DOCUMENT. Acord USD-UDMR: Steag secuiesc pe instituţii publice, învăţământ în limba maghiară la UMF Tg Mureş şi continuarea lucrărilor la Autostrada Transilvania

Acordul politic semnat astăzi de USD şi UDMR prevede, printre altele, ca părţile să susţină o iniţiativă legislativă care să dea posibilitate autorităţilor locale de a arbora steaguri proprii pe instituţii – adică cel secuiesc. În acest fel, circa 160 de procese intentate de prefecţi primarilor localităţilor din Covasna, Harghita şi Mureş pentru arborarea steagului secuiesc nu vor mai avea obiect. Totodată, Acordul cuprinde soluţionarea problemei înfiinţării liniei maghiare la UMF Târgu-Mureş, modificarea Constituţiei şi reorganizarea administrativ-teritorială a României în funcţie de tradiţiile, cultura şi istoria diferitelor zone ale ţării. Nu în ultimul rând, părţile au stabilit continuarea lucrărilor de construire a Autostrăzii Transilvania.

Astfel, la a articolul 9, „părţile vor susţine promovarea unei iniţiative parlamentare, în baza unei largi dezbateri publice, pentru reglementarea unui cadru legal cu privire la posibilitatea autorităţilor locale de a arbora pe instituţiile proprii, alături de steagul Ununii Europene şi al României, steaguri ale unităţilor administrative teritoriale pe care le reprezintă”.

Acordul mai prevede continuarea lucrărilor la Autostrada Transivania, tronsoanele de la Câmpia Turzii la Târgu Mureş şi soluţii pentru continuarea lucrărilor de la Gilău la Oradea.

Părţile se angajează, de asemenea, să promoveze, în perioada 2014-2016, doar în baza acordului comun, iniţiativele politice referitoare la modificarea Constituţiei, problema reorganizării administrativ-teritoriale a României, ţinând cont de tradiţiile, cultura şi istoria diferitelor zone ale ţării, reglementarea problemei drepturilor culturale ale minorităţilor naţionale, printr-o legislaţie adecvată.

Tema moţiunii de cenzură în urma căreia a căzut Guvernul Ungureanu, acceptată în acord

Acordul mai prevede reprezentarea proporţională a cetăţenilor de etnie maghiară în diferitele instituţii, structuri deconcentrate şi instituţii la nivel judeţean şi local, precum şi soluţionarea problemei înfiinţării liniei maghiare prin departamente separate la UMF Târgu Mureş.

Amintim că aceasta a reprezentat, de fapt, una dintre temele moţiunii de cenzură iniţiate de USL şi în urma căreia a căzut Guvernul Ungureanu. Concret, la Universitatea de Medicină şi Farmacie (UMF) Târgu Mureş formaţiunile politice maghiare au reclamat în 2011 nerespectarea dreptului la învăţământ în limba maternă aşa cum prevede Legea educaţiei nr. 1/2011, dar proteste ale românilor au reclamat că se vrea “scindarea”.

Cabinetul Ungureanu a aprobat, la sfârşitul lunii martie 2012, o Hotărâre de Guvern privind înfiinţarea liniilor maghiare de studiu la UMF Tg Mureş. Concret, la universitate urma să fie înfiinţată o nouă facultate, cu programe în limbile română, maghiară şi engleză. Conducerea UMF a atacat HG la Curtea de Apel Tg Mureş şi a obţinut suspendarea aplicării actului normativ.

Guvernul Ungureanu a declarat recurs, dar moţiunea de cenzură iniţiată de USL a dus la căderea Cabinetului MRU. Ulterior, Guvernul Ponta a retras acţiunea, însă în aprilie 2013, HG cu pricina a fost anulată de Curtea de Apel Târgu Mureş. Acum, Ponta vrea să adopte un act normativ similar.

Statutul minorităţilor, prioritate

În privinţa oricărei modificări a legii învăţământului, în Acordul politic se precizează că părţile se vor consulta şi nu vor modifica legea decât cu acordul celor două părţi, în special capitolele privind minorităţile naţionale.

În conformitate cu program de guvernare 2013-2016, adoptat de Parlament, se mai arată că se vor lua măsuri guvernamentale, inclusiv prin acte normative, pentru punerea în aplicare a prevederilor legii privind ratificarea Cartei Europene a limbilor regionale sau minoritare.

Acordul USD-UDMR mai menţionează că Guvernul va sprijini în continuare adoptarea proiectului de lege privind statutul minorităţilor naţionale din România, iar în ceea ce priveşte aspectele instituţionale, Guvernul va sprijini financiar, în mod corespunzător, Institutul pentru Studierea Problemelor Minorităţilor Naţionale (ISPMN).

Acordul mai prevede că se va accelera procesul de restituire a imobilelor cultelor religioase.

În domeniul legislaţiei electorale, se vor elabora acte normative în materie electorală şi se vor integra într-un cod electoral care să genereze predictibilitate şi care să asigure un cadru unitar de competiţie pentru partidele politice, conform acordului.

Iată întreg DOCUMENTUL:

acord-usd-udmr-2

acord-usd-udmr-3

acord-usd-udmr-4

Magda SEVERIN

Sursă foto: PUTEREA

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.