Antonescu: Presedintele Romaniei, deplin sau interimar, nu primeste ordine si dispozitie de la nimeni

Presedintele interimar Crin Antonescu a declarat vineri seara, la Palatul Cotroceni, ca “Presedintele Romaniei, deplin sau interimar, nu primeste ordine si dispozitie de la nimeni, cu exceptia Parlamentului, in unele cazuri, si cu exceptia poporului roman, atunci cand el se pronunta, in alegeri sau in refrendum”. El a facut aceste precizari in replica la informatiile aparute in mas-media privind avertismentul presedintelui Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, transmis lui Antonescu prin premierului Victor Ponta, ca presedintele interimar sa nu faca anumite schimbari la varful unor structuri din Justitie. Antonescu a punctat ca respectiva ipoteza este “neverosimila”.

“Am spus in prima mea interventie publica ca nu vor fi schimbati sefii Parchetului General si DNA, am garantat acest lucru, dar am spus si am hotarat acest lucru din motivele prezentate, nu pentru ca cineva mi-ar interzice acest lucru. Ce am spus, asta fac, nu sunt Traian Basescu. Am spus ca nu voi acorda in perioada de interimat nici o gratiere, dar am spus care este motivul, nicidecum pentru ca cineva i-ar putea interzice presedintelui sa uzeze de aceasta prerogativa. Lucrurile sunt foarte clare pentru toata lumea, mai putin pentru cei amatori sa semene confuzie”, a declarat presedintele interimar.

“Mai intai de toate, Constitutia nu a fost incalcata decat de presedintele suspendat Traian Basescu”

Pe de alta parte, Crin Antonescu a tinut sa puncteze ca “intai de toate, in Romania, Constitutia nu a fost incalcata decat de presedintele suspendat Traian Basescu, in lumina deciziei Parlamentului deocamdata, si de nimeni altcineva. S-a vorbit in mod iresponsabil si au vorbit, din pacate, pentru prima oara despre asta oameni politici, oameni platiti din banii publici ai Romaniei si dupa aceea formule de genul loviturii de stat, intrebari de genul “mai este Romania un stat democratic?” s-au raspandit in mod extrem de nociv pentru tara noastra in marea presa internationala. In Romania nu s-a incalcat Constitutia si in acest moment nu exista niciun fel de incalcare a Constitutiei”, a spus Antonescu, in declaratia de la Palatul Cotroceni.

El a aratat ca a petrecut cea mai mare parte a primelor trei zile din mandatul de presedinte interimar in intalniri si discutii cu ambasadori, cu reprezentantii celor mai importanti parteneri politici ai Romaniei.

“Ghem de dezinformari, confuzii”

“Acum, prin intermediul dvs., multumindu-va, simt nevoia si consider de datoria mea sa ma adresez in primul rand compatriotilor mei, cetatenilor romani. Exista in ultimele zile un intreg ghem de dezinformari, de confuzii, de manipulari care toate afecteaza foarte serios imaginea Romaniei, afecteaza intr-un mod as spune fara precedent in ultimii multi ani conditia, statutul tarii noastre ca membru al UE, ca membru al NATO, ca stat democratic si stat de drept cu deplina si egala demnitate cu toate celelalte tari alaturi de care suntem in cadrul acestor aliante si acestor structuri. Si daca, sigur, din fericire, in Romania drepturile si libertatile pentru presa, pentru politicieni, pentru fiecare dintre noi, sunt atat de largi incat fac loc si posibilitatii sau libertatii de a dezinforma, de a manipula, de a minti, exista, tot din fericire, si dreptul si pentru mine obligatia de a spune adevarul si in sensul acesta cateva lucruri trebuie categoric clarificate”, a insistat Antonescu.

Magda SEVERIN

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.