Ambasada SUA despre cazul Ponta-DNA: Legea trebuie să se aplice în mod egal tuturor

Ambasada SUA la Bucureşti atrage atenţia, înaintea votului în Parlament care l-a salvat pe premierul Victor Ponta de începerea urmăririi penale pentru conflict de interese în dosarul Şova – Rovinari-Turceni, că „legea trebuie să se aplice în mod egal în cazul tuturor” iar „orice acuzaţii de încălcare a legii de către demnitari guvernamentali trebuie cercetate pe deplin şi fără interferenţe”.

”Aşa cum am spus anterior, nu comentăm cazuri individuale. Orice acuzaţii de încălcare a legii de către demnitari guvernamentali trebuie cercetate pe deplin şi fără interferenţe, iar legea trebuie să se aplice în mod egal în cazul tuturor. Instituţiile judiciare şi cele ale statului de drept trebuie să îşi poată desfăşura activitatea complet independent şi trebuie să se respecte întru totul atât legislaţia românească, cât şi principiul unui proces echitabil”, a precizat Ambasada SUA.

DNA a declanşat în 5 iunie urmărirea penală faţă de premierul Victor Ponta, pentru fals în înscrisuri sub semnătură privată (17 acte materiale), spălarea banilor şi complicitate la evaziune fiscală în formă continuată în dosarul Turceni – Rovinari.

Faptele au fost comise  în perioada 2007 – 2008, când Ponta era avocat, şi s-au prescris în termenul de 5 ani, potrivit noului Cod Penal,  însă Ponta a falsificat documente în anul 2011, pentru a-şi justifica activitatea de avocat în SCA Şova şi Asociaţii, de unde a încasat bani timp de 16 luni. Numai că procurorii deâin probe că activitatea sa a fost fictivă.

De asemenea, procurorii DNA au cerut Camerei Deputaţilor avizarea urmăririi penale pe numele premierului pentru 3 infracţiuni de conflict de interese, deoarece l-a numit pe âdan Şova, de la care a primit bani în calitate de avocat, în funcţiile de ministru pentru Relaţia cu Parlamentul, ministru al Marilor Proiecte şi ministru al Transporturilor.

Comisia juridică a Camerei Deputaţilor a respins, luni, solicitarea DNA privind începerea urmăririi penale a premierului Ponta, cu 18 voturi “împotrivă”, 7 “pentru” şi o abţinere. (M.S.)

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.