UPDATE 2! ACCIZA reîntoarce la negociere acordul cu FMI. Băsescu: NU APROB Memorandumul

Președintele Traian Băsescu a anunţat, luni seară, că a decis să nu aprobe Memorandumul cu FMI, Banca Mondială și Comisia Europeană, deoarece documentul cuprinde, la obligațiile pe care și le asumă Guvernul, şi impunerea accizei suplimentare de 7 eurocenți/litrul de carburanți, bir pe care şeful statului a anunţat deja că nu îl va accepta. În aceste condiţii, discutarea acordului cu România în board-ul FMI nu va mai avea loc în luna decembrie, dar o renegociere va fi posibilă în ianuarie, dar evident fără acciză. Şeful statului a precizat că este prima dată când respinge un memorandum, dar susţine că “şi Guvernul a negociat fără mandat aprobat de mine – pentru că le-aş fi spus de la bun început că nu accept o acciză suplimentară pe combustibil – şi, astfel, nu-mi pot cere să validez ceea ce au negociat”.

UPDATE 2: “Acordul stand-by 2013 – 2015 cu FMI este și rămâne valabil. Premierul Victor Ponta a făcut o afirmație incorectă. Președintele Traian Băsescu a cerut renegocierea unei singure clauze din ultima scrisoare de intenție”, a transmis într-un comunicat de presă purtătorul de cuvânt al șefului statului, Bogdan Oprea.

UPDATE: “Nu mai avem, practic, acord cu FMI şi Uniunea Europeană”, a anunţat premierul Victor Ponta. Şeful Executivului s-a arătat însă mai îngrijorat de faptul că Traian Băsescu nu va promulga Bugetul de stat, deoarece USL nu va renunţa la acciză.

“Asta înseamnă că de 1 ianuarie nu putem nici să acordăm pensiile mărite, nu putem să creștem salariul minim, nu putem să plătim subvențiile la agricultură, nu putem să luăm o mulțime de măsuri care sunt trecute în prezentul buget. De abia atunci, practic, pentru fiecare român în mod direct se va resimți efectul unei măsuri lipsite de discernământ din partea președintelui”, a arătat Victor Ponta, la Antena 3.

Amintim însă că în acest an Guvernul Ponta a aprobat Bugetul de stat abia în luna februarie şi a intrat în vigoare în martie, când indexarea pensiilor s-a făcut şi pentru primele două luni din 2013. 

“I-am avertizat de mult să reia negocierile cu Fondul”

“Legal, nu poate fi înaintat, pentru că este un acord internaţional şi este obligatorie aprobarea de către preşedinte. Dacă Fondul va accepta o relaţie directă cu Guvernul, fără viza preşedintelui, sau dacă Guvernul îşi va asuma acest lucru, este problema lor. Ei pot modifica şi legea, printr-o ordonanţă de urgenţă, dar nu cred că pot da ordonanţă de urgenţă pentru Constituţie – aici au o problemă, că ar da-o, nu am dubii. Însă i-am avertizat demult să reia negocierile cu Fondul, am atenţionat Guvernul, am atenţionat Parlamentul: nu semnez acest memorandum. Pentru că ce fac este fără precedent”, a precizat Traian Băsescu.

“Să-şi facă campanie electorală pe banii lor, nu pe ai populaţiei”

Preşedintele a argumentat că “au fost guverne în dificultate şi au trebuit să mărească fiscalitatea, dar acest guvern nu este în dificultate, nu este o nevoie stringentă de această taxă, ci doar pentru a crea resurse destinate alegerilor din 2014. Or, acest lucru mi se pare inadmisibil. Guvernul, puterea să îşi facă campanie electorală pe banii lor, şi nu pe banii populaţiei şi pe efectele pe care această acciză suplimentară le introduce pentru fiecare cetăţean. Dar cei mai afectaţi vor fi, de bună seamă, tot cei mai săraci”.

Traian Băsescu a insistat că noua acciză va antrena o creștere a prețurilor şi, implicit, a inflației, iar “foarte multe întreprinderi mici și mijlocii, precum și companii de transport vor intra în insolvență sau în faliment”.

