UPDATE 3! Adjunctul şefului Poliţiei Capitalei, arestat pentru mită. INTERCEPTĂRI

Roberto-Ştefan Ababei, adjunctul şefului Poliţiei Capitalei, a fost reţinut în această seară de procurorii DNA, după mai multe ore de audiere, sub acuzaţia de trafic de influență deoarece a pretins şi primit de la doi oameni de afaceri 13.000 euro şi produse alimentare, pentru a-i scăpa de dosarul de evaziune fiscală în care erau cercetaţi de polițiştii Serviciului de Investigare a Criminalității Economice.

Ababei va fi prezentat mâine instanţei Tribunalului Bucureşti, anchetatorii cerând arestare a lui preventivă.

UPDATE 15 octombrie, ora 19.30: Ababei a fost arestat pentru 30 de zile.

UPDATE 15 octombrie, ora 18.40: Comisarul-șef Roberto Ababei a intervenit pe lângă mai mulți polițiști, inclusiv ofițeri cu funcții de conducere, pentru a influența o anchetă care îi viza pe doi oameni de afaceri apropiați lui, se arată în referatul procurorilor DNA.

Anchetatorii au depus la dosar transcrierea unei discuții interceptate în 23 iulie, în care Ababei îi solicită unui alt director general adjunct din cadrul DGPMB sprijin pentru recuperarea unor documente ridicate de anchetatori de la restaurantul deținut de apropiații săi: “V-am rugat și eu ceva… cu prietenul ăla al meu… ți-am zis că avea nevoie și ăsta de programările alea… mă fac dracu’ de panaramă”.

Ababei i-a reproșat aceluiași coleg, prin intermediul unor mesaje SMS transmise pe 6 august, faptul că nu l-a sprijinit în demersurile sale.

“Comisarul șef de poliție Ababei Roberto-Ștefan a avut un schimb de mesaje text, tip SMS, cu (….) , referitor la momentul la care cel de-al doilea avea să revină la birou. Întrucât directorul general adjunct (….) întârzia, tot prin intermediul unor mesaje text, de tip SMS, Ababei Roberto-Ștefan și-a exprimat față de acesta nemulțumirea cu privire la modul în care au procedat lucrătorii de poliție cu (….): M-ai spart… cu chestia aia… L-a făcut… muci… M-am făcut de panaramă (…) Cu ce te rugasem (…) Parcă… în dușmănie… Incredibil…”, se arată în referat.

UPDATE 15 octombrie, ora 17.00: Şeful Poliţiei Capitalei l-a eliberat din funcţie pe adjunctul său Ababei.

“Urmare a comunicării Direcției Naționale Anticorupție, în care se precizează punerea în mișcare a acțiunii penale față de comisar-șef de poliție Ababei Ștefan Roberto, inspectorul general al Poliției Române a dispus eliberarea din funcție a acestuia și punerea la dispoziția unității, urmând ca situația raporturilor de serviciu să fie reglementată în funcție de măsurile procesual-penale ce vor fi dispuse”, se arată într-un comunicat de presă al IGPR.

“În perioada 14 iulie – 06 august 2015, inculpatul Ababei Roberto – Ștefan, în calitate de director general adjunct al Direcției Generale a Poliției Municipiului București, în mod direct și pentru sine, a primit de la doi oameni de afaceri suma totală 13.000 euro (în două tranșe 3.000 respectiv 10.000 euro) și produse alimentare, lăsându-i pe aceștia să creadă că, prin funcția deținută, are influență asupra lucrătorilor de poliție din cadrul Serviciului de Investigare a Criminalității Economice, care efectuau cercetări cu privire la presupuse infracțiuni de evaziune fiscală, săvârșite de cele două persoane, în legătură cu activitatea firmei pe care o administrau”, se arată în ordonanţa de reţinere.

“De asemenea, în același context, inculpatul Ababei Roberto – Ștefan le-a creat persoanelor respective impresia că are influență și asupra unei persoane cu funcție de conducere din cadrul Poliției Capitalei care conduce, îndrumă și controlează activitatea serviciului anterior menționat, promițând, în mod repetat oamenilor de afaceri, că îi va determina pe funcționarii publici din cadrul D.G.P.M.B. să îndeplinească acte contrare îndatoririlor lor de serviciu, respectiv să efectueze în mod necorespunzător, favorabil celor doi administratori, activitățile cu privire la infracțiunile față de care se desfășurau cercetări”, precizează DNA.

În cauză, se desfășoară acte de urmărire penală și față de alte persoane.

Procurorii beneficiază de sprijin de specialitate din partea Departamentului de Informații și Protecție Internă (DIPI).

Cine este Roberto Ababei

Director general adjunct al Poliţiei Capitalei din 6 februarie 2013, Roberto Ababei a fost anterior (noiembrie 2009 –  aprilie 2010) şeful Poliţiei Sectorului 2.

Din anul 2005 până în noiembrie 2009, Ababei a condus Secţia 8 Poliţie, după ce în 2004 a deţinut funcţia de adjunct al şefului Secţiei 8 Poliţie.

Vezi întreaga sa carieră, în CV_Ababei_Roberto.

Potrivit ultimei Declaraţii de avere, depusă în 10.04.2014, Roberto Ababei a obţinut în anul anterior venituri salariale de 88.384 lei, iar soţia lui, Luiza Ababei, ofiţer de poliţie şi colegă de serviciu cu el, 51.400 lei. Soţii Ababei au două fiice minore.

Magda SEVERIN

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.