Romania a recazut in recesiune

Romania a reintrat in recesiune tehnica – situatie in care s-a regasit pentru 2 ani si jumatate, in perioada 2008-2011 -, dupa doua trimestre consecutiv de scadere economica, prezisa de Guvernul Ungureanu, dar anticipata si de analistii economici, care estimau insa o contractie putin mai mare, de 0,2-0,3%. Nu iarna grea a fost de vina; semnalele existau inca din trimestrul IV al anului trecut. Concret, “Produsul Intern Brut in trimestrul I 2012 a fost, in termeni reali, mai mic cu 0,1% comparativ cu trimestrul IV 2011 (date ajustate sezonier). Intrucat si in trimestrul IV de anul trecut PIB s-a contractat cu 0,2% ca serie ajustata sezonier fata de perioada iulie-septembrie, economia este considerata in recesiune tehnica, situatie care reflecta doua trimestre consecutive de scadere fata de trimestrul anterior”, a anuntat, marti, Institutul National de Statistica (INS), intr-un comunicat.

Fata de acelasi trimestru din 2011, PIB a crescut cu 0,3% pe serie bruta si cu 0,8% pe serie ajustata sezonier.

Acestea sunt primele estimari privind evolutia economiei in ianuarie-martie, denumite “date semnal”. INS va anunta la 6 iunie datele provizorii privind PIB in perioada mentionata.

Previziunile analistilor plaseaza cresterea economica din acest an in jur de 1%, sub nivelul prognozat de FMI, de 1,5%.

Anul trecut, PIB a crescut cu 2,5%, sustinut in principal de evolutia din agricultura, cu un plus de 11,3%, si industrie, domeniu care a inregistrat un avans de 5%.

Magda SEVERIN

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.