Astra Vagoane Arad, Meva SA si Romvag Caracal, preluate cu 30 mil. euro de un investitor german

Trasferul business-urilor companiilor Astra Vagoane Arad, Meva SA si Romvag Caracal, aflate in insolventa, s-a realizat catre un investitor german, la o valoare de peste 30 milioane de euro, se arata intr-un comunicat remis de Casa de Insolventa Transilvania, administrator judiciar al Astra Vagoane SA si Meva SA Tranzactia a fost incheiata in 6 iulie 2012, se mai arata in comunicat.

“Tranzctia reprezinta o solutie de redresare integrata: infuzie de capital, acces la piata, echipa de management si sustinere din partea creditorilor. Se evita, astfel, inchiderea a trei companii, fiecare cu peste 100 de ani de traditie in industria romaneasca si sunt salvate peste 1.500 de locuri de munca”, mai spun semnatarii documentului.

Adunarile creditorilor celor trei companii din cadrul grupului de firme IRS aflate in insolventa si-au dat acordul pentru oferta de preluare prezentata de investitor, iar contractele de transfer au fost semnate.

Discutiile pentru a stabili detaliile tranzactiei au fost initiate de reprezentantii Casei de Insolventa Transilvania, administrator judiciar pentru Astra Vagoane SA si Meva SA. La negocieri au participat atat principalii creditori ai grupui, un consortiu bancar condus si coordonat de catre RBS, cat si fostii actionari. Negocierea si procesul de due dilligence au durat peste 6 luni, perioada in care au fost studiate in detaliu, de catre toate partile implicate, toate elementele preluarii.

Tranzactia s-a efectuat conform strategiilor prezentate in planurile de reorganizare a celor trei companii. Transferul business-ului are rolul de a asigura cea mai buna forma de continuare a activitatii si de pastrare a locurilor de munca pentru cele trei companii, iar  reorganizarea judiciara a reprezentat solutia restructurarii celor trei companii, care aveau un grad de indatorare peste nivelul suportabilitatii si un nivel al costurilor necorelat cu conditiile pietei. La momentul deschiderii procedurilor, datoriile consolidate ale celor 3 companii depaseau 150 milioane euro.

Istoria Astra Vagoane Arad

Astra Vagoane Arad, cel mai mare producator de vagoane de marfa din Romania, dar si cel mai mare producator de vagoane de marfa si boghiuri din Europa, a fost fondata in anul 1891, sub denumirea de Fabrica de Vagoane si Motoare „John Weitzer”, potrivit Wikipedia. Principalul obiect de activitate al societatii il constituie proiectarea, producerea si comercializarea de material rulant, ce consta in special din vagoane de marfa, vagoane de metrou, utilaje specifice transportului, componente si piese de schimb.

In martie 1999, compania americana Trinity Industries a cumparat 70% din fabrica de vagoane aradeana, pentru suma de 50 milioane dolari si s-a angajat la investitii de inca 50 milioane dolari. Ulterior, americanii au mai investit 50 milioane dolari si au ajuns la o participatie de 97,9% din companie, ceea ce a dus totalul investitiilor americane la 150 milioane dolari (circa 120 milioane euro).

In anul 2006, grupul Trinity Industries a decis sa vanda divizia europeana a grupului, inclusiv Astra Vagoane Arad, pentru a-si concentra activitatile in America de Nord. Cumparatorul este International Railway Systems, cu sediul central la Luxemburg, care este cel mai mare producator de vagoane din Europa si un producator de top in industria feroviara a vagoanelor pe boghiu si forja. Grupul IRS este detinut de omul de afaceri Cristian Burci. Tranzactia dintre Trinity si IRS a inclus 8 companii, din care trei firme romanesti – cea mai mare fiind Astra Vagoane Arad -, o fabrica din Cehia, doua din Slovacia, una din Elvetia si una din Marea Britanie. (M.S.)

LĂSAȚI UN MESAJ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.