Alianţa pentru Combaterea Abuzurilor cere OUG pentru mai multe secţii de votare în străinătate şi prelungirea programului de vot

Alianţa pentru Combaterea Abuzurilor cere Guvernului Ponta să modifice, prin Ordonanţă de urgenţă, Legea 370/2004 astfel încât să mărească numărul secţiilor de votare în străinătate şi să prelungească programul scrutinului, dând posibilitate tuturor românilor din Diaspora să îşi exercite dreptul constituţional de vot.

Argumentul adus este faptul că Executivul a modificat anul acesta legea privind alegerea Preşedintelui României, prin două ordonanţe de urgenţă (OUG 4 şi OUG 45), în ultima (aprobată în iunie) mpdificând conținutul art. 12, alin. (3), pe care şefii MAE Corlăţean şi Meleşcanu îl invocă acum drept principal motiv  al imposibilității organizării de noi secții de votare. 

Redăm integral comunicatul remis redacţiei din partea acestei asociaţii nonguvernamentale, precum şi conţinutul adresei transmise premierului Victor Ponta.

“Asociaţia “Alianţa pentru Combaterea Abuzurilor” a solicitat Guvernului României (prin adresa nr. 12973 din 10.11.2014, înregistrată la Secretariatul General al Guvernului) să EMITĂ, DE ÎNDATĂ, O ORDONANŢĂ DE URGENŢĂ prin care să modifice mai multe dispoziții din LEGEA NR. 370/2004, privind alegerea președintelui României, CU CONSECINŢA:

– Prelungirii programului de funcționare a secțiilor de votare din străinătate pentru turul II de scrutin al alegerilor pentru președintele României din data de 16 noiembrie 2014, de la ora 21.00, la ora 24.00;

– Prelungirii programului  de funcționare a secțiilor de votare din străinătate şi pentru data de 17 noiembrie 2014, in intervalul orar 7.00 – 21.00;

– Organizării in regim de urgenţă de secții de votare suplimentare pentru turul II de scrutin al alegerilor pentru Președintele României (potrivit art. 12, alin. (2) din Legea 370/2004), în localitățile în care există comunităţi mari de români şi în alte localităţi în care această organizare se poate face cu celeritate.

În conferinţa de presă de astăzi, de la ora 14.00, Premierul Victor Ponta a încercat iarăşi să se „spele pe mâini”, să se disculpe pentru organizarea dezastruoasă a alegerilor din străinătate, invocând imposibilitatea încălcării Legii (legea nr. 370/2004 privind alegeile prezidenţiale).

Mai mult decât atât, premierul Victor Ponta s-a erijat într-un gardian intransigent al „Legii”, a cărei încălcare ar fi cerută la unison şi în mod iresponsabil de diaspora, de protestatari, de preşedintele Băsescu şi de contracandidatul său, Klaus Iohannis, cu scopul „de a provoca anularea alegerilor”.

Or, „Legea” care îi împiedică ACUM pe românii din diaspora să-şi exercite dreptul de vot şi la care Victor Ponta se referă ca la o fatalitate de nedepăşit este aceeași lege pe care Guvernul României a modificat-o de două ori, numai în acest an, prin ordonanțe de urgenţă (OUG nr. 4/2014 şi OUG nr. 45/2014, ultima dintre acestea, Ordonanța de Urgenţă nr. 45 din 26 iunie 2014) modificând chiar conținutul articolului 12, alin. (3), articol pe care Ministerul Afacerilor Externe prin Ministrul Corlățean, l-a invocat în mod insistent ca MOTIV principal al imposibilității organizării de noi secții de votare) aceeaşi lege pe care tot Guvernul României putea şi era dator, încă din data de 3 noiembrie 2014, să o modifice prin ordonanță de urgenţă, dacă era interesat într-adevăr de soarta votanţilor din diaspora.

