Alstom a înregistrat performanțe comerciale și operaționale solide, cu un flux de numerar pozitiv în anul fiscal 2012/13

În perioada 1 aprilie 2012 și 31 martie 2013, Alstom a înregistrat comenzi în valoare de 23 de miliarde de euro, cu 10% mai mult decât anul trecut. Grupul a raportat un nivel crescut al comenzilor pentru trimestrul al patrulea, în valoare de 6,6 miliarde de euro, ceea ce a condus la un raport supraunitar comenzi-livrări pentru al 10-lea trimestru consecutiv. Vânzările, de 20,3 miliarde de euro, au înregistrat o creștere de 2% comparativ cu anul precedent. Veniturile din operațiuni au avut o valoare de 1.463 milioane de euro, cu o marjă operațională de 7,2%. Venitul net a crescut cu 10% de la 732 milioane de euro în anul fiscal 2011/12 la 802 milioane de euro. Fluxul de numerar a fost pozitiv, cu o valoare de 408 milioane de euro în anul fiscal 2012/13, se arată în comunicatul remis redacţiei din partea Alstom şi pe care îl publicăm integral.

La Adunarea Generală Anuală, Alstom va propune dividende în valoare de 0.84 euro per acțiune, cu 5% mai mult decât anul precedent.

Date principale:

(în milioane de euro)

31 martie 2012
31 martie 2013

Evoluția martie 2012 / martie 2013 (%)

Indicatori

Comenzi primite

21.706

23.770

+10%

Portofoliu de comenzi

49.269

52.875

+7%

Vânzări

19.934

20.269

+2%

Venituri din operațiuni

1.406

1.463

+4%

Marja operațională

7,1%

7,2%

Venit net

732

802

+10%

Fluxul de numerar liber de disponibilități

(573)

408

„În perioada 2012/2013, grupul a înregistrat performanțe comerciale solide, ilustrate de rapoarte supraunitare comenzi-livrări în fiecare trimestru al anului fiscal. Vânzările au crescut, deși în sectorul Renewable Power anumiți indicatori nu au fost atinși, iar în sectorul Grid anumite proiecte au fost încetinite de către clienți. Marja operațională s-a îmbunătățit comparativ cu anul fiscal precedent, în principal datorită implementării riguroase a contractelor și optimizării costurilor. Fluxul liber de numerar a devenit pozitiv, după doi ani de valori negative. Perspectivele noastre pe termen lung rămân solide, fiind influențate de potențialul piețelor noastre finale. Cu toate acestea, performanța pe termen scurt va fi afectată de o scădere a volumelor, din cauza unui mediu economic cu provocări. În acest context, ne așteptăm ca vânzările să crească organic, cu o marjă operațională stabilă în perioada 2013/2014, iar apoi să crească treptat în următorii doi-trei ani, la aproximativ 8%. Generarea de numerar rămâne o prioritate și anticipăm menținerea unui flux liber de numerar pozitiv de la an la an în acestă perioadă”, a declarat Patrick Kron, Director General Executiv Alstom.

Performanță comercială solidă

În anul fiscal 2012/13, Alstom a înregistrat comenzi în valoare de 23,8 miliarde de euro, cu 10% mai mult decât anul trecut. Activitatea comercială s-a menținut solidă în țările emergente, în care s-au înregistrat jumătate din totalul de comenzi. Sectorul Transport a avut performante deosebite, mai ales în Europa. La 31 martie 2013 portofoliul de comenzi al grupului avea o valoare de 53 de miliarde de euro, cu 7% mai mult decât anul precedent, reprezentând vânzările pe 31 de luni.

Sectorul Thermal Power a câștigat contracte importante prin diviziile sale. Astfel, a încheiat acorduri pentru 12 turbine pe gaz în China, Marea Britanie, Iordania, Israel și Tailanda, unde a vândut primele sale două modele îmbunătățite de turbine pe gaz GT26.

Grupul aproape și-a dublat capacitatea instalată comparativ cu anul anterior, de la 2,8 GW la 5 GW, datorită numărului mare de turbine GT26 vândute. Grupul a fost performant, de asemenea, în sectorul de turbine cu abur, odată cu vânzarea unor parcuri eoliene în Arabia Saudită (Heavy Fuel Oil), India și Egipt. Thermal Power a beneficiat, de asemenea, de o activitate intensă în ceea ce privește sistemele de control al mediului, modernizare și service.

Renewable Power a fost activ în 2012/13 în special în zona de energie eoliană, cu precădere în Brazilia. De asemenea, au fost semnate trei contracte cheie în sectorul hidroenergetic, în Etiopia, Columbia și Brazilia, menținând astfel o cotă de piață puternică pentru acest sector.

