ASF: Sistemul CEDAM a rămas funcțional

autoritatea-asf-300x225Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) admite că este blocaj la vânzarea polițelor RCA, deoarece sistemul CEDAM a fost suprasolicitat în perioada 19-20 septembrie, din cauza unui număr foarte mare de interogări, însă susține că a rămas funcțional.

Instituția “analizează această situație, inclusiv prin intermediul unor întâlniri cu brokerii și asigurătorii”, cărora le recomandă “să prelungească durata de răspuns la interogarea bazei de date”, potrivit unui comunicat de presă.

“În cursul zilelor de luni și marți, 19 și 20 septembrie 2016, serviciile web ale sistemului informatic CEDAM (cu precădere cele pentru stabilirea clasei de daunalitate bonus-malus) au fost suprasolicitate din cauza unui număr foarte mare de interogări provenite de la companiile de asigurări, fiind înregistrat un volum zilnic de aproximativ 4 milioane de solicitări. Pentru comparație, același număr de interogări sunt primite în mod normal într-o perioadă de 1 — 2 săptămâni. Ca urmare, deși a rămas funcțional în tot acest timp, sistemul a răspuns cu greutate la interogări, anumiți utilizatori fiind puși în situația de a nu putea obține informațiile necesare emiterii de polițe RCA”, precizează ASF.

“ASF recomandă utilizatorilor, brokeri și asigurători, prelungirea duratei de răspuns la interogarea bazei de date, optimizarea în general a interogărilor transmise CEDAM, precum și verificarea propriilor sisteme informatice”, încheie ASF.

CEDAM este o bază de date cu asigurările obligatorii de răspundere civilă auto (RCA) încheiate pe teritoriul României, în care poate fi verificată existența unei polițe RCA la o anumită dată pentru un vehicul, poate fi vizualizată societatea de asigurare care a emis polița și pot fi identificate prejudiciile asociate polițelor valabile începând cu anul 2008. În CEDAM se pot verifica și daunele plătite în baza unei polițe de asigurare. (M.S.)

 

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.