ANEIR: Exportatorii să mizeze pe un curs de 4,4 lei/euro

Exportatorii să îşi facă planurile de afaceri pe un curs de 4,4 lei/euro, iar importatorii – pe 4,2 lei/euro, este recomandarea făcută, luni, de Mihai Ionescu, secretarul general al Asociaţiei Naţionale a Exportatorilor şi Importatorilor din România (ANEIR) şi copreşedinte al Consiliului de Export al României. Asociaţia speră ca România să atingă anul acesta cifra de 50 miliarde euro la exporturi.

Ionescu îşi pune speranţele în soluţionarea problemelor de la Ford şi Oltchim pentru a se atinge acest obiectiv. “Nu mi-am pierdut speranţele că vom reuşi să depăşim bariera celor 45 de miliarde euro (exporturi n.r.) şi să ajungem la 50 mld euro în acest an. Pe datele de acum nu avem motive să credem că ajungem la 50 mld, dar având în vedere că avem două capacităţi de producţie, Ford şi Oltchim, care de două luni nu au mai livrat nimic direct şi indirect şi, dacă situaţia la Oltchim se clarifică şi Ford îşi menţine angajamentul, ajungem la 50 miliarde euro”, a spus Ionescu.

Pe de altă parte, el recunoaşte că BNR este aliatul ANEIR. “Dacă în anii anteriori intrării în Uniunea Europeană noi strigam în faţa BNR “Isărescu nu uita, banca asta nu-i a ta!”, cerând demisia lui şi a Consiliului de Administraţie, iată că ne-a apropiat comunicarea, explicând şi noi mai bine interesul, înţelegând şi noi mai bine ce poate să facă banca. Astăzi o spun cu bucurie: banca este principalul nostru aliat, al exportatorilor, şi vrem să credem că va fi în continuare”, a spus oficialul ANEIR.

Potrivit lui Ionescu, principala susţinere a exportatorilor a fost stabilitatea cursului de schimb în intervalul 4,1 lei/euro – 4,3 lei/euro discutat cu Banca Naţională, agreat şi susţinut de BNR.

6.000 de exportatori pierduţi

Însă criza a produs modificări radicale în structura de export, care s-a regăsit în pierderea a 6.000 de exportatori, în special IMM-uri.

“În decembrie 2011 marcam un moment, anume că exporturile româneşti au fost pe primul loc în competiţia cu ţările europene în privinţa recuperării în criză. La această reuşită, fără îndoială, o contribuţie importantă au avut-o şi IMM-urile, chiar dacă din topul exportatorilor direcţi IMM-iştii sunt nesemnificativi. Mai exact, din cei 17.500 de exportatori 1.000 fac peste 80% din exportul ţării. Restul de 16.500 au livrări nesemnificative în comparaţie cu marile companii. Sunt foarte mulţi antreprenori IMM-işti care nu se încadrează în categoria exportatori direcţi, dar ei sunt exportatori indirecţi”, a precizat oficialul ANEIR.

Magda SEVERIN

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.