Alistar, scos din schema. Diaconu ramane in Guvern, desi Ponta stie ca e urmarit penal

Ceea ce miercuri parea imposibil, iata ca Victor Ponta reuseste joi: il mazileste pe incompatibilul Victor Alistar, propus ministru delegat in guvernul sau. Ar fi fost de preferat ca premierul desemnat sa nu treaca prin acest exercitiu penibil, mai ales ca si-a anuntat Executivul drept “cel mai cinstit de pana acum” si a insistat ca are “in ADN respectarea legii”.

Dar poate ca Alistar a fost impins in fata tocmai pentru a fi linsat mediatic, iar Mircea Diaconu, un caz mult mai grav, sa fie “uitat”. Nu este asa. Ministerul Public a anuntat deja ca Diaconu este urmarit penal pentru conflict de interese, iar dosarul se afla in faza de finalizare.

Va suporta Ponta atacurile mass-media asupra unui om patat in Cabinet sau? Nici nu mai conteaza. A pornit oricum cu stangul.

“Pentru a nu pune in pericol procedura de investire a Guvernului, am convenit cu domnul Victor Alistar sa nu faca parte dintre ministrii pe care ii voi propune Parlamentului”, a anuntat premierul desemnat Victor Ponta.

Dupa o zi de atacuri in presa, Ponta a inteles ca decizia unei institutii a statului bate declaratia nesustinuta cu acte a unui incompatibil. Agentia Nationala de Integritate (ANI) a comunicat oficial punctul sau de vedere, potrivit caruia Alistar are interdictia legala de a ocupa o functie sau demnitate publica, in urma unei decizii a Curtii Constitutionale.

Victor Alistar a declarat insa ca are el o hotarare judecatoreasca mai tare decat decizia Curtii Constitutionale, si ii da dreptate. Intr-o prima faza, Victor Ponta l-a sustinut, spunand ca asteapta “hartia” justificatoare. Aceasta ori s-a dovedit inexistenta, ori e apa de ploaie. Cert este ca Ponta s-a facut de ras cu Alistar, om pe care nu l-au sustinut nici macar cei din USL.

Ministru pentru o zi

Ponta a explicat abia acum cat de justificata este infiintarea unui asemenea portofoliu, intr-o perioada de criza. “Ideea unui Departament pentru transparenta, dialog si relatia cu societatea civila in subordinea primului-ministru este o idee la care tin foarte mult. Domnul Alistar a creionat principiile acestui departament si le voi include in programul de guvernare”, a spus el. Asadar, ideea ii apartine lui Victor Alistar.

“Nu voi mai propune un alt nume pentru acest departament; va ramane in programul de guvernare departamentul si aceste principii”, ne-a linistit Ponta, anuntand ca programul de guvernare al noului Cabinet va fi depus joi seara la Parlament.

Intre incompatibilitate si urmarire penala

Premierul desemnat trebuie sa ia urgent si o decizie in cazul senatorului PNL Mircea Diaconu, aflat intre ciocan si nicovala – incompatibilitate si urmarire penala. Biroul de presa al Ministerului Public precizeaza, intr-un comunicat, ca dosarul in care procurorii Sectiei de urmarire penala si criminalistica din Parchetul ICCJ au declansat urmarirea penala fata de Mircea Diaconu, pentru conflict de interese, se afla in faza de finalizare.

Propus ministru al Culturii de premierul desemnat Victor Ponta, Diaconu a fost acuzat in urma unei sesizari inaintate Parchetului ICCJ de Agentia Nationala de Integritate.

Sesizarea din octombrie 2011 se refera la faptul ca Diaconu ar fi favorizat numirea sotiei sale in functia de regizor la teatru, astfel ca este cercetat pentru abuz in serviciu si conflict de interese. Concret, Maria Diana Diaconu (Diana Lupescu), in calitate de salariat al Teatrului “C.I. Nottara”, a solicitat conducerii teatrului, in 8 august 2007, acordul cu privire la participarea, in data de 13 august 2007, la concursul pentru ocuparea postului vacant de regizor artistic.

Concurs in familie

Sotia lui Mircea Diaconu a fost, in perioada 19 noiembrie 2001 – 15 august 2007, actor in cadrul Teatrului “C.I. Nottara”. Desi nu indeplinea conditiile inscrise in fisa postului de regizor artistic, de minim un an experienta in domeniul regiei, cererea sa a fost aprobata de catre directorul Teatrului “C.I. Nottara”, Mircea Diaconu.

Mircea Diaconu a fost presedintele  Comisiei de examinare pentru ocuparea postului vacant de regizor artistic, calitate in care i-a acordat sotiei sale calificativul maxim in cadrul concursului organizat la data de 13 august 2007, iar sotia acestuia a fost promovata in functia de regizor artistic in 15 august 2007.

Litigiu cu ANI la Inalta Curte

De asemenea, Diaconu se afla intr-un litigiu cu ANI, care a constatat incompatibilitatea intre calitatea sa de senator si cea de director al Teatrului Nottara din Bucuresti, functie la care a renuntat. Desi a contestat in instanta actul de constatare al ANI, Diaconu a pierdut faza de fond a procesului, iar Curtea de Apel a respins contestatia actorului in 16 septembrie 2011. Acesta a anuntat ca-si da demisia din functia de la Nottara cateva luni mai tarziu.

“(Demisia mea, n.r.) Are intr-un fel legatura cu decizia ANI, pentru ca exista deja si o hotarare judecatoreasca, de Curte de Apel, deci intermediara, prima care a aparut, care constata incompatibilitatea celor doua functii, dar ma considera de buna credinta si nu poate nimeni sa se indrepte spre mine cu nicio sanctiune de niciun fel. Daca e vreo eroare, aceea e la Senat, si nu la mine”, a declarat Mircea Diaconu in decembrie anul trecut.

Verdictul, in 8 mai

Acesta sustinea ca nu ar fi in incompatibilitate, invocand o adresa din partea Senatului, la preluarea mandatului sau de parlamentar.

Diaconu se afla inca in proces cu ANI pe tema incompatibilitatii acestuia, urmatorul termen al procesului urmand sa aiba loc la instanta suprema in data de 8 mai, potrivit presedintelui ANI, Horia Georgescu.

Victor Ponta spune ca Diaconu va trebui sa plece din Guvern daca instanta nu ii va da castig de cauza, desi el crede ca Diaconu va invinge. Magda SEVERIN

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.