Accident misterios: Patronul Hexi Pharma a murit după ce a intrat cu mașina într-un pom, pe un drum drept

Dan Condrea, patronul firmei cercetate penal pentru livrarea către spitale a unor dezinfectanți diluați, a murit duminică seară într-un accident misterios: a intrat cu mașina într-un pom, pe un drum drept între Buftea și Corbeanca, lângă București.

Imediat au apărut speculațiile: nu a fost un simplu accident, moartea sa survenind în condiții suspecte. A fost “sinucis” de SRI, despre care s-a vorbit în presă că s-ar afla în spatele afacerii cu dezinfectanți, au spus unii jurnaliști la televiziunile de știri. O ipoteză ar fi și sinuciderea, în urma presiunilor imense la care a fost supus în ultimele săptămâni, de când a izbuncit în presă scandalul dezinfectanților. A fost luată în calcul inclusiv substituirea de persoană – deoarece era desfigurat în urma accidentului.

S-a aflat ulterior că era fosta lui soție, ei fiind divorțați de mai mult timp și în relații nu tocmai bune: ea l-a “turnat” la DNA, unde însă nu se cunoaște că Dan Condrea ar avea vreun dosar.

Mașina în care patronul Hexi Pharma a murit, un opel, era a tatălui său, cel care a înființat firma în urmă cu 20 de ani și care decedat recent.

Autoturismul a fost făcut bucăți în urma accidentului.

accident-condrea

IPJ Ilfov: Există doi martori: un biciclist și un șofer

Purtătorul de cuvânt al serviciului Rutier al IPJ Ilfov, Claudia Burada, a declarat că apelul la 112 a fost dat de o femeie la ora 18.45, imediat după accident. “Autovehiculul a fost sigilat, ridicat, pentru că urmează să fie expertizat. Este vorba despre un bărbat de 39 de ani iar conform documentelor din autovehicul este persoana la care faceți referire. Având în vedere leziunile pe care le-a suferit, nu putem confirma la acest moment numele. Urmează să fie prelevată probă ADN (…) Putem să confirmăm faptul că nu există urme de frânare. (…) Există 2 martori: un biciclist care se afla pe drum și un autovehicul care a depășit autovehiculul în care se afla persoana decedată ulterior. Unul dintre ei a fost audiat iar celălalt urmează”.

Sebastian Ghiță: Era filat, vrem să vedem caseta

Un alt scenariu a fost lansat de deputatul Sebastian Ghiță, care este membru în Comisia parlamentară de control asupra SRI: Condrea a fost filat, deoarece se afla în cercetare la Parchet, chiar dacă nu era pus sub acuzare. Atât Ghiță, câr și vicepreședintele acestei comisii, Octavian-Marius Popa, au cerut convocarea unei şedinţe, afirmând că moartea lui Condrea ridică multe semne de întrebare. Ghiță are și el două dosare penale la DNA, in unul dintre ele existând interceptări.

“Vreau să văd în Comisia SRI raportul de filaj: când a plecat (Condrea – n.r.) cu mașina de acasă, cum s-a produs accidentul. Un astfel de personaj, într-un astfel de caz (scandalul dezinfectanților – n.r.), nu putea să nu fie supravegheat”.

Ghiță suspectează o eventuală mușamalizare a cazului, susținând, într-o declarație ala Realitatea tV, că “soția lui Condrea a sosit la fața locului după numai o jumătate de oră de la producerea accidentului”, el sugerând că prea repede s-au derulat evenimentele – sosirea Poliției, chemarea soției, identificarea victimei, ridicarea mașinii și a cadavrului.

Cert este că se vor face probe ADN și expertiză tehnică. Rămân, totuși, mai multe semne de întrebare: Poliția din Ilfov a ridicat rapid mașina – pe care au sigilat-o și dus-o la sediul IPJ – iar polițiștii de la Circulație au reluat măsurătorile telemetrice după aceea.

Dosar penal pentru ucidere din culpă

Procurorul general Augustin Lazăr a anunțat că dosarul accidentului va fi preluat de la IPJ Ilfov de Parchetul General.

Procurorul Romulus Varga va investiga accidentul, el fiind unul dintre cei care instrumentează dosarul privind “zădărnicirea combaterii bolilor” – acuzație sub care a început urmărirea penală față de Hexi Pharma.

Autoturismul a fost ridicat şi dus la sediul IPJ Ilfov. Toate probele ridicate de la faţa locului au fost conservate.

Scandalul dezinfectanților

Scandalul dezinfectanților din spitale a izbucnit la începutul lunii mai, în urma unei anchete a jurnalistului Cătălin Tolontan.  La câteva zile, în 6 mai, procurorul general interimar Bogdan Licu a anunțat declanșarea unei anchete in rem (asupra faptelor, nu pe persoane).

După alte câteva zile, în 9 mai, SRI a transmis un comunicat de presă în care a anunțat că în ultimii 5 ani a transmis peste 100 de informări factorilor de decizie.

