Ambasadorul Frantei catre Ponta: Incertitudinea este dusmanul investitorilor francezi din Romania

Ambasadorul Frantei la Bucuresti, Philippe Gustin, a declarat sambata, in discursul sustinut la receptia cu ocazia Zilei Nationale a Frantei – eveniment la care participa premierul Victor Ponta si presedintele interimar Crin Antonescu -, ca firmele franceze care doresc dezvoltarea investitiilor lor in Romania au nevoie de siguranta in ceea ce priveste viitorul, deoarece incertitudinea este dusmanul investitorilor. Premierul Ponta si-a manifestat speranta ca proiectele franco-romane, precum autostrada Comarnic-Brasov si proiectele energetice vor fi concretizate, iar presedintele interimar a precizat ca isi doreste ca volumul investitiilor franceze in Romania sa creasca.

“Pentru a dezvolta relatiile economice dintre tarile noastre, mie imi revine, domnule prim-ministru, sa apar in fata dumneavoastra si a Guvernului dumneavoastra interesele societatilor franceze, fara a ma substitui lor. Nu trece o zi fara sa ma intalnesc aici, la Bucuresti, cu antreprenori. Investitorii francezi vor sa isi dezvolte aici afaceri, dar au nevoie sa primeasca asigurari din partea dumneavoastra. Pentru acest lucru, ele au nevoie de siguranta in ceea ce priveste viitorul, caci asa cum bine stiti, incertitudinea este dusmanul investitorilor”, a spus Philippe Gustin.

Ambasadorul francez a aratat ca investitorii din tara sa au nevoie si de mana de lucru calificata si “in acest sens regreta neconcordanta care exista intre formarile pe care le ofera sistemul educativ si necesitatile reale ale pietei de munca”.

De asemenea, Gustin a aratat ca in cele patru luni de cand a preluat mandatul sau la Bucuresti a avut ocazia sa constate “realitatea cuplului franco-roman”, iar “ceea ce face sarmul unui cuplu sunt diferentele”.

“Si, ca in orice cuplu, exista si momente bune, si momente mai dificile, si imi place sa credem ca suntem in prezent intr-o faza de imbunatatire (…) Dezvoltarea relatiilor economice dintre Franta si Romania va reprezenta prioritatea mea. Fara dezvoltare economica, fara crestere, nu putem concepe cu seninatate si alte politici de cooperare bilaterala”, a mai spus ambasadorul Frantei.

Ponta: Urmam modelul francez

Premierul Victor Ponta a  ca “am construit aceasta societate moderna inspirandu-ne din modelul francez”. “Cred ca democratia, legea, sistemul social sunt toate inspirate din modelul francez. Cred ca va trebui sa le multumim tot timpul francezilor ca au fost un model pentru Romania, pentru ca sunt membru al UE si pentru ca ne-au invatat sa traim in Europa dupa 50 de ani de comunism”, a aratat el in discursul sau.

Ponta a amintit ca prima unitate economica pe care a vizitat-o in calitatea de premier a fost uzina de la Mioveni – Dacia Renault si s-a declarat convins ca trebuie continuate proiectele franco-romane.

Francezi pentru Autostrada Comarnic-Brasov

Trebuie sa continuam autostrada Comarnic-Brasov, care din pacate nu a fost finalizata. Trebuie sa continuam marile proiecte energetice, trebuie sa punem la punct, nu doar idei si proiecte, trebuie sa facem ceva concret. Acesta este mesajul Guvernului roman. Sunt optimist ca vom reusi’, a incheiat Victor Ponta.

Antonescu: “Franta este al treilea partener comercial al Romaniei”

“Generalul Berthelot spunea ca Romania si Franta au nevoie una de cealalta si ca trebuie sa se ajute. Nu il vom dezamagi. Franta si Romania nu au facut exceptie de la criza economica si financiara, asa cum s-a intamplat si cu restul UE. Efectele sunt inca vizibile si au nevoie de toata atentia noastra. Trebuie sa actionam impreuna. Trebuie sa utilizam ceea ce ne uneste, ceea ce avem in comun pentru a gasi o solutie. Romania saluta initiativa pactului de crestere economica”, a spus presedintele interimar al Romaniei, in discursul sau.

In ceea ce priveste problemele economice cu care se confrunta Europa, in Romania, ca si in Franta, intelegem necesitatea unei politici de crestere economica.

“Europa nu are un singr motor, trebuie sa lucram impreuna, toti cei 27”

“Trebuie sa alcatuim impreuna un viitor pentru proiectul european. Europa nu are un singr motor, trebuie sa lucram impreuna, toti cei 27. Franta este al treilea partener comercial al Romaniei si sunt uimit de performantele franceze in domeniul inovatiei si competitivitatii. Numesc aici numeroasele investitiile franceze in Romania si sper ca volumul acestora va continua sa creasca”, a conchis Antonescu.

La receptia organizata la resedinta ambasadorul Frantei, incepand cu ora 17.30, mai participa presedintele Camerei Deputatilor, Valeriu Zgonea, ministrul Finantelor, Florin Georgescu, ministrul Justitiei, Titus Corlatean, ministrul Afacerilor Externe, Andrei Marga, si fostul presedinte Ion Iliescu.

Magda SEVERIN

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.