Ambasadorul SUA: Economia României este o piramidă inversată: 3 mil. de angajaţi din privat susţin 15 milioane. Evaziunea fiscală poate depăşi bugetul de stat

Mark Gitenstein, ambasadorul SUA, a declarat joi, în discursul susţinut la prezentarea raportului “Priorităţi pentru România” de către Camera de Comerţ Americană din România, că economia României este ca o piramidă inversată, în care 3 milioane de angajaţi din sectorul privat care plătesc taxe şi impozite susţin celelalte 15 milioane de români sau pe cei 3 milioane de români care muncesc în economia gri şi care nu plătesc niciun fel de taxe.

“Ceea ce am reuşit să înţeleg despre economia României – şi trebuie să recunosc că mi-au trebuit cam doi ani ca să îmi explic cu adevărat, aşa cum ştiţi şi dumneavoastră, că noi, cei din afară, nu prea putem înţelege, pentru că nu am trăit tranziţia de la o economie comunistă centralizată şi controlată la încercarea de a construi o adevărată economie de piaţă -, la fel ca multe alte economii post-comuniste, este de fapt o piramidă inversată”, a spus ambasadorul Gitenstein.

El a remarcat şi că în România sunt mai mulţi pensionari decât angajaţi, acest raport nefiind atât de negative nicăieri în UE. Potrivit lui Gitenstein, în România “o jumătate dintre toţi angajaţii au un fel de asistenţă socială”, iar alţi 400.000 de români “lucrează pentru companiile deţinute de stat, care produc mai multe datorii decât profit, aşa cum ştim cu toţii că funcţionează”.

Cât despre evaziunea fiscală, Gitenstein spune că “este atât de larg răspândită în România, încât mărimea acesteia poate depăşi valoarea bugetului de stat”. 

Ambasadorul SUA a mai adăugat că au fost şi progrese semnificative din aceste puncte de vedere.

Gitenstein a spus că în ultimii ani a existat o agendă guvernamentală legată de aceste probleme, iar Guvernul român şi toate partidele merită credit pentru că au adoptat-o, împreună cu FMI şi celelalte organizaţii internaţionale. (M.S.)

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.