Antonescu: “Se vorbeste de 10 – 11 porunci pe care Jose Barroso le-ar fi dat premierului. Nu exista asa ceva”. Victor Ponta: “Am transmis CE raspunsurile la cele 11 probleme ridicate de presedintele Barroso”

Presedintele interimar Crin Antonescu si premierul Victor Ponta se contrazic in declaratii privind cerintele Executivului european cerute in scris de presedintele Comisiei Europene din partea prim-ministrului roman. Astfel, in timp ce Antonescu pare intr-o criza de nervi generata de “pretentiile” liderului de la Bruxelles, dar neaga ca ar exista “cele 10-11 porunci”, Ponta a declarat vineri seara, la Antena 3, ca a transmis deja Comisiei Europene si presedintelui CE, Jose Manuel Barroso, raspunsul la cele 11 probleme ridicate de acesta cu privire la situatia politica din Romania. De altfel, premierul a promis inca de joi, la Bruxelles, ca va trimite raspunsurile “vineri, cel tarziu luni”. Acum insa nu stim si ce a raspuns, sau daca nu a incercat cumva sa fenteze din nou.

“Romania e parte a UE, tara si stat de drept cu democratie consolidata si recunoscuta. Se vorbeste in ultimele ore de cele 10 – 11 porunci pe care presedintele Comisiei Europene, Jose Barroso, le-ar fi dat premierului. Nu exista asa ceva, nu avem un document in sensul acesta.  Ar fi insemnat o depasire de atributii inacceptabila si de neimaginat a Comisiei Europene. Cum putea sa-i dea dispozitie dl Barroso, un politician foarte experimentat, premierului Romaniei despre ce sa faca presedintele interimar al Romaniei?!?  Asa ceva e de neimaginat”, a declarat presedintele interimar Crin Antonescu, intr-o conferinta la Palatul Cotroceni.

La putin timp, premierul Victor Ponta anunta, intr-o emisiune la Antena 3, ca a si trimis “un raspuns la cele 11 puncte ridicate de presedintele Barroso”. El nu s-a dezmintit insa, acuzand ca liderii europeni au fost dezinformati si “mintiti grosolan”.

“Problemele pe care mi le-a ridicat presedintele Barroso dovedeau ca au fost realmente mintiti grosolan de aici, din Romania. Pe unele dintre ele le-am rezolvat. Am si trimis astazi un raspuns la cele 11 puncte ridicate de presedintele Comisiei si a fost un lucru foarte bun. Eu m-am dus si am spus: acuzatii generale, ca suntem Siria, ca suntem Ungaria, spuneti-mi concret ca, asa, in general… si doamna Macovei, isterica fiind, tipa ca e lovitura de stat si dupa aceea a venit Curtea si a spus ca e corect tot ce s-a intamplat. Domnul presedinte Barroso mi-a ridicat 11 probleme. Eu astazi am facut aceste raspunsuri si le-am transmis Comisiei Europene”, a spus Ponta.

Comisia Europeana a dat, vineri, publicitatii lista cerintelor Executivului european fata de Romania, iar printre cele 11 puncte se inscriu:

* reinstaurarea regulii majoritatii necesare pentru validarea rezultatelor referendumului (adica adio, OUG 41 de demitere rapida a presedintelui suspendat Traian Basescu),

* inlocuirea ministrilor cu probleme de integritate (cazul Ecaterinei Andronescu)

* interzicerea numirilor la DNA si la Parchetul General in timpul interimatului lui Crin Antonescu;

* nicio gratiere prezidentiala (aluzie la Adrian Nastase);

* demisia parlamentarilor incompatibili (Sergiu Andon, Florin Paslaru si Mircea Diaconu).

Magda SEVERIN

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.