“Nu doresc măsuri care să frâneze relansarea economică”, a argumentat preşedintele, arătând că “această acciză suplimentară este trecută în scrisoare ca fiind de 7 eurocenți, dar în realitate, la pompă, ea se va reflecta în 12 cenți, pentru că i se aplică TVA, i se aplică inflația din 2012 și i se aplică cursul de schimb, din 1 octombrie 2012”.

“Cu această acciză, se ajunge la pompă la 52 de bani litrul de motorină și 53 de bani cel de benzină, ceea ce înseamnă o creștere cu 8% a prețurilor combustibililor pentru populație și pentru societăți. Efectele vor fi creșterea prețurilor, o creștere suplimentară a inflației, foarte multe întreprinderi mici și mijlocii, precum și companii de transport care vor intra în insolvență sau în faliment și cel mai rău efect va fi acela exact la adresa acelora pe care guvernul spune că vrea să îi ajute”, a precizat Traian Băsescu.

Preşedintele a adăugat că „această măsură va afecta mai mult pensiile decât acea creştere de 3,75% pe care legea obligă Guvernul să o facă”.

„Primii afectați vor fi pensionarii. Vor fi afectați de creșterea prețurilor, de creșterea prețului la transport, de creșterea prețului la orice, ca urmare a creșterii prețurilor la încălzire. În aceeași măsură vor fi afectați toți salariații, indiferent din ce categorie fac parte, dar această creștere a prețului la carburanți va înghiți în mod foarte ușor și creșterea salariului minim pe economie, va înghiți și creșterea de venit care se acordă de la 1 ianuarie rezidenților, medicilor rezidenți. Deci, toate facilităţile pe care le povesteşte Guvernul de dimineaţă până seara vor fi anulate prin efectele creşterii cu 8% a carburanţilor“, a explicat Traian Băsescu.

Preşedintele consideră că Guvernul trebuie să renunţe la noua acciză “cu atât mai mult cu cât preţul combustibilului nu este influenţat numai de ea, ci şi creşterea taxelor pe construcţii are efect, pentru că toate rafinăriile, toate sistemele de comercializare a combustibililor, infrastructurile care ţin de comercializarea şi de producerea combustibililor vor intra în noul sistem de taxe pe construcţii – celebra taxă pe stâlp”.

Impozitul pe construcţiile speciale, a doua scumpire la combustibili

“Deci, benzina şi motorina ar primi două creşteri: una venită din creşterea taxelor pe construcţii şi alta venită din creşterea accizei. Sigur, nu eu pot să fac o evaluare a impactului creşterii taxelor pe construcţii pe benzină, dar cred că numai de la companiile petroliere care funcţionează în România Guvernul ar încasa cel puţin vreo 400 – 500 de milioane de lei, care se vor reflecta în preţul benzinei şi motorinei. La asta Guvernul vrea să mai adauge şi acciza suplimentară”, a motivat Băsescu de ce nu va semna Memorandumul.

El a avertizat şi Guvernul, şi Parlamentul “să renunţe la minciună, pentru că neaplicarea acestei taxe (acciza de 7 eurocenţi, n.r.) se recuperează prin reducerea cheltuielilor cu 1,5 miliarde de roni la ministerul domnului Dragnea, la Ministerul Dezvoltării, şi am mai văzut eu un excedent de resursă pus la plata serviciului datoriei – de acolo se pot lua cel puţin 600 de milioane de roni fără nicio problemă, ceea ce ar însemna 2,1 miliarde dintr-o singură privire“.

“Taxa pe stâlp poate produce între 500 de milioane şi 15 miliarde”

“N-aş vrea să intru în detalii în buget, pentru că s-ar putea să mai găsesc vreo 2 miliarde la care se poate renunţa. În plus, vreau să atenţionez că bugetul mai cuprinde o minciună: taxa pe construcţii este evaluată ca venit la circa 480 de milioane, ceea ce este o mare minciună. Aşa cum e scrisă ordonanţa, care introduce această taxă pe stâlp, cum a fost denumită în presă, poate produce orice sumă între 500 de milioane şi 15 miliarde. Dar eu cred că o aplicare rezonabilă a acestei noi taxe aduce circa 2 miliarde de ron în buget. Deci aici este o altă rezervă pe care guvernul Ponta o ascunde”, a arătat şeful statului.

