă de 100 km. Până la spital se face circa o oră, o oră şi jumătate, drumul este foarte dificil. Pilotul şi studenta se află în situaţie foarte gravă“, a precizat prefectul.

UPDATE 22.05: Cinci săteni din Horea au ajuns la răniţi şi îi coboară pe braţe pe cei care pot fi transportaţi, potrivit fostului primar al localităţii, care a intrat în legătură telefonică la Realitatea TV. Un localnic duce în spate un rănit.

“De la ora 17.00, de când am aflat, peste 300 de oameni, cu pădurari, ne-am mobilizat şi am pornit căutările. Nu se poate ajunge acolo cu maşina pentru că este gheaţă”, a precizat Cornel Olar, fostul edil al comunei Horea.

“Am împânzit toată zona, a fost o orientare în teren spontană. Starea răniţilor este disperată. Chiar şi acum nu ştiu cum să procedăm. Medicii au ajuns cu SMURD-ul în comuna Horea şi încă nu a putut ajunge niciunul la locul accidentului. Unul este într-o stare foarte critică, n-aş vrea să spun că a murit, dar este foarte rău. Trei au fost accidentaţi mai grav, ceilalţi 4 sunt într-o stare mai bună”, a adăugat el.

“Într-o oră – două se poate ajunge cu maşina pe timp de vară, dar acum este imposibil. Vom găsi soluţia cea mai bună pentru a ajunge la ei. Pe drum mai sunt 30 – 40 de oameni care vor urca acolo pe jos, au luat şi calul şi încearcă să preia răniţii până jos în Horea, unde a sosit un echipaj SMURD”, a mai spus Olar.

UPDATE 21.55: Pilotul Adrian Iovan se află în stare critică, potrivit corespondentului Realitatea TV, care se deplasează cu echiapa spre răniţi. Salvamontiştii şi voluntarii au ajuns la ei.

UPDATE ora 21.20: După îndelungi căutări, răniţii au fost localizaţi după semnalele luminoase făcute de unul dintre ei cu o lanternă, iar răniţii au reuşit să aprindă un foc, anunţă corespondentul local al canalului Realitatea TV. Primul care a ajuns la ei este un pădurar care posedă o staţie de emisie recepţie şi a comunicat exact coordonatele către cele mai apropiate echipaje de salvare, informează şi Antena 3. 

UPDATE 21.05: “Sunt mobilizaţi şi 3 câini de căutare de la Sibiu”, a declarat într-o altă intervenţie telefonică, de data aceasta la Antena 3, col. Burlui. Comandantul IGSU nu a putut însă estima în cât timp pot ajunge echipele de intervenţie la răniţi pentru a-i coborî de pe munte.

UPDATE 20.55: “Arealul nostru de căutare este mai mare de 10 km. Am primit coordonatele de la specialişti şi acum lucrăm în cerc. Este noaptea, zăpada depăşeşte 50 cm, este un masiv muntos, condiţiile sunt foarte grele”, a declarat, la Realitatea TV, col. Ion Burlui, şeful IGSU, care a precizat că nu se află în zona de căutare.

“Dacă nu ar fi fost situaţie de ceaţă am fi folosit rachete de semnalizare, am fi folosit un elicopter. Ultimele informaţii de la dr. Zamfir sunt de acum un sfert de oră, mi-a spus că se află în stare medicală relativ bună, nu mi-a spus că s-ar afla cineva în şoc hipotermic. Mi-a spus că sunt două persoane în stare de inconştienţă, că o persoană sângerează, iar unul, pe care l-am îndemnat să strige tare după ajutor părea în stare bună după cum l-am auzit prin telefon că striga”, a declarat Burlui.

UPDATE: 20.37: Situaţia este disperată, doi dintre răniţi sunt deja inconştienţi, unul fiind încarcerat, 3 sunt în şoc hipotermic, iar până dimineaţă nu vor supravieţui, a declarat, la Antena 3, dr. Victor Zota, coordonatorul Agenţiei Naţionale pentru Transplant.

“Am fost primul care am anunţat despre coordonatele accidentului. Dr. Zamfir a reuşit să le identifice de pe GPS. Toţi cei 7 răniţi au fost iniţial politraumatizaţi, dar trecând timpul a început să intre în şoc hipotermic. Ultima dată când am reuşit să iau legătura cu dr. Zamfir mi-a spus că el şi cu încă o persoană sunt singurii care se pot deplasa.Este inadmisibil ca, după 7 ore de la producerea accidentului – de la ora 15.17 – să nu ajungă la răniţi niciun echipaj medical”, a precizat dr. Zota.

UPDATE ora 20.35: A fost difuzat primul comunicat din partea MAI – IGSU: “Peste 70 de pompieri salvatori din judeţele Cluj, Bihor, Mureş, şi Alba sunt implicaţi în acţiunea de căutare-salvare a persoanelor care au suferit în urma accidentului aviatic. Acestora li s-au alăturat efective ale jandarmeriei montane, poliţiei, echipe de salvamontişti şi angajaţi ai Parcului Naţional Munţi Apuseni”.

Potrivit sursei citate, echipele de salvatori se deplasează, pe jos, spre locul unde a fost semnalat accidentul, însă condiţiile de la faţa locului sunt foarte greoaie, respectiv zăpadă care, pe alocuri, depăşeşte 50 cm, teren împădurit, în pantă, şi vizibilitate redusă.

IGSU mai spune că pompierii salvatori vor continua misiunea de salvare, indiferent de aceste condiţii greoaie, până ce vor ajunge la locul accidentului pentru a acorda primul ajutor supravieţuitorilor. 