Necesitatea adoptării în acest moment a unei Ordonanțe de Urgenţă având ca obiect facilitarea exercitării dreptului de vot a românilor din străinătate este cu mult mai evidentă decât a fost, la vremea respectivă, necesitatea adoptării OUG nr. 45/26.06.2014, iar dacă in iunie 2014, Guvernul a invocat în preambululul O.U.G. 45, „interesul public şi existenţa unei situaţii extraordinare, a cărei reglementare nu poate fi amânată”, cu atât mai mult trebuie să o faca ACUM, când chiar fundamentele democaţiei şi statului de drept sunt amenințate prin afectarea exercițiului electoral a sute de mii de concetățeni a căror imposibilitate de a se exprima prin vot, ar pune sub semnul întrebării legitimitatea alegerii președintelui României.

Totodată, îl informam pe Premierul Ponta, că anularea alegerilor nu ar fi posibilă, potrivit legislației actuale, nici măcar în ipoteza în care protestarii din ţară şi din diaspora,  președintele Băsescu şi candidatul la președinție Klaus Iohannis si-ar fi dus pana la capăt „planul diabolic” si profund antidemocratic de a obliga Ministerul Afacerilor Externe să încalce legea prin suplimentarea numărului secțiilor de votare din străinătate.

Astfel, potrivit, art. 52 din Legea 370/2004, „Curtea Constituţională anulează alegerile în cazul în care votarea şi stabilirea rezultatelor au avut loc prin fraudă de natură să modifice atribuirea mandatului sau, după caz, ordinea candidaţilor care pot participa la al doilea tur de scrutin”  si NU în cazul în care s-ar organiza (chiar cu încălcarea legii) mai multe secții de vot, in care votarea s-ar desfășura corect.

Alăturam prezentului Comunicat, adresa pe care am înregistrat-o la Guvernul României cu nr.12973/10.11.2014 (cu precizarea ca la liniuța 2 ne-am referit de fapt la prelungirea votului si in ziua de luni, 17 noiembrie iar la antepenultimul paragraf s-a strecurat o eroare materiala, in sensul ca in loc de Ministerul Afacerilor Externe, am scris Ministerul Afacerilor Interne) .       

Asociația “Alianța pentru Combaterea Abuzurilor”,

Claudiu Dumitriu, președinte

Codruț Feher, vicepreședinte

CĂTRE GUVERNUL ROMÂNIEI

În atenția d-lui Prim Ministru VICTOR PONTA

Domnule Prim-Ministru,

Subscrisa ASOCIAŢIA “ALIANŢA PENTRU COMBATEREA ABUZURILOR” cu sediul în Braşov, B-dul  Valea Cetaţii nr. 31, bl. A39, sc. B, ap. 12, jud. Braşov, înscrisă în registrul asociaţiilor şi fundaţiilor al Judecătoriei Braşov sub nr. 36/22.03.2012, C.I.F. 29992268, reprezentată legal prin preşedinte Claudiu Lucian Dumitriu si vicepreședinte, Codruț Feher, prin prezenta vă solicităm imperios SĂ EMITEŢI  DE ÎNDATĂ, O ORDONANŢĂ DE URGENŢĂ prin care să modificați următoarele dispoziții din LEGEA NR. 370/2004, privind alegerea președintelui României:

– Articolul 44, alin. (1) – “Votarea începe la ora 7,00 şi se încheie la ora 21,00. La sediile secţiilor de votare se afişează la loc vizibil ora la care începe, respectiv se încheie votarea.”

– Articolul. 46, alin. (1) si (2) (“art. 46 (1) La ora 21,00 preşedintele biroului electoral al secţiei de votare declară votarea încheiată şi dispune închiderea sălii unde se votează.(2) Alegătorii care la ora 21,00 se află în sala unde se votează pot să îşi exercite dreptul

de vot.”);

– Articolul. 12, alin. (3) (“art. 12, (3). Organizarea şi numerotarea secţiilor de votare din străinătate se stabilesc de către ministrul afacerilor externe, prin ordin, care se publică în Monitorul Oficial al României, Partea I, şi pe site-ul Ministerului Afacerilor Externe, în termen de cel mult 15 zile de la data intrării în vigoare a hotărârii Guvernului privind stabilirea datei alegerilor”);

– Articolul 5 alin. (1) (“art. 5, alin. (1) – Ziua alegerilor este duminica. Alegerile au loc în luna anterioară lunii în care ajunge la termen mandatul de preşedinte. Cu cel puţin 60 de zile înaintea zilei votării, Guvernul stabileşte data alegerilor prin hotărâre”)

