ANAF: Cererile pentru returnarea taxei auto se depun numai după aprobarea procedurii de restituire, prin ordin de ministru

Cererile de returnare pe cale administrativă a taxei speciale pentru autoturisme şi autovehicule, a taxei de poluare sau a taxei pentru emisii poluante, în baza Ordonanţei aprobate ieri de Guvern, pot fi depuse numai după adoptarea procedurii de restituire, ce va stabilită în termen de 45 de zile, anunţă astăzi ANAF.

“În vederea punerii în aplicare a acestor prevederi ale Ordonanţei de Guvern, va fi elaborată o procedură care va fi aprobată prin ordin comun al ministrului Mediului, Apelor şi Pădurilor şi al preşedintelui Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală în termen de 45 de zile de la publicarea Ordonanţei de Guvern în Monitorul Oficial”, se arată într-un comunicat al ANAF.

Persoanele care au achitat deja aceste taxe pot cere restituirea lor pe cale administrativă, fără a mai fi nevoie de o acţiune în instanţă.

“Rugăm contribuabilii interesaţi să solicite restituirea sumelor reprezentând taxa specială pentru autoturisme şi autovehicule, taxa pe poluare pentru autovehicule sau taxa pentru emisii poluante provenite de la autovehicule după adoptarea procedurii de restituire”, precizează ANAF.

Ordonanţa stabileşte că restituirea taxei se face în rate de câte 20%, timp de 5 ani, cu dobânzile datorate contribuabilului, actualizate cu indicele preţurilor de consum publicat de INS.

Cererea se depune la organul fiscal, care trebuie să o soluționeze în 45 de zile, prin decizie ce se comunică persoanei interesate în maximum 10 zile de la emitere.

“Împotriva deciziei organului fiscal, precum şi în cazul în care cererea nu a fost soluţionată în termenul legal, persoana interesată poate face contestaţie în termen de 30 de zile de la comunicarea deciziei sau, după caz, de la împlinirea termenului în care decizia trebuia comunicată. Contestaţia se soluţionează în 45 de zile de la înregistrare”, precizează Guvernul.

Dacă nici în acest termen solicitarea nu este soluţionată sau persoana interesată contestă în continuare decizia organului fiscal, se poate face plângere la instanţa judecătorească de contencios administrativ competentă, în condiţiile Legii nr. 554/2004.

Pot depune cereri la ANAF, şi cei care au deja procese pe rol privind restituirea vechii taxe auto.

Magda SEVERIN

Imagine: Jean-Mihai PÂLŞU

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.