Aproape 1.000 de protestatari arestaţi în Turcia

Poliţia turcă a arestat 939 de persoane în timpul celor 90 de manifestaţii care au avut loc vineri şi sâmbătă în mai multe oraşe ale ţării, a anunţat ministrul turc de interne, Muammer Guler, citat de agenţia Reuters. Potrivit oficialului, în protestele violente au fost rănite 79 de persoane. După ce au folosit gaze lacrimogene pentru dispersarea manifestanţilor, poliţiştii au cedat până la urmă, sâmbătă seara, avalanşei de demonstranţi din Istanbul, primind ordin de la premierul Recep Tayyip Erdogan să-i lase să ocupe parcul unde va fi construit un mall şi pentru care au început ostilităţile.

Totuşi, el a declarat public că va continua proiectul de reamenajare a pieţei, acum ocupate de zeci de mii de manifestanţi. Aceştia au sărbătorit victoria în noaptea de sâmbătă spre duminică, iar mare parte dintre ei se află şi duminică în parcul ce urmează a fi defrişat. Însă cum nu au mai fost deranjaţi de forţele de ordine, nici nu s-au mai înregistrat incidente.

Nu acelaşi lucru s-a întâmplat în capitala Ankara, unde confruntările vilente au continuat şi duminică. Poliţia a făcut uz de gaze lacrimogene în această a 3-a zi de demonstraţii antiguvernamentale, informează AFP, care citează canalul de televiziune turc NTV. Forţele de ordine au intervenit după ce un grup de aproximativ 1.000 de manifestanţi s-a îndreptat către clădirea în care se află biroul prim-ministrului Recep Tayyip Erdogan.

Premierul turc a acuzat principalul partid de opoziţie că ar fi incitat la aceste revolte, numindu-i pe demonstranţi “jefuitori”. Ciocnirile între Poliţie şi protestatari au fost însă minore prin comparaţie cu cele înregistrate în Istanbul şi Ankara în precedentele două zile, pecizează Reuters.

Erdogan se confruntă cu una dintre cele mai importante mişcări de protest de la venirea la putere, în 2002, a partidului său – Partidul Justiţiei şi Dezvoltării (AKP). El a admis, sâmbătă, că Poliţia a acţionat într-un mod „extrem”, dar refuză să reconsidere proiectul de amenajare urbană contestat.

Practic, tot conflictul a pornit vineri, la Istanbul, odată cu intervenţia în forţă a Poliţiei pentru evacuarea a câtorva sute de activişti care ocupau de 3 zile Parcul Gezi, din Piaţa Taksim, în încercarea de a împiedica tăierea a 600 de copaci pentru construirea unui mall.

De la Istanbul, protestele s-au extins rapid în alte oraşe, precum Izmir (vest), Antalya (sud) sau capitala Ankara, şi au căpătat un pronunţat caracter politic, manifestanţii exprimându-şi nemulţumirea faţă de politica guvernului.

Preşedintelui turc, Abdullah Gül, a intervenit public sâmbătă, arătând că manifestaţiile din Turcia au atins un „nivel îngrijorător”, şi a lansat un apel la „bun-simţ” şi la „calm”.

Într-o aparentă încercare de a pune capăt tensiunilor, premierul Erdogan a ordonat forţelor de ordine să se retragă din Piaţa Taksim. Au fost îndepărtate baricadele şi li s-a permis zecilor de mii de protestatari să pătrundă în parc, de unde cu greu vor mai pleca.

Amintim că Ministerul român al Afacerilor Externe a emis, sâmbătă, o atenţionare de călătorie pentru cetăţenii români care doresc să meargă în Turcia, avertizând asupra protestelor şi a faptului că treficul rutier în centrul Instanbulului este restricţionat.

Magda SEVERIN

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.