“În documentele de informare adresate beneficiarilor legali, cu privire la problema infecţiilor nosocomiale, au fost prezentate inclusiv aspecte referitoare la calitatea necorespunzătoare pentru dezinfectanţii utilizaţi la nivelul unităţilor spitaliceşti din ţară. Printre beneficiarii legali ai informărilor noastre pe această problematică sunt preşedinţii de Consilii Judeţene, prefecţii, miniştrii, primul-ministru, Preşedintele României. Toţi aceşti beneficiari legali au primit informări constante, fiecare, potrivit atribuţiilor lor, despre disfuncţionalităţile din sistemul public de sănătate din România. În ultimii cinci ani, SRI a trimis circa 100 de informări, inclusiv pe chestiuni legate de fenomenul infecţiilor nosocomiale intraspitaliceşti”, preciza conducerea SRI în comunicat.

Informări și dezinformări

În aceeași zi de 9 mai, ministrul Sănătății, Patriciu Achimaș Cadariu, a demisionat iar premierul Dacian Cioloș, luat pe nepregătite, a preluat interimatul. Tot atunci, fostul președinte Traian Băsescu a cerut desecretizarea informărilor SRI, declarând că el nu a primit în timpul mandatului său vreo referire la numele firmei Hexi Pharma.

Nici fostul premier victor Ponta, nici actualul premier Dacian Cioloș, nici foștii miniștri ai sănătății nu au au fost înștiințați de SRI despre această firmă, potrivit declarațiilor acestora. Cioloș a spus însă că șeful SRI, Eduard Hellvig, i-a promis că îi trimite o sinteză a informărilor despre situația infecțiilor nosocomiale din spitale.

Președintele Klaus Iohannis a anunțat că informările pe care le primește “sunt secrete și strict secrete”, astfel că nu vom ști niciodată dacă ele chiar au existat din partea SRI.

Condrea a cerut insolvența și dizolvarea Hexi Pharma

După acest episod, patronul Dan Condrea a fost chemat la audieride mai multe ori – prima dată în 11 mai – însă nu a fost pus sub acuzare de procurori. În 13 mai, Parchetul General a declanșat urmărirea penală asupra firmei Hexi Pharma. Inițial, Condrea a depus la Tribunalul București o cerere de intrare în insolvență a firmei, apoi a cerut și dizolvarea ei, la Judecătoria Sectorului 5. Ambele au fost blocate de Parchetul General.

Condrea nu a fost pus sub acuzare iar toată lunea s-a întrebat de ce.

La presiunile jurnaliștilor interesați despre stadiul anchetei, noul procuror general al României, Augustin Lazăr, a declarat în 17 mai, la sediul CSM, cprocurorii de caz au cerut două expertize privind substanțele furnizate de HexiPharma, ce vor fi efectuate la un institut românesc. același lucru îl declarase și antecesorul său, Bogdan Licu, numai că el vorbise despre o singură expertiză.

Comisia parlamentară de control: SRI n-are nicio legătură cu Hexi Pharma

În 18 mai, Comisia de control a activității SRI a anunțat că SRI a trimis în ultimii 5 ani 115 informări iar numai 4 dintre acestea au fost despre Hexi Pharma. Totodată, a precizat că inclusiv SRI a cumpărat dezinfectanți de la firma care dilua substanțele biocide.

Membrii comisiei mai spun că, în urma verificărilor efectuate la nivelul SRI, “nu au fost identificate niciun fel de alte legături între activitatea SRI şi SC Hexi Pharma SRL, respectiv administratorii şi/sau acţionarii acesteia”.

Iohannis: SRI și-a făcut treaba

În 19 mai, președintele Klaus Iohannis a anunțat că a introdus problema dezinfectanților pe ordinea de zi a ședinței CSAT din 27 mai. El a precizat din nou că desecretizarea informărilor SRI nu este posibilă, dar la insistențele presei a promis că va cere SRI “să verifice” dacă poate să le facă publice pe unele dintre ele – cele privind dezinfectanții de la Hexi Pharma pentru spitale.

“Nu am avut niciun moment impresia că SRI face parte sau încearcă să acopere anumite nereguli. Însă, SRI produce ceea ce se numește informări. Informările sunt destinate persoanelor care au atribuții, care au putere de decizie în sistemele despre care se vorbește în informarea respectivă. Și atunci este evident că anumiți demnitari nu au citit cu atenție aceste informări sau le-au ignorat cu bună știință”, a spus șeful statului.

Declarații lui Iohannis au fot intens criticate în presă, toată lumea întrebându-se de ce a ieșit să ia apărarea SRI. Pe de altă parte, faptul că Parchetul înaintează greu cu ancheta și a pus Hexi Pharma sub acuzația de “zădărnicire a combaterii bolilor” și nu sub una mai gravă ridică, de asemenea, mari semne de întrebare.

Iar acest ultim episod, cu moartea misterioasă a patronului Dan Condrea, va alimenta noi speculații privind încercarea autorităților de a îngropa cazul odată cu patronul Hexi Pharma.

Magda SEVERIN

Sursă foto: news.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.