Antonescu: „Daca suspendarea si referendumul nu aveau loc, in toamna am fi riscat violente sociale grave. Ce valoare ar avea leul daca, Doamne fereste, ar reizbucni protestele?”

Presedintele interimar Crin Antonescu a declarat sambata seara, la Antena 3, ca Romania ar fi riscat sa inregistreze in toamna violente sociale mai grave decat cele de la inceputul anului din Piata Universitatii si din tara, daca suspendarea lui Traian Basescu si referendumul de demitere nu ar fi avut loc in acest moment. Cat despre devalorizarea leului, el le-a replicat celor care insista ca aceasta s-a produs din cauza referendumului, intrebandu-i: „Ce valoare ar fi avut leul daca – Doamne fereste! – in toamna asistam la reizbucnirea unor tensiuni sociale cu alta intensitate?”.

„Sute de mii de oameni, in fiecare seara si aproape in fiecare localitate insemnata, in ianuarie-februarie, au dat aceste semne ca solutia era, atunci, alegeri anticipate si parlamentare si prezidentiale. Nu am fi ajuns aici. Acum, daca acest referendum nu avea loc, daca aceasta suspendare nu avea loc, din toamna riscam sa avem chiar violente sociale”, a spus Antonescu  la emisiunea Q&A.

Precizam ca protestele zilnice din ianuarie au reunit intre 200 si 1.500 de oameni in Bucuresti, iar cu cele organizate in tara, nu mai mult de 10.000 de protestatari. Majoritatea erau revolutionari, care insa au disparut o perioada de cateva zile, imediat dupa inceperea negocierilor cu parlamentarii PDL pentru modificarea legii care le stabilea indemnizatiile.

Ultrasii, de neuitat

De asemenea, in zona Pietei Universitatii au avut loc violente de strada, prin participarea la mitingul din 15 ianuarie a galeriilor de fotbal care au produs distrugeri importante, pe care le-a platit insa Primaria Capitalei -adica toti contribuabilii bucuresteni.

Insa cam dupa a 8-a zi de protest, numarul manifestantilor a scazut, iar acestia au cerut “sa vina ultrasii”, singurii care le-ar mai fi ingrosat randurile. Intr-adevar, acestia au venit in 19 ianuarie si s-au dat din nou in petec.

In 21 ianuarie, in a 9-a zi de proteste, abia daca s-au strans 200-300 de manifestanti, astfel ca evenimentul nu a mai prezentat importanta nici pentru televiziuni. Pana aproape de sfarsitul lunii ianuarie au mai venit, zilnic, in jur de 50-100, iar in februarie au mai aparut doar sporadic.

Desigur, a fost si mitingul din 24 ianuarie al rezervistilor si revolutionarilor, care au asediat pentru cateva ore sediul televiziunii, insa din cei 10.000 de participanti anuntati de organizatori, au venit numai 3.000, potrivit jandarmilor.

Imediat dupa instalarea Guvernului Ungureanu, in februarie, acestea au avut prezanta din ce in ce mai redusa, la cateva zeci de manifestanti, iar dupa instalarea Guvernului Ponta, la inceputul lunii mai, au incetat brusc.

Rezervistii, pe pozitie

O reluare a protestelor in perioada campaniei electorale s-a soldat cu un esec imens, la mitingul organizat de cadrele militare disponibilizate participand, in 14 iulie, abia cateva sute de persoane. Un grup de 15-20 de rezervisti si revolutionarii s-au tinut insa scai de presedintele suspendat Traian Basescu la toate mitingurile din tara organizate in campania pentru referendumul din 29 iulie.

Insa rezervistii raman pe pozitie, iar un acord semnat de liderii USL arata intelegerea dintre ei, acum parafata.

“Care ar fi fost valoarea monedei nationale daca in toamna ar fi existat tensiuni sociale intense si violente?”

Crin Antonescu le-a replicat, in aceeasi emisiune, celor care acuza ca devalorizarea leului ar fi cauzata de referendum, intrebandu-i care ar fi fost valoarea monedei nationale daca in toamna ar fi existat tensiuni sociale intense si violente.

Desigur, el a vrut sa gaseasca un argument plauzibil nevoii de suspendare a presedintelui Traian Basescu si de organizare a referendumului care, intre timp, este negat chiar de USL, pe motiv ca n-ar fi fost tocmai bine organizat, motiv pentru care rezultatele lui au fost contestate la Curtea Constitutionala.

“Si celor care azi pun in carca unui procedeu democratic – referendumul – devalorizarea leului, acelora le spun: care ar fi fost valoarea leului daca – Doamne fereste! – in toamna asistam la reizbucnirea unor tensiuni sociale cu alta intensitate, cu alta violenta decat au fost ele in ianuarie? Asa incat afirmatia ca nu e nicio legatura intre oamenii care sunt in batalia politica si populatia tarii e un cliseu. In fond, la acest referendum au venit 8,5 milioane de oameni. (…) Deci nu e batalia catorva politicieni – si, de asta, imi place, nu imi place, ma sperie, nu ma sperie, o voi duce!”, a conchis Antonescu.

Magda SEVERIN

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.