ANAT: Turcia este o destinaţie sigură pentru turişti. La Istanbul însă, trupele speciale împrăştie cu gaze lacrimogene miile de manifestanţi

Turcia este o destinaţie sigură pentru turişti, iar românii pot să viziteze fără reţineri Istanbulul, evitând seara zona Taksim, se arată într-un comunicat al Asociaţiei Naţionale a Agenţiilor de Turism din România (ANAT), remis miercuri. Amintim că, de două săptămâni, mii de protestatari se adună în fiecare seară în Piaţa Taksim din Istanbul, dar şi la Ankara, iar trupele speciale utilizează gaze lacrimogene pentru a-i dispersa. Jurnaliştii CNN au transmis cu măşti de gaze pe faţă, marţi seara, imagini şi relatări în direct de la Istanbul, pe parcursul câtorva ore. Protestatarii au aprins în mijlocul pieţei un foc imens, iar poliţiştii au pulverizat în mai multe runde gaze lacrimogene, astfel încât la un moment dat nu se mai distingea aproape nimic în piaţă.

Premierul Erdogan, aflat de 11 ani la putere, la al 3-lea mandat, a anunţat că va avea o întâlnire cu reprezentanţii demonstranţilor, dar a insistat că nu va renunţa la proiectul de defrişare a parcului – motivul iniţial al protestelor. Tot el a declarat că printre cei arestaţi se află numai 6 străini şi nu 11, cât anunţaseră agenţiile de ştiri.

,,Situaţia din Istanbul este pe cale de a se stabiliza. Premierul Erdogan se va întâlni miercuri cu protestatarii din Ankara. În zonele turistice ale Turciei, Antalya, Bodrum, Kusadasi, activitatea turistică se desfăşoară absolut normal. Presedintele TURSAB (Association 8 Turkish Travel Agents), Basaran Ulusoy, cu care ne aflăm în contact permanent, ne oferă asigurări că evenimentele recente, prezentate pe larg în presa internaţională, nu au condus la niciun fel de probleme de transport, nici în Istanbul, nici în alte zone din Turcia şi nu împiedică nici o activitate turistică”, se precizează în comunicatul ANAT.

Turcia rămâne, în continuare, în „top 3” destinaţii favorite de vacanţă pentru români, adaugă reprezentanţii ANAT. Totuşi, de la începutul lui iunie, capitala Ankara şi Istanbului au fost scena unor confruntări violente între protestatari şi poliţişti, iar Ministerul român al Afacerilor Externe a emis mai multe atenţionări de călătorie pentru români.

Ceea ce a început acum 13 zile ca un protest împotriva unor planuri de reamenajare a Pieţei Taksim s-a transformat într-un protest antiguvernamental fără precedent împotriva premierului Recep Tayyip Erdogan, de sorgine islamistă, divizându-i pe turci. Au avut loc demonstraţii în toate oraşele mari din ţară.

Atât la Ankara, cât şi la Istanbul au loc confruntări violente între miile de manifestanţi şi poliţiştii în Piaţa Taksim.

Marţi dimineaţa, forţele speciale turce au recurs masiv la gaze lacrimogene şi tunuri cu apă, odată cu ivirea zorilor, reuşind să-i evacueze din piaţă pe cei câteva sute de manifestanţi care rămăseseră peste noapte. Protestatarii au ripostat cu pietre şi sticle cu substanţe inflamabile, în timp ce forţele de ordine au preluat controlul asupra acestui perimetru – bastionul virulentelor manifestaţii antiguvernamentale din ultimele aproape două săptămâni, relatează Reuters.

Sute de poliţişti antirevoltă susţinuţi de vehicule blindate, echipate cu tunuri cu apă, au înconjurat piaţa Taksim, timp în care buldozerele au demolat baricadele ridicate din pietre de pavaj şi bare de metal de către manifestanţi pe străzile care duc spre piaţă.

Cel mai recent bilanţ al Asociaţiei Medicale din Turcia anunţă 4 morţi şi circa 4.947 de răniţi în cele două săptămâni de proteste, până luni seara. Răniţii au solicitat îngrijiri în spitale pentru leziuni, tăieturi, arsuri, dificultăţi de respiraţie, din cauza inhalării de gaze lacrimogene.

Descinderea de marţi dimineaţa a poliţiştilor a survenit la o zi după ce premierul Erdogan a fost de acord să se întâlnească cu lideri ai protestarilor, a căror demonstraţie paşnică s-a transformat acum aproape două săptămâni în ample acţiuni de protest antiguvernamentale, care s-au extins în întreaga ţară, după ce Poliţia a intervenit în forţă la Istanbul.

Forţele speciale au înlăturat bannerele uriaşe amplasate de protestatari pe o clădire cu vederea spre Taksim, dar guvernatorul Istanbulului, Huseyni Avni Mutli, asigurase că scutierii nu le vor face nimic manifestanţilor din parcul Gezi. „Scopul nostru este de a elimina afişele şi imaginile de pe statuia lui Ataturk şi din Centrul cultural Ataturk. Nu avem alt scop”, a insistat el, într-un mesaj postat pe contul său de pe Twitter.

Ulterior, Poliţia a amplasat un drapel turc şi o imagine cu Mustafa Kemal Ataturk pe clădirea din faţa pieţei.

După ciocnirile violente între poliţişti şi manifestanţi, forţele de ordine au făcut apel la calm cu ajutorul difuzoarelor, cerându-le protestatarilor să se retragă la casele lor.

Miile de manifestanţi au reocupat însă piaţa, care a fost acoperită la puţin timp de un fum imens de la gazele lacrimogene. După 20 de ore de confruntări între poliţie şi manifestanţi, Poliţia a tras ultimele salve de gaz lacrimogen miercuri dimineaţa, în jurul orei 03.00, apoi calmul a revenit în piaţă, relatează un jurnalist al AFP.

La scurt timp după ora 05.00, în timp ce apelul la rugăciune se auzea pe străzile care duc spre Bosfor, mai multe camioane care colectează gunoiul terminau de strâns cartuşele de gaze lacrimogene, reziduurile şi rămăşiţele baricadelor care, timp de 8 zile, au blocat orice acces în piaţa Taksim şi în parcul Gezi, spaţiul verde aflat la originea protestelor manifestanţilor.

Câteva mii de manifestanţi ocupă însă în continuare, miecuri, parcul Gezi. Reprezentanţii mişcării de contestare se vor întâlni în cursul zilei cu premierul turc.

Confruntările au tulburat şi la Ankara o parte din noapte. Poliţia a folosit şi aici gaze lacrimogene şi tunuri de apă. Intervenţia forţelor de ordine a avut loc pe o arteră din centrul oraşului, în apropiere de ambasada Statelor Unite, împotriva unei mulţimi formate din peste 5.000 de persoane, care scanda “Guvern demisia!” şi “Tayyip (Erdogan, premierul, n.red.) demisia”.

Intervenţia agresivă a forţelor de ordine a afectat mult încrederea investitorilor în Turcia, a cărei dezvoltare economică părea să fie o poveste de succes. Banca Centrală a declarat că va interveni în cazul în care este necesar pentru a sprijini lira, după ce cotaţiile pe piaţă au înregistrat cel mai scăzut nivel din octombrie 2011. (M.S.)

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.