– Prevederile art. 23, alin. (1), (2), (3), (4) si (5) si art. 32, alin. (2), art. 54 dar si altor articole corelate cu articolele mai sus-menționate,

CU CONSECINŢA:

– Prelungirii programului de funcționare a secțiilor de votare din străinătate pentru turul II de scrutin al alegerilor pentru președintele României din data de 16 noiembrie 2014, de la ora 21, la ora 24;

– Prelungirii programului  de funcționare a secțiilor de votare din străinătate si pentru data de luni, 17 noiembrie 2014, in intervalul orar 7 – 21;

– Organizării în regim de urgenţă de secții de votare suplimentare pentru turul II de scrutin al alegerilor pentru președintele României (potrivit art. 12, alin. (2) din Legea 370/2004), în localitățile în care există comunităţi mari de români şi în alte localităţi în care această organizare se poate face cu celeritate.

In același timp,  vă reamintim că:

– Guvernul pe care îl conduceți a modificat numai in acest an Legea nr. 370/2004 prin DOUĂ ordonanțe de urgenţă, ultima dintre acestea, Ordonanța de Urgenţă nr. 45 din 26 iunie 2014, modificând chiar conținutul articolului 12, alin. (3), articol pe care Ministerul Afacerilor Externe prin Ministrul Corlățean, l-a invocat în mod insistent ca MOTIV principal al imposibilității organizării de noi secții de votare.

– Partidul pe care îl conduceți, respectiv Partidul Social Democrat, a votat în Parlament o lege prin care se prelungea programul secțiilor de votare pentru referendumul de suspendare a președintelui din anul 2012, cu numai 11 zile înainte de ziua referendumului.

– Aveți posibilitatea sa emiteți Ordonanță de urgenţă şi să o publicați in Monitorul Oficial chiar astăzi, 10 noiembrie 2014, mâine 11 noiembrie 2014, dând, astfel posibilitatea ca punerea ei in aplicare să se facă în cele mai bune condiții (in ceea ce privește prelungirea programului de votare a secțiilor deja existente in străinătate, aveți posibilitatea sa dați Ordonanță de Urgenţă chiar si sâmbătă, 15 noiembrie 2014).

Demersul pe care vi-l cerem este unul minimal şi de bun simţ, în condițiile în care, prin indolenţa Ministerului Afacerilor Externe (care putea să amenajeze secții suplimentare prin Ordinul de Ministru emis in baza art. 12, alin. (3) din Lege), prin indolenţa Guvernului pe care îl conduceți (care avea posibilitatea să modifice legea în sensul celor cerute de noi prin OUG 45/2014) dar şi prin indolenţa Parlamentului în care de doi ani şi jumătate partidul pe care îl conduceți deține majoritatea (şi care ţine în sertare o propunere legislativă privind votul prin corespondenţă în diaspora), ați împiedicat în mod flagrant exercitarea dreptului constituțional de vot pentru milioanele de cetățeni români din străinătate.

Necesitatea adoptării în acest moment a unei Ordonanțe de Urgenţă având ca obiect facilitarea exercitării dreptului de vot a românilor din străinătate este cu mult mai evidentă decât a fost, la vremea respectivă, necesitatea adoptării OUG nr. 45, iar dacă in iunie 2014 ați invocat, în preambululul O.U.G. 45, „interesul public şi existenţa unei situaţii extraordinare, a cărei reglementare nu poate fi amânată”, cu atât mai mult trebuie să o faceți ACUM, când chiar fundamentele democaţiei şi statului de drept sunt amenințate prin afectarea exercițiului electoral a sute de mii de concetățeni, a căror imposibilitate de a se exprima prin vot, ar pune sub semnul întrebării legitimitatea alegerii Președintelui României.

Vă avertizăm că, în cazul în care veţi refuza să adoptaţi această ordonanţă, alegând să vă ascundeți în spatele scuzei lamentabile că „Nu puteți încălca legea” (lege pe care tot dumneavoastră ați modificat-o în iunie 2014 şi aveți prerogativa şi posibilitatea să o modificați şi acum) veți comite un gest de un cinism exemplar şi de o lașitate extremă, care vă va urmări multă vreme”.

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.