AFP: Acuzat de coruptie, Adrian Nastase infrunta Curtea Suprema intr-un proces emblematic, urmarit indeaproape de UE

Fostul premier Adrian Nastase s-a aparat in fata Curtii Supreme „ironizand, indignandu-se, apoi avand o atitudine umila”, “intr-un proces emblematic urmarit indeaproape de Uniunea Europeana”, descrie Agentia France-Press (AFP) modul in care s-a comportat Nastase miercuri la proces.

“Acuzatiile formulate la adresa mea sunt in intregime politice”, a declarat Nastase, asistat de 4 dintre cei 5 avocati ai sai. In depozitia de circa o ora, el a afirmat ca acuzatiile procurorilor si concluziile judecatorilor din prima instanta nu reflecta nici marturiile, nici faptele.

“Jenant”, “ridicol”, “absurd”, “aberant”, epitetele se succed pentru a denunta actiunile procurorilor, inclusiv decizia de a audia 970 de martori, “de trei ori mai mult decat la procesul de la Nuremberg”, puncteaza AFP.

“Directia Nationala Anticoruptie, laudata de Comisia Europeana pentru initierea unor anchete impotriva oficialilor de rang inalt intr-o tara unde acestia au beneficiat mult timp de imunitate, respinge acuzatiile”, notează AFP.

Jurist de formatie, calificat drept autoritar atat de prieteni, cat si de adversari, isi ascunde cu greu surpriza cand unul dintre cei cinci judecatori ai curtii ii intrerupe in mai multe randuri pledoaria, considerata “prea repetitiva”.

“Pentru mine, nu este o pierdere de timp insistenta asupra anumitor puncte”, replica Nastase, pe un ton care ii tradeaza emotia. Inainte de a reporni la atac: “Sunt revoltat ca, in loc sa pot participa la campania electorala, trebuie sa intru in acest joc politic!”.

AFP reaminteste ca Romania si Bulgaria fac obiectul, din 2007, al unei monitorizari inedite din partea Comisiei Europene, pentru reformarea sistemului judiciar si accelerarea proceselor de coruptie la nivel înalt. (M.S.)

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.