UPDATE ora 20.30: Premierul Victor Ponta, aflat în continuare în studioul B1TV a primit un SMS şi anunţă că răniţii au fost găsiţi. (Însă după câteva minute anunţul se dovedeşte fals, potrivit coordonatorului Agenţiei Naţionale de Transplant, în intervenţii telefonice la Antena 3 şi Realitatea TV).

UPDATE 20.20: Prof. dr. Irinel Popescu, șeful Centrului de Chirurgie și Transplant Hepatic de la Institutul Clinic Fundeni, a declarat la Realitatea TV că a vorbit de trei ori – prima dată în jurul orei 16.00, când a fost sunat – cu dr. Radu Zamfir, coordonatorul echipei de prelevare, care se afla într-o stare mai bună în urma aterizării forţate.

“Prima dată am vorbit chiar când avionul s-a prăbușit. Șocat, dr. Zamfir a spus că “ne-am prăbușit” şi a precizat că  i-a spus că nu are “repere”. L-am anunţat imediat pe dl. Raed Arafat şi suntem cu toţii marcaţi de ceea ce se întâmplă. Îmi pun toate speranţele că vor fi salvaţi cât mai repede. Sunt foarte afectat, este echipa noastră de prelevare”, a mai spus dr. Irinel Popescu. 

UPDATE ora 20.10: Trei dintre răniţi se află deja în şoc hipotermic. Operaţiunea de preluare de la locul accidentului este extrem de dificilă.

UPDATE 20.00: Premierul Victor Ponta a declarat, la B1TV, că peste 100 de oameni participă la operaţiunea de salvare.

UPDATE 19.30: Accidentul va fi anchetat de procurori – încă nu se ştie dacă de către cei din Cluj, Bihor sau Alba, zona aflându-se la graniţa dintre aceste judeţe. De altfel, până la această oră nu a emis nicio instituţie – MAI, Prefectură, MApN, Ministerul Sănătăţii – vreun comunicat despre accident şi măsurile luate.

Toate informaţiile au fost obţinute de jurnaliştii de la televiziunile de ştiri, prin convorbiri telefonice – pe care le-au şi transmis în direct – purtate cu dr. Victor Zota, coordonatorul Programului Naţional de Transplant, şi cu colegii lor, corespondenţi locali.

UPDATE ora 19.05: Primele echipe de salvatori au localizat răniţii în Pasul Ursoaia. Este vorba despre salvamontiştii din Beliş. Din primele informaţii, răniţii sunt în stare stabilă. Sunt aşteptate să ajungă 12 echipe de salvare. – Informaţia s-a dovedit ulterior eronată.

UPDATE ora 18.50: Răniţii au fost localizaţi de jandarmii montani şi de echipajele SMURD, după 3 ore şi jumătate, dar nu s-a ajuns încă la ei. Pilotul este unul cu experienţă şi cunoscut: Adrian Iovan. Poate că acesta este şi motivul pentru care toţi cei din avion au supravieţuit aterizării forţate.

UPDATE 18.33: Ministerul Sănătăţii anunţă că, până la preluarea răniţilor, toate informaţiile vor fi date de IGSU: “Până în momentul în care răniții preluați de echipajele de prim ajutor vor ajunge la cea mai apropiată unitate sanitară, comunicarea publică în acest caz va fi realizată de Inspectoratul General pentru Situații de Urgență”, se arată într-un comunicat remis presei.

UPDATE 18.30: Aeronava este una medicală, folosită la transportul de organe pentru transplant. Directorul ROMATSA Cluj, Gelu Sulițeanu, a declarat că a fost vorba despre o problemă apărută la bordul aparatului de zbor. Potrivit MAI, avionul, de tip Britten Norman 2 (BN 2), are două motoare, o viteză de croazieră de 200 kilometri pe oră şi poate transporta 8 pasageri.

Este o zonă foarte accidentată, cu păduri dese, se află la înălţimea de 1.300 m, plouă, este întuneric, ceaţă şi există riscul ca răniţii să intre în şoc hipotermic. Unul dintre ei, medic (în jur de 40 de ani), se poate deplasa şi a reuşit să acorde primul ajutor celor mai grav răniţi, dar unul este imobilizat, aşa cum a transmis la Bucureşti cel care a luat contactul prin telefon cu medicii de la Fundeni.

Accidentul s-a produs într-o zonă aflată la confluenţa judeţelor Cluj, Alba şi Bihor, astfel că spre locul respectiv au plecat formaţiuni de la ISU din toate aceste judeţe. Dar şi chipaje de la SMURD şi Jandarmerie s-au mobilizat pentru a-i salva pe răniţi. Un elicopter SMURD plecat de la Târgu Mureș pentru a survola zona şi a da indicii, deşi condiţiile meteo sunt total nefavorabile. Din cauza ceţii, s-a retras însă.

Totodată, o echipă de salvamontişti formată din 13 alpinişti (10 de la Cluj-Napoca şi 3 din zonă) s-a deplasat spre locul accidentului, care este însă greu de reperat.

S-au mobilizat însă şi primarii din localităţile apropiate, care au format echipe de voluntari şi pădurari care au pornit să “măture” zona pentru a-i găsi pe răniţi.

Medicii răniţi sunt de la spitalele Fundeni, Elias (dr. Valentin Calu) şi Sf. Maria şi se îndreptau la Oradea, pentru preluarea unui ficat. De la Cluj-Napoca, un alt avion s-a deplasat la Oradea pentru prelevarea rinichilor, iar operaţiunea a reuşit, intervenţia chirurgicală aflându-se acum (ora 18.00) în plină desfăşurare.

Magda SEVERIN

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.