“Baronii, baronaşii şi baroneţii locali nu vor bani europeni, că se fură mai greu”

Traian Băsescu a reamintit de ce Guvernul vrea resursele de la Ministerul Dezvoltării pentru baroni, baronaşi şi baroneţii locali, sub pretextul finanţării programelor de revitalizare a satului românesc, de modernizare a drumurilor judeţene şi de regenerare urbană a municipiilor şi oraşelor – toate fiind programe ce se pot face cu bani europeni.

“Numai că banii europeni se fură mai greu. Şi fiind două rânduri de alegeri, primarii şi preşedinţii de consilii judeţene trebuie să aibe bani pe care nu îi controlează Uniunea Europeană. Deci, 1,5 miliarde sunt la Ministerul Dezvoltării, 600 de milioane sunt la excedentul care este în buget pentru plata serviciului datoriei şi încă 1,5 miliarde sunt ascunşi din taxa pe stâlp. Iar cei 7 cenţi care devin, prin aplicarea TVA inflaţiei şi ratei de schimb, 12 cenţi, 53 de bani adică, reprezintă 2,28 miliarde. Deci, toată suma poate fi acoperită şi nu se afectează nici bugetul pentru creşterea pensiilor, nici bugetul pentru creşterea cu 10% a salariilor pentru cadrele didactice, nici bugetul pentru creşterea salariului minim, nici creşterea cu 5% a venitului minim garantat. Deci niciuna din aceste facilităţi care sunt finanţate în buget nu sunt afectate dacă se renunţă la acciza suplimentară, de 7 eurocenţi, respectiv, 12 eurocenţi (cu TVA şi calcularea la cursul de schimb leu/euro de la 1 octombrie 2012, n.r.)”, a precizat Traian Băsescu.

“Memorandumul poate fi renegociat în ianuarie, fără acciză”

„Poate vă întrebaţi ce se va întâmpla în continuare. Eu am informat deja Fondul privind această poziţie a mea. În ianuarie vine din nou delegaţia FMI şi se poate renegocia acest punct. Sigur, Guvernul îşi poate asuma să trimită fără semnătura mea acest memorandum, dar eu nu semnez o creştere a accizei la combustibil”, a arătat şeful statului.

Traian Băsescu a insistat că nu își va asuma măsura creşterii accizei la combustibil, pe care a catalogat-o “antieconomică, împotriva intereselor României și împotriva șanselor de relansare a economiei”.

Preşedintele a explicat că, întrucât România nu este dependentă de tranșe de bani de la FMI, renegocierea memorandumului nu creează probleme de finanțare.

“Sigur că propaganda poate spune foarte multe. Eu spun, însă, precis, câteva lucruri: România nu este dependentă de tranșe de bani de la Fond. Deci, faptul că trebuie renegociat Memorandumul nu creează nicio problemă de finanțare pentru România, mai ales că motivul pentru care eu nu aprob acest memorandum și nu aprob semnarea scrisorii este legat chiar de relansarea economică”, a adăugat el.

Bugetul nu va fi promulgat, dacă rămâne acciza

Traian Băsescu a anunţat în 20 noiembrie că nu va promulga Legea Bugetului de stat dacă noua acciză la combustibili va rămâne în vigoare, argumentând că sunt “bani furaţi de la populaţie pentru a merge la baronii locali pentru alegerile europarlamentare şi prezidenţiale de anul viitor”.

Ulterior, şeful statului a ameninţat că va ataca Bugetul de stat şi la Curtea Constituţională, dacă acciza va rămâne şi după ce va retrimite Bugetul Parlamentului, spre revizuire.

Magda SEVERIN

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.