ANAF a publicat lista datornicilor mici: 144.829 de contribuabili, 17,2 miliarde euro

Compania Naţională a Huilei (5,2 miliarde lei), Italia Tobaco Production SRL (1,48 miliarde lei), Agroponte SRL (1,47 miliarde lei) și CFR SA (1,28 miliarde lei) sunt primii în topul celor 144.829 de contribuabili mici cu datorii la stat.

ANAF a publicat astăzi lista rușinii: contribuabilii mici și instituțiile publice cu restanțe mai mari de 10.000 lei la 31 martie. Aceștia au acumulat în total debite de peste 77 miliarde lei, adică 17,2 miliarde euro.

Atenție! 81% (62,46 miliarde de lei) reprezintă arierate nerecuperabile, informează ANAF.

Dar și din restul de 19% arierate recuperabile, pentru numai 44,2%, adică 6,47 miliarde de lei, “există certitudinea recuperării, la data publicării listei”.

În categoria arierate nerecuperabile intră obligațiile fiscale “pentru care diferite constrângeri legale opresc ANAF de la inițierea sau continuarea măsurilor de executare silită”.

“Din această categorie fac parte: obligațiile fiscale ale contribuabililor pentru care s-a dispus deschiderea procedurii insolvenței; obligațiile fiscale ale contribuabililor pentru care s-a instituit administrarea specială; obligațiile fiscale ale contribuabililor pentru care executarea silită este suspendată conform prevederilor Legii nr. 207/2015 privind Codul de procedură fiscală; obligațiile fiscale ale contribuabililor pentru care s-a declarat starea de insolvabilitate fără venituri sau bunuri urmăribile, conform Legii nr. 207/2015 privind Codul de procedură fiscală”, precizează ANAF.

Arierate incerte

Mai există o categorie: “arieratele incerte”, pentru recuperarea cărora “ANAF a întreprins unele măsuri de colectare dar, din cauza diverselor procedurii administrative, stingerea lor este amânată. “Acestea pot fi creanțele pentru care s-a formulat contestație; cele pentru care ANAF a solicitat deschiderea procedurii de insolvență; creanțele stabilite prin estimarea bazei de impunere de către inspecția fiscală; datoriile contribuabililor pe care ANAF i-a declarat inactivi; sau creanțele fiscale stabilite prin decizii de impunere din oficiu”, precizează Fiscul.

Cele mai mari datorii le are Compania Națională a Huilei: 5,2 miliarde lei, din care 1,47 miliarde la bugetul de stat, 2,79 miliarde la bugetul public de pensii, 290 milioane lei la bugetul pentru somaj si 654 milioane la bugetul de sanatate.

Compania se află în lichidare, după ce instanța a decis în aprilie 2015 intrarea ei în faliment.

Urmează, în topul datornicilor, Italia Tabacco Production, cu 1,49 miliarde de lei, Agroponte SRL cu 1,47 miliarde de lei, Societatea Națională Căile Ferate Române, cu 1,28 miliarde de lei și Societatea Comercială pentru Închiderea – Conservarea Minelor, cu datorii restante de peste un miliard de lei.

În urma cu o săptămână a fost postată și lista cu restanțele contribuabililor mari si mijlocii.

Listele tuturor datornicilor pot fi consultate AICI!

Magda SEVERIN

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.