ASSAI: Plata integrală și la termen a daunei RCA, excepție pe piața de asigurări supravegheată de ASF

1

cristian-muntean-2-assaiLa trei ani de la înființare, în urma presiunii mediatice și a transportatorilor, Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) transmite pentru prima dată un raport cu privire la situația dosarelor de daună RCA deschise în anul 2015.

UPDATE: Precizările ASF, AICI

Datele, în Raport evolutie tarife RCA_ian_2015_iul_2016

Pentru o corectă informare, Asociația Societăților de Service Auto Independente (ASSAI) face următoarele precizări:

  1. Raportul furnizat de către ASF conține informații transmise de către piața de asigurări, adică acele informații nu au fost verificate nici măcar de către ASF. Această “analiză” efectuată de către ASF se bazează pe buna-credință și corectitudine a datelor furnizate către piața de asigurări din România.
  2. Datele prezentate sunt perimate, iar în situația puțin probabilă în care acestea ar fi corecte, raportul ASF se referă la o stare de fapt care nu se mai încadrează în actualitatea pieței de asigurări din România. În anul 2016, situația plăților tuturor dosarelor de daună RCA este una mult mai gravă decât cea prezentată de către ASF pentru anul 2015. Astfel, peste 70% dintre plățile efectuate în baza polițelor RCA sunt realizate în afara termenului legal.
  3. ASF recunoaște, în premieră, o stare de fapt existentă în România de peste 5 ani: companiile cu cotă reprezentativă în piața RCA încalcă legea și nu respectă termenele de plată.
  4. În urma acestor abuzuri grave și extinse, ASF nu comunică sancțiunile aplicate societăților de asigurări pentru aceste abateri. Oare de ce?
  5. Lipsește din acest raport cel mai important element care contează pentru un consumator de produse de asigurări: procentul dintre suma solicitată de către păgubit (în baza documentelor justificative) și suma reala achitată de către asigurător.

De peste 3 ani, peste 85% dintre plățile efectuate de către asigurători în baza polițelor RCA reprezintă plăți parțiale. Asta înseamnă că asigurătorul achită cât consideră și raportează către ASF că plata a fost efectuată. Pagubitul rămane astfel…păgubit!

Oare de ce nu a fost analizată și prezentată public această situație, a cuantumului procentual al despăgubirilor achitate de către firmele de asigurări?

Prestația ASF, jalnică

Prestația acestei instituții << de specialitate>> poate fi definită într-un singur cuvânt: jalnică. Să transmiți public un raport privind protecția consumatorului, în baza unor date neverificate, perimate, incomplete, neurmate de sancțiuni drastice proporționale cu gravitatea și recurența abuzului, reflectă un cinism fără margini și o totală lipsă de interes a ASF în ceea ce privește protecția consumatorului“, a declarat Cristian Muntean, președintele ASSAI.

Cu titlu de exemplu, în Italia, pentru fiecare dosar de daună întârziat la plată, autoritatea italiană aplică o amendă asigurătorului rău-platnic de câteva zeci de mii de euro, pentru fiecare astfel de abatere în parte, pe când în Romania, acestea se transformă în bonusuri de performanță acordate salariaților din ASF.

Este de remarcat faptul că într-o piață asa-zis supravegheată, în care prețul RCA a explodat și, în teorie, ar exista mai mulți bani pentru plata daunelor, plățile privind despăgubirile se fac în afara termenului legal iar în peste 85% din cazuri, aceste plăți sunt doar parțiale, păgubiții RCA fiind nevoiți să suporte diferența neachiată de către asigurători.

Plata integrală a daunei reprezintă sub 7% din cazuri în anul 2016

În ultimii doi ani, piața de asigurări din România, prin grija ASF care a eliminat firmele de asigurare românești, devine încet, dar sigur, un paradis pentru pentru multinationalele din asigurări, care acum înregistrează cele mai mari încasări și profituri recunoscute oficial din primele RCA, dar un coșmar pentru șoferii obligați să plătească un RCA la preț de ”produs de lux” și care despăgubește în condiții “low-cost” – adică partial și cu întârziere.

Plata daunei achitată integral și în termen legal, așa cum ar trebui să fie efectuată, reprezintă sub 7% din cazuri în anul 2016.

Considerăm că domnul Cornel Coca Constantinescu, prim-vicepreședinte al ASF și responsabil cu protecția consumatorului, ar trebui, prin performanțele obținute în folosul păgubiților, să își justifice salariul de 13.800 de euro/lună încasat la instituția de stat numită Autoritatea de Supraveghere Financiară”, a transmis Cristian Muntean, președinte ASSAI.

Declarație de avere COCA-CONSTANTINESCU_GHEORGHE-CORNEL_ 09-06-2016

Declarație de avere NEGRITOIU_MISU_06-01-2016

Asociația Societăților de Service Auto Independente – A.S.S.A.I. – este asociația care reprezintă interesele service-urilor auto din România și are rolul de a proteja și dezvolta industria auto românească. Scopul Asociației ca organizație non-guvernamentală profesională este să reprezinte industria de service-uri auto independente în fața autorităților române, organizațiilor profesionale, patronale și sindicale, a comunității de afaceri și a societății civile.

Detalii pe www.assai.ro

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.