În perioada de raportare, sectorul Grid a înregistrat un record al numărului de comenzi, prin două proiecte pe parte de înaltă tensiune în India (800 kV) și Germania (Offshore), precum și prin intermediul fluxului obișnuit de comenzi mici și medii la nivel internațional.

Sectorul Transport a avut cel mai bun an comercial de după 2009/2010. Acest succes se datorează proiectelor din Europa Occidentală – trenuri regionale în Germania, Italia și Suedia, trenuri de mare viteză în Elveția, trenuri suburbane și garnituri de metrou în Franța, precum și un sistem de semnalizare în Olanda. Grupul a semnat contracte cheie și în afara teritoriului european – garnituri de metrou în Brazilia, vehicule feroviare ușoare în Canada, precum și un contract de întreținere în Kazakhstan.

O redresare treptată a vânzărilor și a veniturilor operaționale

În perioada 2012/2013, grupul a înregistrat vânzări de 20,3 miliarde de euro, în creștere cu 2% față de anul precedent. Această evoluție pozitivă a fost determinată de sectorul Thermal Power (în creștere cu 5%) și de sectorul Transport (în creștere cu 6%), ambele revenindu-și  după dificultățile din anul precedent. Vânzările sectorului Renewable Power au scăzut cu 11%, fiind afectate, în prima jumătate a anului, de veniturile mult mai scăzute rezultate din contractele mari aflate în derulare pentru hidrocentrale în America Latină. Veniturile sectorului Grid au scăzut cu 5%, dată fiind încetinirea unor proiecte de către clienți, cu precădere în India.

În anul fiscal 2012/2013, venitul operațional a totalizat 1.463 milioane de euro, față de 1.406 milioane de euro în anul precedent. Marja operațională a grupului s-a îmbunătățit, ajungând la 7,2%.

Profitul net a totalizat 802 milioane de euro, în creștere cu 10% față de anul precedent.

Modificarea confirmată a fluxului liber de numerar

Fluxul liber de numerar a devenit pozitiv, ajungând la 408 milioane de euro în anul fiscal 2012/2013. Acesta a fost influențat de administrarea eficientă a capitalului de lucru, în ciuda faptului că nivelul scăzut al contractelor EPC a afectat plățile în avans din partea clienților. Generarea de flux liber de numerar s-a îmbunătățit cu aproape un miliard de euro față de anul precedent.

Investiție constantă în cercetare și dezvoltare. Cheltuieli de capital pentru creștere

Alstom a continuat și în anul fiscal 2012/13 investițiile în cercetare și dezvoltare, precum și cheltuielile de capital (capex) pentru a-și întări prezența pe piețe dinamice. De asemenea, Grupul a inițiat o politică de parteneriate și achiziții selective.

Cu o valoare de 505 milioane de euro, capex a rămas la un nivel constant. Cele patru sectoare au continuat investițiile pentru a se dezvolta, cu precădere în piețele emergente, și pentru a-și moderniza impactul la nivel industrial.

Despre Grupul Alstom

Grupul Alstom este unul dintre liderii mondiali în domeniul producției de electricitate și rețelelor electrice, precum și în infrastructura de transport. Divizia de Energie a grupului Alstom este lider global în centrale electrice integrate pentru producția de electricitate și de sisteme de control al calității aerului.

Alstom oferă soluții pentru toate sursele de energie (cărbuni, gaze, nucleară, combustibil-petrol, eoliană) și este una dintre companiile de top în domeniul tehnologiilor inovatoare pentru protecția mediului (reducerea emisiilor de CO2, eliminarea emisiilor poluante).

De asemenea, grupul dezvoltă procese de captare a CO2 și a integrat deja această tehnologie în centralele-pilot. Alstom oferă și o gamă largă de soluții pentru transportul de energie și este pionier în domeniul îmbunătățirii rețelelor electrice, pentru a le permite să transporte mai multă energie, a le spori flexibilitatea și a le determina să funcționeze într-un mediu mai complex.

Divizia Transport a Alstom furnizează material rulant, infrastructură de transport și semnalizare, echipamente de mentenanță și sisteme globale de cale ferată. De la primul TGV*, livrat în 1978, la AGV, a patra generație de trenuri foarte rapide, Alstom și-a dezvoltat statutul de lider global în acest sector.

Progresele tehnologice sprijinite de Alstom au permis companiei să stabilească recordul mondial de viteză pe cale ferată, de 574,8 km/h, pe 3 aprilie 2007. Grupul Alstom are 92.000 de angajați în aproximativ 100 de țări, a înregistrat vânzări de 20 miliarde de euro și comenzi de 22 miliarde de euro în perioada 2011/2012.

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.