Accizele, calculate la 4,738 lei/euro

Nivelul accizelor este calculat începând din acest an în lei şi nu în euro, la un curs valutar practicat şi în anul 2014 dar nereal, de 4,738 lei/euro. Astfel, la fel ca anul trecut, cuantumul accizelor la carburanţi este mai mare cu 30 de bani faţă de cât ar fi trebuit luat în calcul – cu tot cu acciza suplimentară de 7 eurocenţi –, iar din 2016 urmează să fie indexat cu inflația, a stabilit Guvernul în cea mai recentă Ordonanță de urgență privind modificarea Codului fiscal.

Până anul trecut, valoarea accizelor depindea de cursul euro-leu publicat de Banca Centrală Europeană la 1 octombrie a anului anterior, aşa cum procedează toate statele UE.

Dacă Guvernul ar fi continuat cu vechea formulă de calcul, accizele ar fi trebuit să scadă semnificativ pentru 2015, deoarece cursul de schimb publicat de BCE la 1 octombrie anul trecut a fost de 4,4093 lei/euro.

De altfel, jumătate din anul 2014, din luna mai şi până în noiembrie, cursul de schimb anunţat de Banca Naţională a României (BNR) a oscilat în jurul nivelului de 4,4 lei/euro, dar a închis anul la 4,4821 lei/euro, cu o variaţie foarte redusă faţă de finele lui 2013.

Din 2016, accizele se vor actualiza anual, cu creșterea prețurilor de consum din ultimele 12 luni calculată în septembrie anterior anului de aplicare şi comunicată oficial de Institutul Național de Statistică până la data de 15 octombrie.

Magda SEVERIN

Imagine: Jean-Mihai PÂLŞU

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.